Σου κάνει κλικ, λέμε. Το ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά.…
Θάλεια Μαρία Γεωργoύλη: Όλοι μιλούν για την topwoman που φτιάχνει έργα τέχνης με βότσαλο & ασήμι – Ποια είναι (φωτό – βίντεο)
Μία γυναίκα με μοναδικό ταλέντο δημιουργεί έργα τέχνης που δεν έχετε ξαναδεί!
Η Θάλεια-Μαρία Γεωργούλη είναι μια καλλιτέχνης με ξεκάθαρες επιλογές που της προσφέρουν την πολυτέλεια του να ζει με απλότητα στη φύση και σχεδόν αποκλειστικά με όσα αγαπάει και όλα όσα έχει αποφασίσει πως αξίζει να τους αφοσιωθεί: την τέχνη της, τα ζώα, τους ανθρώπους της.
thaliamariasilver.com
Αυτή η δουλειά με το ασήμι ξεκίνησε στο Λονδίνο στο Royal College of Art. Σπούδασε σχέδιο Κοσμήματος στο Istituto Europeo di Design (Ιταλία). Από το 1990 έως το 1995 συνεργάστηκε με πολλούς έλληνες χρυσοχόους. Παράλληλα με την εμπορική προσέγγιση του κοσμήματος υπήρχε και η πιο προσωπική δουλειά, που ήταν περισσότερο γλυπτική και με λιγότερους πολύτιμους λ’ιθους.Τα ταξίδια, τα βιβλία, η συνεχής μελέτη και η επικοινωνία με ανθρώπους που έχουν κάτι να πουν βοηθούν στό να αποθηκεύει στοιχεία , τα οποία σε δεδομένη στιγμή υλοποιούνται σε μορφή νέων έργων.
Σχετικά με το πρώτο βότσαλο που μετέτρεψε σε έργο τέχνης έχει πει:
Ένα πολύ ιδιαίτερο βότσαλο που βρήκα σε μια παραλία στην Πάρο, μοναδικό ως προς το σχήμα αλλά και την ενέργεια του ήταν η αφορμή. Η ιδέα μετατράπηκε σε μία συλλογή από κουτάλια με βότσαλα για το Mint Shop του Λονδίνου στα πλαίσια του London Design Festival του ’13.
Για τις γκαλερί στην Ελλάδα έχει δηλώσει:
Ακόμα ξαφνιάζομαι με την ψυχρή προσέγγιση των επιμελητών εκθέσεων και των ιδιοκτητών γκαλερί απέναντι στην δουλειά του καλλιτέχνη εφαρμοσμένης τέχνης. Οι εφαρμοσμένες τέχνες χαρακτηρίζονται ως art de la table και προσπερνιούνται με ταχύτητα και με τελικό προορισμό την ζωγραφική ή τη φωτογραφία. Αναρωτιέμαι πως γίνεται η ευαισθησία και η αντίληψη να μην λειτουργούν άρτια και απέναντι στα έργα εφαρμοσμένων τεχνών. Γι αυτό χαίρομαι και αισιοδοξώ όταν ένα μουσείο, όπως το Μουσείο Μπενάκη ξεκινά αυτόν τον κύκλο εκθέσεων αφιερωμένο στις εφαρμοσμένες τέχνες. Μια ευκαιρία για την ουσιαστική γνωριμία του κοινού με την εφαρμοσμένη τέχνη και _γιατί όχι_ την μετάδοση επιθυμίας σε όσους εμπνευστούν να ακολουθήσουν αυτό τον κλάδο. Αυτός είναι ένας καίριος τρόπος να διασωθούν εργαστήρια και τέχνες όπως η αργυροχοΐα που σιγά σιγά σβήνουν από τον χάρτη.
thaliamariasilver.com
Το νοήμα της ζωής για εκείνη…:
Δεν γνωρίζω ποιο ακριβώς είναι το νόημα, κι αν υπάρχει κιόλας. Ρώτα με στα 80 μου, ίσως τότε κάτι να έχω μάθει. Το σίγουρο είναι ότι θέλω να αφήσω κάτι πίσω μου και νομίζω πως όλοι μας έχουμε υποχρέωση να κάνουμε το ίδιο. Αυτό μπορεί να είναι πραγματικά κάτι πολύ μικρό όπως το να μάθουμε τα παιδιά μας να μην πετάνε σκουπίδια και αν μπορούν να μαζεύουν και των άλλων από τις παραλίες, τα δάση, κ.λ.π. Πιστεύω ότι όλοι μπορούμε να επηρεάσουμε τον μικρό μας κύκλο, ξεκινώντας από αυτά που φοράμε και τρώμε μέχρι αυτά που λέμε και ακόμα περισσότερο αυτά που πράττουμε. Εγώ για παράδειγμα είμαι εθελόντρια σε μία φιλοζωική εταιρεία. Τα σκυλιά μου είναι όλα πρώην αδέσποτα. Δεν μπορείς να φανταστείς τι διαφορά κάνει στην παιδεία μας μια τέτοια λεπτομέρεια.
thaliamariasilver.com
Έχοντας αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις για τη δουλειά της, διατηρεί μια σταθερή παρουσία με το έργο της σε εκθεσιακούς χώρους σε Ευρώπη και Αμερική, όπως το Sotheby’s, το Μουσείο V&A, οι γκαλερί Sofie Lachaert (Βέλγιο), Marzee (Ολλανδία) και η Flow Gallery, καθώς και σε concept stores στο Λονδίνο, ενώ η σχέση της με το Benaki Shop ξεκίνησε το 2005.
Έκτοτε σχεδιάζει σταθερά αποκλειστικές σειρές για τα πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη, ενώ το 2011, στο πλαίσιο του κύκλου εκθέσεων «Αναζητήσεις στην ύλη», η καλλιτέχνις παρουσίασε στο Πωλητήριο της Πειραιώς 138 την έκθεσή της «Ag 925», έναν φόρο τιμής στο αγαπημένο της υλικό.
Θα βρείτε περισσότερες δημιουργίες της Θάλειας Μαρίας Γεωργούλη εδώ: thaliamariasilver.com