skip to Main Content

Topwoman η Δρ. Αμαλία Αγγελή: H εφευρέτης υγρής ουσίας που αναπλάθει φυσικά τα δόντια – επικεφαλής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Λιντς

δρ. Αμαλία Αγγελή επικεφαλής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου του Λιντς της Βρετανίας, εφηύρε υγρή ουσία που αναπλάθει φυσικά τα δόντια. Το πεπτίδιο Ρ11-4Ο, «αναγεννά» οργανικά την αδαμαντίνη και καθιστά τον οδοντιατρικό τροχό ξεπερασμένη τεχνολογία.

Η συγκεκριμένη ουσία πρόκειται για το διάλυμα του πεπτιδίου P11-4. Το πλεονέκτημα της νέας μεθόδου που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, είναι η ανώδυνη εφαρμογή της.

Αρχικά οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Leeds επέλεξαν 15 ασθενείς από 18 έως 70 ετών, τα δόντια των οποίων έφεραν τα σημάδια των πρώτων σταδίων της τερηδόνας. Στη συνέχεια εφάρμοσαν στις προβληματικές περιοχές των δοντιών μια στρώση του πρωτεϊνικού διαλύματος P11-4.

Dr. Amalia Aggeli/whatayear.org

Το συγκεκριμένο διάλυμα έχει την ιδιότητα να φτάνει στις άσπρες περιοχές από τις οποίες λείπει το ασβέστιο, το βασικό δομικό υλικό της αδαμαντίνης. Εκεί ελκύει μεταλλικά στοιχεία, όπως το ασβέστιο, ενεργοποιώντας την αναδόμηση της φθαρμένης αδαμαντίνης.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Facebook/Eiir Inii Athanassiiou I

Από τις έως τώρα παρατηρήσεις προκύπτει ότι μέσα σε περίπου 30 ημέρες, τα άσπρα στίγματα είχαν εξαφανιστεί από τα δόντια των ασθενών, γεγονός που σημαίνει ότι χάρη στο συγκεκριμένο πεπτίδιο αναστράφηκε η διαδικασία αποδόμησης των δοντιών.

Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στην ομάδα της κας Αγγελή ξεκαθαρίζουν ότι το νέο «υγρό σφράγισμα» δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα δόντι με προχωρημένη τερηδόνα, που έχει ανάγκη σφραγίσματος ή ακόμη και εξαγωγής του, όμως μπορεί να αποδώσει στα πρώτα στάδια της τερηδόνας προκειμένου να αναστραφεί η διαδικασία φθοράς της αδαμαντίνης των δοντιών.

Όπως δήλωσε η Ελληνίδα ερευνήτρια, η ομάδα της προσπαθεί πλέον να εφαρμόσει τις ευεργετικές ιδιότητες του πεπτιδίου Ρ11-4 και στα υπόλοιπα οστά του ανθρώπινου οργανισμού. «Οι κρύσταλλοι φωσφορικού ασβεστίου που αναδομούν τα δόντια μας αναδομούν και τα οστά μας. Αυτό που έχουμε στα χέρια μας είναι ένα γενικό «πολυεργαλείο» με πολλές διαφορετικές εφαρμογές. Το υγρό διάλυμα του πεπτιδίου θα εγχέεται με μια σύριγγα στο σημείο όπου χρειάζεται να πραγματοποιηθεί η αναδόμηση του οστού όπου, λόγω του χημικού περιβάλλοντος του οστού, θα δρα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και στην περίπτωση του δοντιού, αναπλάθοντας το χαμένο κόκαλο. Οι δοκιμές που έχουν γίνει ως τώρα σε κουνέλια έχουν δείξει θεαματικά αποτελέσματα, με την ανάπλαση του οστού να πραγματοποιείται μέσα σε λίγους μήνες».

Τo βιογραφικό της 

Η δρ. Αμαλία Αγγελή είναι επικεφαλής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου του Λιντς της Βρετανίας και αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Βιοϊατρικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

Οι προπτυχιακές της σπουδές

1991 BSc
Βιολογίας
Αθηνών Ελλάδα
Βιοφυσική

Διδακτορικό Δίπλωμα

1995 PhD
School of Chemistry
Leeds Μεγάλη Βρετανία
Centre for Self-Organising Molecular Systems

Παλαιότερα είχε ασχοληθεί με Νανοπηκτές (nanogels) στην αναγεννητική ιατρική.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top