Τρία ελληνικά ξενοδοχεία ξεχωρίζουν στη Χρυσή Λίστα 2025 του Condé…
CTC – Το εστιατόριο του Αλέξαδρου Τσιοτίνη: «Παιδί θαύμα» της μαγειρικής μαθήτευσε σε Γάλλους σεφ με αστέρια Michelin & τώρα τρελαίνει ουρανίσκους!
Ο σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης έχει στόχο να μας παρασύρει σε ένα πλούσιο γαστρονομικό ταξίδι με εμπνευσμένες γεύσεις, από τα ποιοτικότερα συστατικά.
Η φιλοσοφία του βασίζεται στην αντίληψη ότι ένα καλό γεύμα δεν αφορά μόνο το φαγητό και το κρασί, αλλά είναι μια συναισθηματική εμπειρία που ξεκινά από τη γεύση και συνεχίζει διεγείροντας όλες τις αισθήσεις.
Στο σύγχρονης αισθητικής εστιατόριο CTC, που είναι τοποθετημένο στην περιοχή των Ιλισίων, τα menu degustation ξεδιπλώνουν βήμα-βήμα τη γαστρονομική φιλοσοφία του σεφ και ιδιοκτήτη Αλέξανδρου Τσιοτίνη.
Τα καλαίσθητα πιάτα του συνδυάζουν τεχνική και φινέτσα, ενώ δημιουργούνται με πρώτες ύλες άριστης ποιότητας, που έχουν επιλεγεί προσεκτικά για την επίτευξη της ανώτερης γεύσης στο κάθε πιάτο.
Παρόλο το νεαρό της ηλικίας του, η επαγγελματική σταδιοδρομία του Αλέξανδρου είναι εντυπωσιακή αφού είχε την ευκαιρία να εργαστεί σε μερικά από τα πλέον αναγνωρισμένα εστιατόρια στον κόσμο.
Εκεί είχε την ευκαιρία να θητεύσει στο πλάι τεράστιων μορφών στο χώρο της παγκόσμιας γαστρονομίας, μεταξύ των οποίων ο Alain Passard, η Helenne Darroze, ο Eric Frechon και ο Pascal Barbot, με αυτούς να γίνονται εν τέλει “οι μεγάλοι μου δάσκαλοι” όπως ο Αλέξανδρος με σεβασμό τους χαρακτηρίζει όταν αναφέρεται σε αυτούς.
Η διαδρομή του ως μάγειρα ξεκίνησε στην Palmie και μετά έφυγε για τη Γαλλία, πήγε στο ινστιτούτο του Paul Bocuse και στη Ferrandi. Όσο βρισκόταν στην Palmie, είχε δάσκαλο τον Γιάννη Μπαξεβάνη, ο οποίος μαγείρευε στη Χύτρα τότε, στου Ψυρρή, και ο Αλέξανδρος πήγαινε και τον βοηθούσε τα απογεύματα αφιλοκερδώς, μόνο και μόνο για να μυηθεί στο μαγικό κόσμο της μαγειρικής. Εκτός αυτού ο Γιάννης είχε γυρίσει από τη Γαλλία κι ο Αλέξανδρος είχε ενθουσιαστεί που είχε την ευκαιρία να μάθει δίπλα σε έναν μάγειρα που είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό. Άλλωστε τότε οι Έλληνες μάγειρες που είχαν δουλέψει στο εξωτερικό ήταν μετρημένοι.
Η απόφασή του να πάει να σπουδάσει στη Γαλλία ήρθε εντελώς απρόσμενα. Ένας φίλος του, που έγραφε παραμύθια, θα πηγαίνε Παρίσι να σπουδάσει στην Cordon Bleu. Του παρουσιάζε όμως τις συνθήκες εκεί τόσο ιδανικά που χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς να ξέρει λέξη στα Γαλλικά τον ακολούθησε κι έπειτα όλα πήραν το δρόμο τους.
Στο Παρίσι έκανε δύο πρακτικές, τη μία δίπλα στον Alain Passard (3 αστέρια Μισελέν) και τη δεύτερη στον Michel Bras (πάλι 3 αστέρια Μισελέν). Τελειώνοντας τις σπουδές ξεκίνησε να δουλεύει ως βοηθός στην Hélène Darroze (τότε είχε δύο αστέρια Μισελέν). Τότε γνώρισε και το πόσο απαιτητικό και εξαντλητικό είναι το επάγγελμα του σεφ, αφού οι ώρες δουλειάς ήταν ατελείωτες και η κούραση αφόρητη.
Έχει δουλέψει επίσης με τον Arnaud Bignon, στο Noma του Ρενέ Ρετζεπί, ακόμα και σε κρουαζιερόπλοιο στην Κίνα.
Το πιάτο “Ρίζες της Ελλάδας” ήταν εκείνο που του χάρισε την 1η θέση για τη ζώνη της Μεσογείου στον διεθνή διαγωνισμό S. Pellegrino Young Chef of the Year 2015, διεκδικώντας τον παγκόσμιο τίτλο.
Αν ρωτήσεις τον Αλέξανδρο τι του αρέσει στη μαγειρική, θα τον πιάσεις να την παρομοιάζει με τη ζωγραφική. Όντας λάτρης των χρωμάτων, παραλληλίζει ένα άδειο πιάτο με έναν λευκό καμβά ο οποίος αναμένει να γεμιστεί με ιδιοφυΐα.
Για εκείνον το φαγητό μοιάζει με ένα ταξίδι. Με τις δημιουργίες του στοχεύει να προσελκύσει τους «καλεσμένους» του, όπως προτιμά να αποκαλεί τους πελάτες του CTC, σε ένα γαστριμαργικό ταξίδι όπου τα αρώματα, οι υφές και οι γεύσεις εναλλάσσονται αρμονικά και ασύστολα.
Όταν τον ρωτάνε τι τον έκανε να αποφασίσει να γίνει επιχειρηματίας, απαντά με ελάχιστο δισταγμό: “Ύστερα από μία μακριά και συναρπαστική διαδρομή στα εστιατόρια του κόσμου, ένιωσα την ανάγκη να βρω ένα λιμανάκι που θα είναι κατά δικό μου για να μπορώ να σερβίρω τις ιδέες μου, όπως ακριβώς τις συλλαμβάνω. Το όνειρο μου για το CTC είναι αυτό να αποτελέσει το σταυροδρόμι διαφορετικών γεύσεων και τάσεων. Να γίνει το σημείο όπου το μοντέρνο συναντά το κλασικό και το σήμερα γίνεται ένα με το χτες και το αύριο. ”.
Αν αναρωτιέστε από που προκύπτει το όνομα του εστιατορίου CTC τότε να σας πούμε ότι προέρχεται από τη λέξη σίτιση. Η ονομασία του εστιατορίου δεν είναι πάρα ένα παιχνίδι παρήχησης φτιαγμένο έτσι ώστε να αποτελέσει δήλωση για το πώς το κλασικό μπορεί να συναντήσει το μοντέρνο σε μία νέα δημιουργική συνταγή.
Στο CTC θα απολαύσετε πολλά δημιουργικά πιάτα και μοναδικά γλυκά, που γράφουν ένα δυνατό επίλογο. Το ίδιο ισχύει και με την οινική συλλογή που έρχεται για να συμπληρώσει εξαιρετικά το μενού και να συνοδεύσει ένα γεύμα που θα σου μείνει αξέχαστο.
CTC Urban Gastronomy
Ουμπλιανής 14 & Διοχάρους 27, Αθήνα.
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο από 19:30 έως τα Μεσάνυχτα.
Τηλ: +302107228812
Email: [email protected]
Facebook: @ctc.resto
Instagram: @ctcresto