Αποκλειστική συνέντευξη στην Ειρήνη Νικολοπούλου και τον Γιάννη Κωστούδη Η…
Topwoman η Κατερίνα Φουντεδάκη: Συντάκτρια του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια – «Πατέρας – Πατέρας»/ «Μητέρα – Μητέρα» θα γράφει η ταυτότητα (βίντεο)
Η Κατερίνα Φουντεδάκη είναι το πρόσωπο που συνέταξε το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια!
Η καθηγήτρια Αστικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status 107,7 και στην εκπομπή του Δημήτρη Βενιέρη και αποσαφήνισε ορισμένα στοιχεία.
«Ο νομοθέτης επιχειρεί να ρυθμίσει μία υπαρκτή κατάσταση. Υπάρχουν ομοφυλόφυλοι συμπολίτες μας, που ζουν με άτομα του ίδιου φύλου και με διάφορους τρόπους νόμιμους, αποκτούν παιδιά. Με υιοθεσία, οι γυναίκες έτσι κι αλλιώς μπορούν, επομένως αυτή είναι μια πραγματικότητα που ο νομοθέτης θέλει να την ρυθμίσει. Προσέξτε όμως, όταν ο νομοθέτης ρυθμίζει κάτι δεν σημαίνει ότι δημιουργεί και πρότυπο με αυτό. Όταν ο νομοθέτης ρυθμίζει για παράδειγμα το κυνήγι, δεν μας λέει ότι πρέπει όλοι να είμαστε κυνηγοί.
Άρα δεν αλλάζει κανένα πρότυπο. Αλλά πρέπει να το ρυθμίσει. Άρα δεν σημαίνει ότι ξαφνικά ο νομοθέτης εχθρεύεται το πρότυπο το σύνηθες της οικογένειας με ετερόφυλους γονείς και το απορρίπτει και βάζει στη θέση του κάποιο άλλο. Απλώς ρυθμίζει μια κατάσταση. Δεν το κάνει πρότυπο αυτό».
Για το επίμαχο θέμα της τεκνοθεσίας, τέθηκε στην κ. Φουντεδάκη το ερώτημα εάν η ταυτότητα του παιδιού ή κάποια έγγραφα του παιδιού θα γράφουν «Γονέας 1 – Γονέας 2» ή θα γράφουν «Πατέρας – Πατέρας»/ «Μητέρα – Μητέρα» με την καθηγήτρια να ξεκαθαρίζει πως:
«Το Γονέας 1- Γονέας 2, πραγματικά ήταν κάτι το οποίο τρόμαζε τον κόσμο. Σας βεβαιώνω ότι δεν υπήρξε ποτέ η σκέψη να αλλάξουμε όλοι και να πάψουμε να λεγόμαστε μητέρα και πατέρας και να λεγόμαστε Γονέας 1 – Γονέας 2, δεν θα γίνει αυτό»
«Βεβαίως σε μια άλλη κυβέρνηση, το σχέδιο νόμου του ΣΥΡΙΖΑ το λέει αυτό. Εγώ σας λέω ποια είναι η πρόθεση η τωρινή. Σας λέω λοιπόν ότι επειδή όσοι είμαστε γονείς, θέλουμε να λεγόμαστε μητέρα και πατέρας, και δεν θέλουμε να χάσουμε αυτόν τον χαρακτηρισμό, δεν πιστεύω ότι θα γίνει Γονέας 1 – Γονέας 2.
Ούτε όμως και για τα ομόφυλα ζευγάρια – η απάντηση είναι ότι θα γράφει Πατέρας – Πατέρας, Μητέρα – Μητέρα, έτσι θα είναι, δηλαδή αυτή η ορολογία δεν θα φύγει, τουλάχιστον με αυτό το νομοθέτημα», ανέφερε η κ.Φουντεδάκη.
To who is who της Κατερίνας Φουντεδάκη
Εισάχθηκε πρώτη σε σειρά επιτυχίας και αποφοίτησε πρώτη από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Απέκτησε τον τίτλο της διδάκτορα Νομικής σε ηλικία 25 ετών. Διορίστηκε σε θέση λέκτορα Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ το 1999 και είναι Καθηγήτρια πρώτης βαθμίδας από το Μάρτιο του 2013.
Τα κυριότερα επιστημονικά πεδία συγγραφικής και ερευνητικής της δραστηριότητας είναι το Ιατρικό δίκαιο και η επαγγελματική ευθύνη, η ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, το δίκαιο της αποζημίωσης, η προστασία της προσωπικότητας, η βιοηθική, και το Οικογενειακό δίκαιο (με έμφαση στις σχέσεις γονέων και παιδιών), τα οποία επίσης διδάσκει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Επίσης διδάσκει επί πολλά χρόνια Εμπράγματο δίκαιο, Γενικές Αρχές του Αστικού δικαίου, Δίκαιο της Δικαιοπραξίας και Σύνθεση Αστικού δικαίου.
Έχει 102 δημοσιεύσεις (μονογραφίες, εκτεταμένες συμμετοχές σε συλλογικά έργα, μελέτες, βιβλιοκρισίες, γνωμοδοτήσεις, παρατηρήσεις στη νομολογία) με περισσότερες από 1.000 ετεροαναφορές και περισσότερες από 100 συμμετοχές σε συνέδρια και άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις νομικού και διεπιστημονικού χαρακτήρα.
Έχει λάβει μέρος σε 8 νομοπαρασκευαστικές επιτροπές στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Είναι μέλος του Συμβουλίου Αξιολόγησης- Πιστοποίησης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, πρώην Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και αναπληρωματικό μέλος του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για τη διετία 2020-2022. Μετέχει στη συσταθείσα τον Απρίλιο του 2020 νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του Οικογενειακού δικαίου. Είναι μέλος της Κοσμητείας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Υπήρξε αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. του ΔΟΑΤΑΠ., μέλος της Νομικής Επιτροπής του ΑΠΘ και μέλος του ΔΣ της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Είναι ιδρυτικό μέλος και Γενική Γραμματέας της Ένωσης Αστικολόγων, ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ της Εταιρίας Οικογενειακού δικαίου, ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής του ΑΠΘ και ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής. Μέλος επιστημονικών επιτροπών τεσσάρων περιοδικών (Χρονικά Ιδιωτικού Δικαίου, Εφαρμογές Αστικού Δικαίου και Πολιτικής Δικονομίας, ΒΙΟ-ΗΘΙΚΑ, ΒΙΟ-ΝΟΜΙΚΑ). Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης·ασκεί σχεδόν αποκλειστικά συμβουλευτική δικηγορία. Γνωρίζει άριστα Γαλλικά και Αγγλικά και πολύ καλά Ισπανικά και Γερμανικά.