Το μεγάλο υπαίθριο τζάκι στην Ακρόπολη των Σερρών καίει ασταμάτητα,…
Η πλέον «Ευρωπαϊκή πόλη» της Ελλάδας (Βίντεο)
Αφήσαμε πίσω μας ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια των Ενετών στο Αιγαίο πέλαγος και κατευθυνόμαστε προς Τρίκαλα. Η πορεία μας δεν έχει κάποιο ενδιαφέρον, φλαταδούρα του κάμπου που απλά θέλεις να την περάσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Η διαδρομή που ακολουθήσαμε ήταν μέσω Φαρσάλων, κάτι λιγότερο από 150χλμ και 2 ώρες για να φτάσουμε.
Στα Τρίκαλα έχω σταματήσει άλλη μια φορά όπως και τώρα για λίγο. Ίσα ίσα για να πιω έναν καφέ και να περπατήσω στους όμορφους πεζόδρομους. Είναι από τις πόλεις στην Ελλάδα που εκτιμώ πάρα πολύ και θα μου άρεσε να μείνω για λίγο.
Από το ελάχιστο που την έχω δει, άλλα και τα πολλά που έχω διαβάσει, θα την χαρακτήριζα ως την πλέον Ευρωπαϊκή πόλη της Ελλάδας.
Ο δήμος είναι μπροστά σε όλα τα επίπεδα, και οι κάτοικοι έχουν κουλτούρα ρε παιδί μου! Την διατηρούν καθαρή, σταματάνε στις διαβάσεις, κυκλοφορούν με ποδήλατα και σέβονται το χώρο τους!
Έχει πολύ πράσινο και αν δεν κάνω λάθος είναι η μοναδική πόλη που την διασχίζει ποτάμι με τρεχούμενο νερό στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον Ληθαίο ποταμό, ο οποίος είναι παραπόταμος του Πηνιού. Μια βόλτα κατά μήκος του έχει σίγουρα ενδιαφέρον, ενώ γενικότερα είναι μια πόλη που πραγματικά σε έλκει να την περπατήσεις!
Χαρακτηριστικό αξιοθέατο είναι το Φρούριο με τον πύργο και το ρολόι του που ξεχωρίζει σχεδόν από παντού. Εδώ κάτσαμε να πιούμε κι ένα γρήγορο καφεδάκι, απολαμβάνοντας μια πανοραμική θέα της πόλης. Κάτω από το φρούριο βρίσκεται το Βαρούσι, η παλιά πόλη των Τρικάλων. Είναι γεμάτη όμορφα αρχοντικά με κεραμίδια, και γραφικά στενά σοκάκια.
Η πόλη ιδρύθηκε την 3η χιλιετία π.Χ. με την ονομασία Τρίκκη. Το όνομα της προέρχεται από τη νύμφη Τρίκκη, κόρης του Πηνειού ποταμού. Εδώ φαίρεται να γεννήθηκε το 1247 π.Χ. ο Ασκληπιός, Θεός της Ιατρικής που λατρευόταν σε όλο τον ελλαδικό χώρο κατά την αρχαιότητα. Γενικότερα η πόλη έχει πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, καθώς από εδώ πέρασαν όλοι. Γότθοι, Ούννοι, Σλάβοι, Βούλγαροι, Νορμανδοί, Καταλανοί, Φράγκοι, Οθωμανοί. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: trikalacity.gr
Από εδώ ξεκινάμε να κατευθυνθούμε προς την Ελάτη, το δημοφιλές χωριό του όρους Κόζιακα. Μια απόσταση 32χλμ που μέχρι το χωριό Πύλη, δεν έχει και κάποιο ενδιαφέρον.
Η Πύλη, είναι ένα χωριό 2.500 περίπου κατοίκων, που πήρε το όνομα της από τη γεωγραφικής της θέσης. Βρίσκεται στην είσοδο του δρόμου για τον Κόζιακα και είναι γνωστή για το πέτρινο τοξωτό γεφύρι πάνω από τον Πορταϊκό ποταμό. Το γεφύρι βρίσκεται περίπου ενάμιση χιλιόμετρο μετά το χωριό προς την Ελάτη. Χτίστηκε το 1527 από το Μητροπολίτη Λαρίσης και μετέπειρα πολυούχο της ευρύτερης περιοχής, Άγιο Βησσαρίωνα. Πρόκειται για ένα κατασκευαστικό επίτευγμα της εποχής, μήκους 67 μέτρων και ύψους 30 μέτρων. Ακριβώς από κάτω και δίπλα στο ποτέμι υπάρχει ένα καφέ, στο οποίο η αλήθεια είναι ότι δεν έχω κάτσει ποτέ για να σας πω αν αξίζει.
Από εδώ η Ελάτη είναι δίπλα και η διαδρομή πολύ όμορφη. Ωραία πορεία με στροφούλες μέσα στο πράσινο. Στην Ελάτη θα περάσουμε το βράδυ μας, μένοντας στον παραδοσιακό ξενώνα Το Αρχοντικό Τσιμπώνη, πληρώνοντας μόλις 40€!. Ένας ακόμα λόγος που αγαπώ το βουνό το καλοκαίρι. Μέχεις σε ωραίους χώρους πολύ οικονομικά. Είναι η Δεύτερη φορά που θα μείνω στην Ελάτη, την προηγούμενη είχα έρθει τον Ιανουάριο του 2006.
Χτισμένη σε υψόμετρο 920μ. είναι το μεγαλύτερο από τα ορεινά χωριά του νομού Τρικάλων και το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά. Είναι όμορφα να την επισκεφθείτε όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς σε κάθε περίπτωση, έχει να προσφέρει κάτι διαφορετικό. Αξίζει για χαλάρωση, άλλα και για δράση, αν είστε φίλοι των χειμερινών σπορ, της πεζοπορίας, ή της ιππασίας.
Σύμφωνα με την παράδοση κατοικήθηκε λίγα χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Αρχικά βρισκότανε δυτικά του ποταμού, άλλα κάηκε από τούς Γερμανούς και στην σημερινή της τοποθεσία αναπτύχθηκε μετά το 1943. Το αρχικό της όνομα ήταν Τύρνα και το μεταγενέστερο δεν χρειάζεται να εξηγήσω γιατί το πήρε, το βλέπετε. Γενικά έχει τουριστικά μαγαζιάκια, καφέ και ταβέρνες με πολύ καλό φαγητό. Για φαγητό κάτσαμε στον Λαγό, λίγο πιο κάτω από την πλατεία της Ελάτης. Ο τύπος είναι χασάπης και το κρέας του δεν υπήρχε! Έκανα ένα από τα δύο καλύτερα δείπνα του φετινού road trip. Το άλλο ήταν στο Αχίλειο και το έδειξα στο προηγούμενο επεισόδιο.
Την επόμενη μέρα αφού πήραμε το πρωινό μας ξεκινήσαμε να πάμε προς το Περτούλι. Απέχει 15χλμ και η διαδρομή είναι απλά πανέμορφη. Στην πορεία μας θα συναντήσουμε το χιονοδρομικό κέντρο, όπου θα σταματήσουμε για να κάνουμε ιππασία. Το 2006 που είχα έρθει χειμώνα έκανα snow mobile και ήταν τέλεια. Από το χιονοδρομικό το Περτούλι είναι σχεδόν δίπλα, μόλις 6χλμ.
Δείτε το βίντεο
Το Περτούλι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1150 μέτρων και είναι ιδιαίτερα γραφικό. Αρχικά αποτέλεσε τόπο συνάθροισης των κτηνοτρόφων της περιοχής, άλλα μετά το 1985 και την δημιουργία του χιονοδρομικού, μετατράπηκε σε δημοφιλές ορεινό θέρετρο της κεντρικής Ελλάδας. Έχει γραφικά πέτρινα σπίτια, ενώ θα βρείτε παραδοσιακά καφέ και ταβέρνες για φαγητό.
Πηγή: Tripment.net