skip to Main Content

Νew York Times: Το ωραιότατο άρθρο με φωτογραφίες από την Αθήνα έχει τεράστια αξία για τον καλό τουρισμό στην πρωτεύουσα

«Στην εξαιρετική άνθιση που έχει σημειώσει η Αθήνα τα τελευταία χρόνια» αναφέρονται οι New York Times σε εκτενές αφιέρωμα στην ταξιδιωτική στήλη της εφημερίδας.

«Κανένα άλλο μέρος δεν έχει τέτοια επιρροή πάνω μου όσο η Αθήνα. Η Αθήνα είναι μια πόλη που την έχω δει να αλλάζει και να εξελίσσεται, να υπομένει την κρίση, το χάος και την οικονομική κατάρρευση και να γεννιέται από τις στάχτες της ως μια από τις πιο ζωντανές και σημαντικές πολιτιστικές πρωτεύουσες του κόσμου, έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό», γράφει με ενθουσιασμό η ρεπόρτερ, συμπληρώνοντας ότι «πέρυσι η Αθήνα σημείωσε ρεκόρ επισκεπτών, καλωσορίζοντας πέντε εκατομμύρια τουρίστες, διπλασιάζοντας τις επιδόσεις του 2012».

Δώδεκα χρόνια μετά την πρώτη της επίσκεψη στην Αθήνα, η αρθρογράφος Charly Wilder είδε μία εντελώς διαφορετική πόλη, με ένα ζωντανό εμπορικό κέντρο, μία πληθώρα νέων εστιατορίων και bars, γειτονιές που στο παρελθόν ήταν παραμελημένες να αποτελούν πλέον κέντρα πολιτισμού, τρία νέα δημόσια πολιτιστικά ιδρύματα διεθνών προδιαγραφών, το Μουσείο της Ακρόπολης, το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών να δεσπόζουν στο κέντρο της πόλης.

Το Κέντρο Πολιστισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ένα Renzo Piano πολιτιστικό συγκρότημα που ολοκληρώθηκε το 2016 και περιλαμβάνει εγκαταστάσεις για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, την Εθνική Λυρική Σκηνή και ένα πάρκο πέντε στρεμμάτων

«Την πρώτη φορά που ήρθα εδώ επέστρεφα από τις Κυκλάδες και είπα να μείνω για μερικές ημέρες και στην Αθήνα. Μου την είχαν περιγράψει ως άσχημη και συνωστισμένη πόλη, γεμάτη νεραντζιές, αδέσποτα σκυλιά, γάτες που βγαίνουν από εγκαταλειμμένα κτίρια άρωμα δέρματος και σκόνη», γράφει.

Ωστόσο, όπως αναφέρει, η Αθήνα έχει αλλάξει πολύ. Το εμπορικό κέντρο ξεχειλίζει από επισκέπτες και ντόπιους, μπαρ, καφετέριες και καλά εστιατόρια. «Η Αθήνα είναι πιο ζωντανή από ποτέ, με πολιτιστική αφθονία, κάτι δύσκολο να κατανοήσει κανείς καθώς συνέβη κατά τη διάρκεια της χειρότερης οικονομικής καταστροφής στην ιστορία της Ε.Ε», αναφέρει η Wilder. Γίνονται επίσης αναφορές στη διεξαγωγή της Documenta αλλά και στα Εξάρχεια, μία γειτονιά που παραμένει κέντρο των αναρχικών αλλά αναδύεται επίσης, ως κέντρο καλλιτεχνών.

Κρατώντας επαφές με φίλους που είχε τότε γνωρίσει και την είχαν ξεναγήσει στην πόλη, δεν μπορεί να κατανοήσει πως η Αθήνα της κρίσης, της ανεργίας και των προβλημάτων άρχισε να γνωρίζει τόσο μεγάλη άνθιση.

Το Nolan, το οποίο διαθέτει ελληνο-ιαπωνικό μενού, είναι ένα από τα πολλά εστιατόρια που άνοιξαν τα τελευταία χρόνια
Εστιατόρια, κλαμπ και μπαρ όπως το Baba au Rum, έχουν ενισχύσει το σκηνικό της νυχτερινής ζωής στην Αθήνα

Στο ρεπορτάζ της κάνει αναφορά σε όμορφα μπαρ, όπως το The Clumsies και Baba au Rum, που έχουν ψηφιστεί ως κάποια από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου. Μιλάει επίσης για καλλιτεχνικά στέκια, όπως το Bios, το Booze και το ελληνο-ιαπωνικό «Nolan» με τις νοστιμότατες γεύσεις του.

Το μπαρ Clumsies στο κέντρο της πόλης είναι γνωστό για τα δημιουργικά κοκτέιλ του

«Οι παραμελημένες γειτονιές έγιναν τα νέα καλλιτεχνικά στέκια της πόλης, όπως το Μεταξουργείο το οποίο ήταν γνωστό για τα ασιατικά παντοπωλεία, ενώ τώρα φιλοξενεί μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες γκαλερί της πόλης, πλήθος καφέ και είναι γεμάτο γκράφιτι από street artists που ομορφαίνουν την περιοχή», προσθέτει.

Μιλώντας με επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και άλλους ντόπιους, η Wilder τονίζει ότι τα τελευταία δύο χρόνια, η Ελλάδα έχει δείξει σημάδια ανάκαμψης. Η ανεργία, η οποία έφθασε το 30% το 2013, έπεσε δέκα ποσοστιαίες μονάδες και μειώνεται, ενώ η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης προέρχεται από τον τομέα του τουρισμού, καθώς ο αριθμός επισκεπτών αυξήθηκε κατά την τελευταία δεκαετία, κυρίως εξαιτίας των αναταραχών στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή.

Το δημοσίευμα συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό εστιατορίων και πολιτιστικών κέντρων της πρωτεύουσας.

Στο Sushimou, το σούσι προέρχεται από την Ελλάδα. Ο σεφ του εστιατορίου, Αντώνης Δρακουλάρακος, έχει κερδίσει μια θέση σε έναν κατάλογο των “100 καλύτερων σεφ στον κόσμο” από το γαλλικό περιοδικό Le Chef
Το μπαρ Booze Cooperativa επέζησε της ελληνικής κρίσης και παραμένει ένα δημοφιλές σημείο – στέκι

«Η πόλη έχει επιδείξει αντοχές στην κρίση και το χάος της οικονομικής κατάρρευσης και αναδύεται μέσα από τις δυσκολίες ως μία από τις πιο ζωντανές και σημαντικές πολιτιστικές πρωτεύουσες, αλλά και πιο δημοφιλής από ποτέ ως τουριστικός προορισμός», υπογραμμίζει η αμερικανική εφημερίδα.

Η γκαλερί Breeder βοήθησε να δοθεί διεθνής προσοχή στο ελληνικό ταλέντο
To Six d.o.g.s. είναι ένα καφέ-μπαρ και χώρος τέχνης που βρίσκεται σε ένα μικρό δρομάκι στη γειτονιά του Μοναστηρακίου

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη ξέφρενη διασκέδαση της πόλης. «Το κρασί έρεε άφθονο και η μουσική έπαιζε δυνατά, από Bossa Nova μέχρι ρεμπέτικα καθώς άρχισε να ξημερώνει. Μέχρι τη στιγμή που έφυγα για το αεροδρόμιο, σχεδόν όλοι χόρευαν», καταλήγει η Wilder.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top