Σαν σήμερα το 1942 γεννήθηκε η Ζωή Λάσκαρη! Μία σπουδαία…
Βαλεντίνος Τζέκας: O εικοσάχρονος Έλληνας που αποφάσισε να πολεμήσει τα «Fake News» και δημιούργησε μια παγκόσμια καινοτομία μιλά στο MadeinGreecenews (ΦΩΤΟ)
Στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν νέοι άνθρωποι, που δεν φοβούνται να κυνηγήσουν το όνειρο τους. Να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τα ταλέντα τους και να δημιουργήσουν πρωτοποριακά startup που θα δώσουν νέες δυνατότητες όχι μόνο στους ίδιους αλλά και στη χώρα τους.
Λίγο πάνω από είκοσι ετών ο Βαλεντίνος Τζέκας ο δημιουργός της διαδικτυακής πλατφόρμας fighthoax.com απέδειξε ότι ένας νέος άνθρωπος μπορεί να καταφέρει πολλά αρκεί να σκέφτεται καινοτόμα.
Φοιτητής στο τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονία, αποφάσισε να καταπολεμήσει την μάστιγα των «Fake News» και έκανε ακόμα και το περιοδικό Forbes να ασχοληθεί μαζί του. Ανέπτυξε έναν αλγόριθμο για την καταπολέμηση των ψεύτικων ειδήσεων στο διαδίκτυο. Η παγκόσμια καινοτομία που ονομάζεται Fight Hoax καταπολεμά ένα πρόβλημα όπου εταιρίες – κολοσσοί του διαδικτύου επενδύουν τεράστια ποσά και ανθρώπινο δυναμικό για να το περιορίσουν.
Ζητήσαμε από τον Βαλεντίνο Τζέκα, να μας μιλήσει για την ιδέα της δημιουργίας του Fight Hoax και να μας εξηγήσει πως λειτουργεί
Συνέντευξη στην Ειρήνη Πιτσόλη
Πείτε μας το στόρυ πίσω από την δημιουργία του fighthoax.com-Υπήρξαν άνθρωποι που σας βοήθησαν στην προσπάθεια;
Όλα ξεκίνησαν το προηγούμενο καλοκαίρι. Οι αμερικανικές εκλογές ταρακούνησαν κυριολεκτικά τον κόσμο. Ξαφνικά άρχιζαν από το πουθενά να ξεπροβάλουν φήμες και ψεύτικες ειδήσεις που ήταν κατά τόσο του Τραμπ όσο και της Χίλαρι. Το περιοδικό Wired σε έρευνα του ανακάλυψε πως ένας φοιτητής έβγαζε χιλιάδες δολάρια κάθε μήνα δημοσιεύοντας ψεύτικες ειδήσεις. Αργότερα, παράτησε τις σπουδές του για να ασχοληθεί full-time με τη συγγραφή παραπλανητικών ειδήσεων.
Έτσι, το 2016-17 χτυπήσαμε τρελά ρεκόρ ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Το κακό είναι ότι οι άνθρωποι πιστεύουν οτιδήποτε που διαβάζουν στο ίντερνετ.Οπότε μια μέρα έκατσα και σκέφτηκα: “Μπορώ να δημιουργήσω κάτι που θα αναλύει news articles και θα προειδοποιεί τον αναγνώστη για οτιδήποτε ύποπτο όπως τη χρήση της προπαγανδιστικής γλώσσας;”
“Μπορώ να φτιάξω κάτι που μέσα σε δευτερόλεπτα θα κάνει ότι ακριβώς κάνουν οι άνθρωποι fact checkers και να βγάζω ένα αποτέλεσμα το αν το άρθρο που διαβάζεις είναι αλήθεια ή μια απάτη;” Το fighthoax.com το ξεκίνησα μόνος μου αλλά πλέον η ομάδα μας έχει μεγαλώσει στα 4 άτομα.
Πως λειτουργεί το fighthoax.com και πως μπορεί να καταπολεμήσει την διάδοση των Fake news;
Είναι ένα πολυεργαλείο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να ελέγχει την αξιοπιστία οποιουδήποτε ειδησεογραφικού κειμένου, γραμμένου στα αγγλικά, σε λίγα δευτερόλεπτα και με ακρίβεια 89%.
Πρακτικά, συγκρίνει το περιεχόμενο του επιλεγμένου δημοσιεύματος με αντίστοιχα από έγκυρες πηγές όπως το Associated Press και εντοπίζει τυχόν σημεία απόκλισης. Για παράδειγμα, εξετάζει αν ο τίτλος είναι παραπλανητικός ή η γλώσσα προπαγανδιστική. Επιπλέον, αξιολογεί το μέσο στο οποίο αναρτήθηκε (π.χ., το CNN έχει μεταδώσει ελάχιστες ψευδείς ειδήσεις μέχρι σήμερα).
Παράλληλα, μελετά και τον αρθρογράφο (αν έχει κατηγορηθεί για παραπληροφόρηση στο παρελθόν, αν έχει εργαστεί σε άλλα αξιόπιστα μέσα ή τώρα ξεκινάει την καριέρα του, αν είναι καθηγητής πανεπιστημίου κτλ).
Σε περίπτωση, λοιπόν, που υπάρχουν «ύποπτες» ενδείξεις, προτείνει στον αναγνώστη δημοσιεύματα άλλων πηγών, πιο έγκυρων, στα οποία μπορεί εκείνος να καταφύγει για αντικειμενικότερη ενημέρωση επάνω στο θέμα που τον ενδιαφέρει.
Ωστόσο, το «Fighthoax» δεν ελέγχει την αξιοπιστία άρθρων γνώμης ή σάτιρας, γιατί αυτό θα αποτελούσε λογοκρισία.
Ποια ήταν τα δύσκολα και ποια τα εύκολα βήματα μέχρι τώρα και πόσο εύκολο είναι για έναν τόσο νέο άνθρωπο όπως εσείς να φτιάξει ένα τόσο πρωτοποριακό start up;
Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν φυσικά η δομή της ιδέας. Πως μπορεί να λυθεί ένα πρόβλημα στο οποίο ούτε οι άνθρωποι καμιά φορά δεν μπορούν να συμφωνήσουν: Τι είναι αλήθεια και τι παραπληροφόρηση;
Σύντομα η λύση δόθηκε όταν ρώτησα αρκετούς δημοσιογράφους και fact checkers ώστε να καταλάβω τα ακριβή βήματα που εκτελούν για να ελέγξουν την εγκυρότητα μιας είδησης αλλά και το πως αναλύουν άρθρα, σε βάθος.
Το fighthoax.com είναι ένας «Δαβίδ» εναντίον του «Γολιάθ» της βιομηχανίας των Fake news; Και νομίζετε ότι μπορεί να τον νικήσει;
Σίγουρα, το 2018 δεν έχουμε δει ακόμα την τεράστια επίδραση των fake news σε χώρες όπως η Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Πλέον ο οποιοσδήποτε μπορεί να γράψει ένα άρθρο γεμάτο με ψευδείς πληροφορίες ίσα ίσα για να βγάλει ένα χαρτζιλίκι. Το FightHoax είναι στημένο ώστε να επεξεργάζεται μεγάλες ποσότητες δεδομένων, μέσα σε δευτερόλεπτα!
Τι πιστεύετε ότι είναι εκείνο που κάνει τα Fake news τόσο δημοφιλή; Θεωρείτε ότι ο κόσμος δέχεται πιο εύκολα ένα «ωραίο ή καλοστημένο ψέμα» από την αλήθεια ή είναι η βιομηχανία που τα παράγει που φροντίζει για την τόσο μεγάλη διάδοση τους;
Σε εμάς τους ανθρώπους μας αρέσει να ακούμε αυτό που θέλουμε. Έτσι είναι η φύση μας. Συνήθως, τις περισσότερες φορές, προτιμάμε να ακούσουμε ένα ψέμα παρά την αλήθεια που θα μας βγάλει ίσως εκτός ηρεμίας. Ta fake news για αυτόν ακριβώς τον λόγο διαδίδονται σαν φωτιά, είναι ειδικά φτιαγμένα έτσι ώστε να μας «γλύφουν τα αυτιά» και να μας κάνουν να νιώθουμε ωραία.
Στην Ελλάδα της κρίσης θεωρείτε ότι τα πρωτοποριακά και δυναμικά start up, μπορούν να κάνουν την Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της;
Όπως είχα αναφέρει και σε μία συνέντευξή μου στο Forbes, πριν από 2 χρόνια πιστεύω ότι οι Startups είναι αυτές που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ορθοποδήσει ξανά. Η καινοτομία, οι φρέσκες ιδέες, οι άνθρωποι. Αυτό είναι ακριβώς που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή στην Ελλαδα. Κάποτε είχα διαβάσει ότι το 50% των νέων επιχειρήσεων που ανοίγουν στην Ελλάδα είναι καφετέριες.
Ποια είναι τα όνειρα και τα σχέδια σας για το μέλλον;
Σκοπός μας, μέσα στους επόμενους 6 μήνες, είναι να διαθέσουμε το FightHoax στους πιο ικανούς δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς αλλά και σε εταιρίες που θα ανακαλύψουν όχι το τι μπορεί να κάνει το FightHoax για αυτούς αλλά το τι μπορούν αυτοί να κάνουν μέσω από την τεχνολογία αυτή!
H Nissan διεξάγει τον διαγωνισμό Nissan Generation N, στον οποίο συμμετέχει ο Βαλεντίνος Τζέκας με το Fight Hoax. Για να τον στηρίξετε ψηφίζοντας τον, κάντε κλικ ΕΔΩ