Εκδρομή στη γαλάζια πολιτεία της Μακεδονίας με το Manessis Travel. Η Καβάλα,…
Imaret: Ένα ξενοχοδείο προορισμός στην Καβάλα – κορυφαία αισθητική σε ένα ιστορικό κτίριο του 1817 με σύγχρονη πολυτέλεια
Πουθενά δεν είναι πιο εμφανές το ενδιαφέρον του Μοχάμεντ Άλι για την πόλη της γέννησής του όσο με το υπέροχο συγκρότημα (Külliye) ενός εντυπωσιακού Imaret, το κορανικό σχολείο και το φιλανθρωπικό κέντρο, που άρχισε να χτίζεται το 1813. Το οικοδόμημα υποστήριξε τις εκπαιδευτικές, κοινωνικές και θρησκευτικές ανάγκες των Μουσουλμανικό πληθυσμό και σταμάτησε τη λειτουργία του, μετά την αποχώρησή τους από την περιοχή, το 1923. Το Imaret βρίσκεται κάτω από το φρούριο και στη μέση της ιστορικής συνοικίας της Καβάλας, είναι ένα σπάνιο παράδειγμα στην Ευρώπη, ένα αριστούργημα της οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα.
Το συγκρότημα περιελάμβανε ένα δημοτικό σχολείο (μεκτέμπ) και δύο κολέγια ανώτερου επιπέδου (μαντρέσσες) αφιερωμένες στη διδασκαλία του παραδοσιακού ισλαμικού προγράμματος σπουδών και των σύγχρονων επιστημών, και μια σούπες για να ταΐσουν μαθητές, ταξιδιώτες και φτωχούς, ανεξαρτήτως θρησκείας. Το συγκρότημα είχε 61 δωμάτια για έως και 300 οικοτροφείους φοιτητές, δύο αίθουσες μελέτης, μια βιβλιοθήκη και ένα τυπογραφείο. Για την κάλυψη των θρησκευτικών και υγιεινών αναγκών των ενοίκων του, το συγκρότημα περιείχε επίσης χώρο προσευχής, βρύσες για πλύσεις και χαμάμ. Οι στέρνες κάτω από τη δομή εγγυώνται μια συνεχή πηγή νερού.
Περιγραφές της ζωής και της ατμόσφαιρας στο εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό ίδρυμα είναι διαθέσιμες από Άγγλους περιηγητές της εποχής, που περιγράφουν το Ιμαρέτ και τις μυρωδιές από την κουζίνα του με τα τεράστια καζάνια της σούπας και του πιλάφι. Το Imaret είναι ένα από τα πρώτα παραδείγματα τεχνικής σχολής δυτικού τύπου που παρέχει κοσμική εκπαίδευση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και αντανακλά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Μοχάμεντ Άλι.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Με το πέρασμα του χρόνου, οι φιλανθρωπικοί και εκπαιδευτικοί σκοποί του ιδρύματος μειώθηκαν. Σύμφωνα με σωζόμενες μαρτυρίες, το σχολείο συνέχισε να λειτουργεί μέχρι το 1902 και το σούπημα μέχρι το 1923. Μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης και την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το συγκρότημα στέγασε Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία (1927-1960). ). Το 1954, το Ιμαρέτ μαζί με το σπίτι της οικογένειας του Μοχάμεντ Άλι, κηρύχθηκαν ως διατηρητέα ιστορικά μνημεία και αναγνωρίστηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο ως αιγυπτιακές ιδιοκτησίες.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.