Άλλαξε η Πρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών…
Topwoman η Η Άννα Β. Καμαρίδη: Η πρόεδρος του ICC WOMEN HELLAS μιλά στο περιοδικό Επενδύσεις – ”Η συμμετοχή σε πολλαπλούς ρόλους επιτρέπει να αναπτύσσουμε διάφορες πτυχές του εαυτού μας”
Η Άννα Β. Καμαρίδη είναι μια επιτυχημένη επιχειρηματίας με εξαίρετο ακαδημαϊκό και επαγγελματικό παρελθόν. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Δημόσια Διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο International Business and Management στο Westminster Business School στο Λονδίνο. Είναι πολύγλωσση, γνωρίζοντας αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.
Η Άννα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου επιχειρήσεων της οικογένειάς της από το 2003 και αναλαμβάνει τη θέση της Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου. Διευθύνει τα τμήματα Διεθνών Αγορών, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Καμαρίδης GlobalWire.
Έχει λάβει αρκετές διακρίσεις για την επιχειρηματική της δραστηριότητα και τη συμμετοχή της σε διάφορες οργανώσεις και πρωτοβουλίες. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) από το 2016.
linkedin/Anna Kamaridi
Έχει τιμηθεί με την Τιμητική Διάκριση Επιτυχούς Επιχειρηματικής Δράσης από το Επιμελητήριο Αθηνών και το Athens Business Women Forum το 2017.
Επιπλέον, έχει αναγνωριστεί ως γυναίκα επιρροής, με την επιλογή της στη λίστα Women of Influence για τα έτη 2018 και 2019. Είναι ιδρυτικό μέλος της ICC Women Hellas Initiative από το 2019 και εκπροσωπεί το ICC Ελλάδος στην
Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου και Επενδύσεων στη Γενεύη από το 2020.
Το 2021, ανέλαβε τη θέση της Προέδρου της ICC Women Hellas και έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ICC Hellas (Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο) για το ίδιο έτος. Το 2022, τιμήθηκε και πάλι με τον τίτλο Women of Influence.
Η Κα Καμαρίδη έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό Επενδύσεις και μίλησε στην Γιώτα Σταθάκου. Μπορείτε να την διαβάσετε παρακάτω.
Ποιο ήταν το όραμά σας όταν ξεκινήσατε την επιχείρησή σας και ποιες ήταν οι μεγαλύτερες επιτυχίες και δυσκολίες που αντιμετωπίσατε από τότε ως σήμερα;
Αρχικά, το όραμά μας ήταν να δημιουργήσουμε μια επιχείρηση που θα επεκτεινόταν σε διεθνείς αγορές και θα προωθούσε την εταιρία μας και τα ελληνικά βιομηχανικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Από τότε που ξεκινήσαμε, αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής κρίσης, αλλά καταφέραμε να επιβιώσουμε και να προσαρμοστούμε. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες μας περιλαμβάνουν τη διατήρηση της ρευστότητας, την ανάπτυξη του παραγωγικού μας κύκλου και την προώθηση της καινοτομίας.
Ποια είναι η επίδραση του φύλου στην επιχειρηματικότητα; Προκύπτουν δυσκολίες ή πλεονεκτήματα;
Το θέμα του φύλου έχει σημαντική επίδραση στην επιχειρηματικότητα. Υπάρχουν προκλήσεις που προκύπτουν λόγω του φύλου, αλλά υπάρχουν επίσης και ορισμένα πλεονεκτήματα.
Το 2023, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εκτίμησε ότι θα χρειαστούν 286 χρόνια για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των φύλων. Οι γυναίκες συνήθως αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες για την ίδια εργασία, και υπάρχει μια μισθολογική ανισότητα που ανέρχεται στο 15% σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ωστόσο, οι γυναίκες επιχειρηματίες έχουν και ορισμένα πλεονεκτήματα. Κατανοούν καλύτερα τους συναδέλφους τους και είναι πιο επικοινωνιακές. Διαθέτουν αφθονία συναισθηματικής νοημοσύνης και έχουν αυτογνωσία. Επιδεικνύουν διορατικότητα, δημιουργικότητα και επιμονή. Ωστόσο, η ανταπόκρισή τους στις αυξημένες υποχρεώσεις τους μπορεί να περιορίσει τον χρόνο που αφιερώνουν στις οικογενειακές υποχρεώσεις τους.
Επιπλέον, η πίεση και το άγχος θεωρούνται εμπόδια στην επαγγελματική επιτυχία των γυναικών. Πολλές γυναίκες τοποθετούν την καριέρα σε υψηλή προτεραιότητα, πράγμα που μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
Κάποιοι λένε ότι τα στερεότυπα τα έχουμε μέσα μας. Είναι η αυτο-αμφισβήτηση, το λεγόμενο «impostor syndrome», ισχυρότερο στις γυναίκες από ότι στους άντρες;
Τα στερεότυπα αποτελούν προκαταλήψεις και γενικεύσεις που δημιουργούνται στην κοινωνία μας και επηρεάζουν τις αντιλήψεις και τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Όντως, ορισμένα στερεότυπα μπορεί να είναι ενσωματωμένα στην κουλτούρα και τις προσωπικότητές μας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα στερεότυπα δεν είναι απαραίτητα αληθινά ή αναπόφευκτα.
Όσον αφορά το αίσθημα αυτοαμφισβήτησης, γνωστό και ως “impostor syndrome”, αποτελεί μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι αμφισβητούν την ικανότητά τους και αμφιβάλλουν για την επίτευξη των επιτευγμάτων τους, ανεξάρτητα από το φύλο τους. Αυτό το αίσθημα μπορεί να επηρεάζει τόσο άντρες όσο και γυναίκες.
Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες επιχειρηματίες?
Ως προς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες επιχειρηματίες, η δυσπιστία και η επιφυλακτικότητα που περιβάλλουν τις ικανότητες και την αποτελεσματικότητά τους είναι προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν. Αυτά τα ζητήματα οφείλονται σε κοινωνικά στερεότυπα και προκαταλήψεις που εξακολουθούν να υπάρχουν.
Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, είναι σημαντική η ενδυνάμωση και η αυτοβελτίωση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης, την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, την αντιμετώπιση των προκλήσεων με αποφασιστικότητα και την αναζήτηση υποστήριξης από κοινότητες και μέντορες. Επιπλέον, η προώθηση της ισότητας των φύλων και η ανατροπή των στερεοτύπων αποτελούν σημαντικά βήματα για την δημιουργία ενός πιο ισότιμου περιβάλλοντος για τις γυναίκες στην επιχειρηματικότητα.
Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στον τρόπο διοίκησης που χρησιμοποιείται από άντρες και γυναίκες;
Ο γυναικείος τρόπος διοίκησης μπορεί να διαφέρει από τον αντρικό στην πράξη, αλλά αυτό εξαρτάται από τις ατομικές διαφορές και δεν μπορούμε να γενικεύσουμε για όλες τις γυναίκες ή για όλους τους άνδρες. Οι διοικητικές ικανότητες και προσεγγίσεις μπορούν να διαφέρουν ανάλογα με το άτομο, ανεξάρτητα από το φύλο του.
Συνολικά, η γυναικεία διοίκηση μπορεί να διαφέρει σε ορισμένους τομείς από την αντρική, και οι γυναίκες ηγέτες μπορούν να έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά και προσεγγίσεις. Η προώθηση της ισότητας και η αναγνώριση των γυναικών στην ηγεσία είναι σημαντικές για τη διασφάλιση ενός πιο δίκαιου και πολυποίκιλου επαγγελματικού περιβάλλοντος.
Photo: facebook
Μπορεί μια εταιρεία να είναι ηθική και τι σημαίνει αυτό για εσάς;
Για εμάς, μια ηθική εταιρεία είναι αυτή που λειτουργεί με διαφάνεια, ενδιαφέρεται για το κοινό καλό και λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων της στους ανθρώπους, το περιβάλλον και την κοινωνία. Μια ηθική εταιρεία προσανατολίζεται σε μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη προοπτική, αναζητώντας την ισορροπία μεταξύ των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων.
Για να είναι μια εταιρεία ηθική, πρέπει να ενστερνιστεί αξίες όπως η ειλικρίνεια, η ευθύνη, η διαφάνεια και ο σεβασμός προς τους πελάτες, τους εργαζόμενους, την κοινότητα και το περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις των αποφάσεών της σε όλες τις ενδιαφερόμενες μεριές και να δρα υπεύθυνα για να προστατεύσει τα συμφέροντα τους.
Μπορεί ο σύγχρονος επιχειρηματίας να είναι επιτυχημένος τόσο στην εργασία όσο και στη ζωή;
Ναι, ο σύγχρονος επιχειρηματίας μπορεί να είναι επιτυχημένος τόσο στην εργασία όσο και στη ζωή, αλλά απαιτείται η εύρεση μιας ισορροπίας που να ταιριάζει στις ατομικές προτεραιότητες και ανάγκες. Η οργάνωση του χρόνου, η καθορισμένη προτεραιότητα των υποχρεώσεων και η αφιέρωση χρόνου για τον εαυτό και τους αγαπημένους ανθρώπους είναι σημαντικά βήματα για την επίτευξη αυτής της ισορροπίας.
Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η τέλεια ισορροπία είναι σχεδόν αδύνατη, και πρέπει να είμαστε επιεικείς με τον εαυτό μας και να επιδιώκουμε ρεαλιστικούς στόχους. Καθένας ορίζει την επιτυχία με βάση τις δικές του προσωπικές αξίες και στόχους.
Πώς επηρεάζει η συμμετοχή σε πολλαπλούς ρόλους σε υψηλό επίπεδο το wellbeing σας ως γυναίκα επιχειρηματία;
Η συμμετοχή σε πολλαπλούς ρόλους σε υψηλό επίπεδο ως γυναίκα επιχειρηματία μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο wellbeing . Αν και απαιτεί υψηλές αντοχές και ψυχική διάθεση, η ενασχόληση με πολλούς ρόλους που αγαπάμε και έχουν αξία για εμάς μπορεί να προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση.
Η συμμετοχή σε πολλαπλούς ρόλους επιτρέπει να αναπτύσσουμε διάφορες πτυχές του εαυτού μας, να αξιοποιούμε τις δεξιότητές μας σε διάφορους τομείς και να επηρεάζουμε θετικά τους ανθρώπους γύρω μας. Αναλαμβάνω τους ρόλους μου με πάθος και όρεξη, αναζητώντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα προσέχω να μην υιοθετώ έναν ψυχαναγκαστικό τρόπο συμπεριφοράς.
Φυσικά, η επιτυχημένη αντιμετώπιση πολλαπλών ρόλων απαιτεί υποστήριξη από την οικογένειά μας και τους συνεργάτες μας. Η υποστήριξη αυτή μας επιτρέπει να διατηρούμε μια ισορροπία μεταξύ των επαγγελματικών και προσωπικών μας υποχρεώσεων, προσφέροντας μας την αίσθηση της στήριξης και ευεξίας.
Συνολικά, η συμμετοχή μας σε πολλαπλούς ρόλους σε υψηλό επίπεδο μπορεί να συμβάλει στην προσωπική μας ευημερία, εφόσον το αντιμετωπίζουμε ως συνειδητή επιλογή και έχουμε την κατάλληλη υποστήριξη γύρω μας.
Τι είναι το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο?
Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο με έδρα το Παρίσι, είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος επιχειρηματικός οργανισμός, που εκφράζει με κύρος τις επιχειρήσεις από όλους τους τομείς δραστηριοτήτων, σε κάθε μέρος του κόσμου.
Βασική αποστολή του είναι η προώθηση του ελεύθερου διεθνούς εμπορίου και των επενδύσεων. Ιδρύθηκε το 1919 και σήμερα έχει υπό την σκέπη του εκατοντάδες χιλιάδες μέλη επιχειρήσεις και ενώσεις.
Irene Nikolopoulou
Η Εθνική Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC Ελλάς) ιδρύθηκε το 1926 και μέλη της είναι τα 59 Εμπορικά, Βιομηχανικά, Βιοτεχνικά και Επαγγελματικά Επιμελητήρια της χώρας και φυσικά ή νομικά πρόσωπα που συναλλάσσονται κυρίως με το εξωτερικό και επιθυμούν να συνεισφέρουν στη διεθνή εκπροσώπηση της ελληνικής οικονομίας και να λάβουν μέρος στη διαμόρφωση των κανόνων διεξαγωγής της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας παγκοσμίως.
Είναι η ‘σημαία’ της πατρίδας μας, σε πάνω από 90 κράτη, στα οποία λειτουργούν οι Εθνικές Επιτροπές του ICC.
Στις κύριες δραστηριότητες του περιλαμβάνονται:
α. Η σύνταξη γενικά αποδεκτών ρυθμιστικών κανόνων για τις περισσότερες διεθνείς επιχειρηματικές και εμπορικές δραστηριότητες.
β. Η επίλυση επιχειρηματικών διαφορών μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου Διαιτησίας του ICC, που είναι το κορυφαίο διαιτητικό όργανο στον κόσμο.
γ. Η υπεράσπιση της πολιτικής του ελεύθερου και θεμιτού εμπορίου.
δ. Η οργάνωση και διαχείριση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Επιμελητηρίων
ε. Η έκδοση ειδικών εκπαιδευτικών εργαλείων αναφοράς για τις πρακτικές στις διεθνείς επιχειρηματικές και τραπεζικές δραστηριότητες και την διαιτησία. Είναι δε για αυτά ο Νο. 1 εκδοτικός οίκος παγκοσμίως!
στ. Η λειτουργία ειδικών διεθνών Επιτροπών με επιφανέστατα μέλη που μελετούν και συντάσσουν προτάσεις για θέματα, όπως, μεταξύ άλλων, η καταπολέμηση της διαφθοράς, οι τραπεζικές συναλλαγές και πρακτικές, η ψηφιακή οικονομία, οι τηλεπικοινωνίες, το ηθικό μάρκετινγκ, το περιβάλλον και η ενέργεια, η πολιτική ανταγωνισμού, οι χορηγίες και η πνευματική ιδιοκτησία.
Το ICC Ελλάς, έχει και ως στόχο να βοηθήσει τα Μέλη του και τις Ελληνικές επιχειρήσεις γενικότερα, να αναπτύξουν την εξωστρέφειά τους, να κατακτήσουν νέες αγορές, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα!
Τι είναι το ICC WOMEN HELLAS? Ποιος είναι ο ρόλος σας σε αυτό?
Τον Μάρτιο του 2019, ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του ICC Hellas Πέτρου Δούκα το ICC Women Hellas το οποίο είναι η δυναμική ένωση διακεκριμένων ηγετικών στελεχών και καταξιωμένων γυναικών επαγγελματιών που επιδιώκουν με επιχειρήματα να υπερασπιστούν την ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών στον επιχειρηματικό στίβο της Ελλάδας.
Αποτελεί πρόκληση η άμεση δράση στη νέα εποχή της Ελληνικής οικονομικής εξωστρέφειας ώστε να βοηθήσουμε στην ανάδειξη του ρόλου μας στις συνθήκες που διαμορφώνονται, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.
Προσωπικά ως Πρόεδρος του Οργανισμού από το τέλος του 2021 αισθάνομαι υπερήφανη και ικανοποιημένη να έχω δίπλα μου Γυναίκες επιτυχημένες, καταξιωμένες, δυναμικές, καταρτισμένες, αυτόνομες, οικονομικά ανεξάρτητες που υποστηρίζουν τις άλλες γυναίκες, με ακεραιότητα, με αυξημένο αίσθημα ανταπόδοσης στη κοινωνία, που εργάζονται για το κοινό καλό, που διακρίνονται για τις επιδόσεις τους η καθεμία στον τομέα της.
Είμαστε γυναίκες της δημιουργίας: Επενδύουμε, παράγουμε, εξάγουμε, γράφουμε κανόνες για το ελεύθερο διεθνές εμπόριο, προωθούμε τις τέχνες, εκπαιδεύουμε τους νέους να στραφούν στον αθλητισμό, αναδεικνύουμε ταλέντα, παρουσιάζουμε υγιή πρότυπα , φέρνουμε προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία με σοβαρότητα αρχές και ήθος.
Γυναίκες με ενέργεια, καλών ηθικών αρχών, καλού χαρακτήρα και καλής φήμης. Αυτό είναι το ICC Women Hellas. Υγιείς δυνάμεις. Αυτό δηλαδή που χρειάζεται ο τόπος μας.
Δυστυχώς, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία όπως ακούσαμε στο Νταβός στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ,(16-20/1/23) δείχνουν ότι ο κόσμος δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη της ισότητας των φύλων έως το 2030.
Θα χρειαστούν άλλα 286 χρόνια για να καλυφθεί το παγκόσμιο χάσμα μεταξύ των φύλων. Σχεδόν 1 στις 3 γυναίκες έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Το 85% των CEO του Fortune 500 είναι άνδρες.
Στο ICC Women Hellas πιστεύουμε ότι χρειάζεται επανεκκίνηση με περισσότερες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης, τόσο εντός της επαγγελματικής αρένας όσο και μέσα από θεσμικούς ρόλους. Στο ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην επαγγελματική και ευρύτερη οικονομική ζωή της χώρας μας.
Για αυτό και τα μέλη μας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ενθαρρύνουν περισσότερες επαγγελματίες να συμμετέχουν στην οικονομική ζωή της χώρας και στον δημόσιο διάλογο.
Στο ICC Women Hellas στοχεύουμε στον επαναπροσδιορισμό της παραγωγικής βάσης: “Να ανεβάσουμε το μέσο όρο γυναικών σε υψηλές θέσεις, να τις ενδυναμώσουμε να εξάγουν επιχειρηματικότητα, να φέρουμε Γυναίκες στα Δ.Σ, να εξαλείψουμε το μισθολογικό χάσμα, εντέλει να καταφέρουμε στην πράξη την ισότιμη αντιπροσώπευση (50/50)’’