skip to Main Content

Hotel Κατώγι Αβέρωφ: Πέτρα, ξύλο, πολυτέλεια, αρώματα μούστου & αέρας μεσογειακής κομψότητας στο Μέτσοβο

Υπάρχει τίποτα καλύτερο από λίγες μέρες ξεκούρασης σε ένα μέρος που συνδυάζει το μαγευτικό φυσικό περιβάλλον και τη ζεστή φιλοξενία με τον κόσμο του οίνου και την τέχνη; Ακούγεται σαν όνειρο κι όμως είναι πραγματικότητα και αυτή την αλήθεια φέρνει κοντά μας το Αρχοντικό Hotel Κατώγι Αβέρωφ.

Ιδρύθηκε το 2008, είναι ξενοδοχείο αλλά και οινοποιείο και τοποθετείται στο ορεινό Μέτσοβο. Τα 15 δωμάτια του ξενοδοχείου διαθέτουν απίστευτη θέα στο οινοποιείο, ενώ και η διακόσμηση αυτών είναι άμεσα επηρεασμένη από τα κρασιά του αμπελώνα. Εξοπλισμένα με όλες τις σύγχρονες ανέσεις προσφέρουν στιγμές απόλυτης χαλάρωσης και άνεσης.

Ξεκινώντας στα τέλη της δεκαετίας του 1950 το Κατώγι Αβέρωφ παραμένει ως σήμερα βαθιά συνδεδεμένο με τον ιδρυτή του Ευάγγελο Αβέρωφ, το Μέτσοβο και τους ανθρώπους που εργάζονται για την παραγωγή του κρασιού.

 

Tα χρόνια εκείνα ο Ευάγγελος Αβέρωφ φυτεύει, τα πρώτα στην Ελλάδα, κλήματα της ποικιλίας Cabernet Sauvignon στις απόκρημνες πλαγιές της Πίνδου και εμφιαλώνει στο κατώγι του σπιτιού του στο Μέτσοβο το κρασί που παίρνει το όνομα Κατώγι Αβέρωφ.

”Κλήματα από τη Γαλλία σε χώμα ελληνικό ορεινό…”, έγραφε η ετικέτα του πρώτου εκείνου κρασιού που ο ίδιος είχε σχεδιάσει με μεράκι. Όμως το εγχείρημα ήταν περισσότερο από ένα απλό μεράκι. Με την βοήθεια Ελλήνων και Γάλλων επιστημόνων, ο Αβέρωφ δημιουργεί έναν από του πιο φημισμένους και πιο ορεινούς αμπελώνες στη χώρα μας, κτίζει ένα μικρό οινοποιείο στις ανατολικές παρυφές του Μετσόβου.

Μετά το θάνατο του Ευάγγελου Αβέρωφ το 1990, η εταιρεία Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε., με διευθύνοντα σύμβουλο τον Σωτήρη Ιωάννου, αναπτύχθηκε γοργά, στα πλαίσια πάντα της φιλοσοφίας του ιδρυτή της. Φυτεύτηκαν νέοι αμπελώνες στην περιοχή Μετσόβου, δοκιμάστηκαν νέες ποικιλίες κλημάτων, νέα μείγματα κρασιών. Το κτίριο του οινοποιείου εκσυγχρονίστηκε και επεκτάθηκε διαδοχικά. Αυξήθηκε η συνολική παραγωγή και διευρύνθηκε η διανομή των προϊόντων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σωτήρης Ιωάννου

Σήμερα, το Κατώγι Αβέρωφ υπό τη διοίκηση του Αλέξανδρου Ιωάννου, εγγονού του Ευάγγελου Αβέρωφ, συνεχίζει την καλλιέργεια αμπελώνων στην περιοχή του Μετσόβου, με ιδιαίτερο στόχο την αναβίωση των αυτόχθονων ποικιλιών της περιοχής και δραστηριοποιείται έντονα στο χώρο του οινοτουρισμού.

Αλέξανδρος Ιωάννου

Ποτήρια γεμάτα κρασί, έργα τέχνης που κοσμούν όλους τους χώρους, αρώματα μούστου, τζάκια αναμμένα στο κρύο του καιρού συνθέτουν την ατμόσφαιρα του ξενοδοχείου. Η διακριτική πολυτέλεια και η σύγχρονη αισθητική χαρακτηρίζουν τους χώρους, ενώ στοιχεία τοπικής παράδοσης αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο.

Η επίσκεψη στα κελάρια του οινοποιείου, με τη συμβολή ποικίλων εικαστικών παρεμβάσεων και οπτικοακουστικών μέσων, προσφέρει μια ατμοσφαιρική περιήγηση στο κόσμο του κρασιού, στην ιστορία του οινοποιείου και στη διαδικασία της οινοπαραγωγής. Η εμπειρία ολοκληρώνεται με γευστικές δοκιμές των κρασιών – αλλά και με ευκαιρίες για βόλτες στα αμπέλια, στο δάσος ή στα γύρω βουνά, για γνωριμία με την πλούσια παράδοση και τα αξιοθέατα του Μετσόβου, καθώς επίσης και για πολλές ακόμη εξορμήσεις και κοντινές εκδρομές.

Κατά τη διαμονή σας εκεί θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε εκτός από τα κρασιά και πολλές τοπικές νοστιμιές στο εστιατόριο του ξενοδοχείου κι έτσι ταξιδέψετε σε μια πανδαισία γεύσεων με τη συνοδεία των εκλεκτών κρασιών.

 

 

 

 

 

 

Hotel Κατώγι Αβέρωφ / Facebook / Instagram
hotel@katogiaveroff.gr
+30 26560 42505
Fax: +30 26560 42554
Mέτσοβο 442 00

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top