Άλλαξε η Πρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών…
Success Story: Πώς ο Γιάννης Ζωϊτάς από τη Λευκάδα «κατέκτησε» την αγορά της Νέας Υόρκης με τα ελληνικά παντοπωλεία του!
H ιστορία του Γιάννη Ζωϊτά είναι παράδειγμα προς μίμηση. Ένας αυτοδημιούργητος μεγαλοεπιχειρηματίας της Νέας Υόρκης, που μεγάλωσε στη Λευκάδα σε μία φτωχή οικογένεια μαζί τα έξι αδέρφια του, με το φαγητό τότε να ήταν δυσεύρετο.
Γεννήθηκε στο χωριό Ρουπακιάς. Μεγαλώνοντας δούλεψε με τον πατέρα του στις ελιές και αμπέλια της οικογένειας. Σταμάτησε το σχολείο μετά την έκτη τάξη για να μπορέσει να δουλέψει, κάτι που σήμερα το έχει μετανιώσει.
Στην συνέχεια μετανάστευσε στις ΗΠΑ και όταν ήταν 26 χρονών ξεκίνησε να δουλεύει σε κατάστημα της 110ης οδού στο Μπρόντγουεϊ, που ήταν τότε ένα ασφυκτικά γεμάτο, μικρό μπακάλικο. Το αγόρασε καταθέτοντας προκαταβολή και ορκίστηκε να πληρώσει όλες τις δόσεις και να αλλάξει το όνομα σε Westside Market. Έτσι κι έγινε. Με τα χρόνια μεγάλωσε το κατάστημα, αγοράζοντας το διπλανό κενό μπαρ και μια τράπεζα. Το πρώτο του παντοπωλείο το 1977 ήταν γεγονός. Σήμερα έχει στην κατοχή του πέντε καταστήματα στη Νέα Υόρκη.
Η ιστορία του ίδιου και των καταστημάτων του γράφτηκε σε δημοσίευμα των “New York Times” πριν από 2 χρόνια περίπου με τίτλο “Μια αλυσίδα παντοπωλείων που δίνει την αίσθηση της γειτονιάς επεκτείνεται”. Από τότε ο ίδιος με τη γυναίκα του, Μαρία, έχουν αυξήσει την πελατεία τους, αλλά και την ποικιλία των προϊόντων τους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, το κατάστημα στην 110η οδό διαθέτει περισσότερα από 20.000 προϊόντα, ανάμεσά τους αμυγδαλόγαλα, γάλα καρύδας, 48 ποικιλίες αυγού και πάνω από 250 είδη μπύρας, ενώ πλέον πουλάει μέχρι και κομπούχα και βαλσαμικό ξύδι.
“Οι άνθρωποι άρχισαν να τρώνε ποιοτικά και θα πληρώσουν παραπάνω γι’ αυτό”, τόνισε ο Γιάννης Ζωϊτας. Τα καταστήματα πλέον φιλοξενούν και σπιτικά φαγητά και γλυκά που φτιάχνει η ίδια η σύζυγος του, η Μαρία Ζωϊτά, ή σεφ που ακολουθούν τις συνταγές της. “Νομίζω ότι είναι καλό να δίνεις στους ανθρώπους κάτι που τους αρέσει”, δήλωσε η 57χρονη Μαρία, σύζυγός του. Σπεσιαλιτέ της το cheesecake, που αν και ο κύριος Γιάννης αρχικά ήταν διστακτικός, στη συνέχεια αποφάσισε να το εντάξει στομαγαζί με τους νεοϋορκέζους να ξετρελαίνονται και έτσι πλέον τα καταστήματα φιλοξενούν σπιτικά φαγητά και γλυκά από τα χεράκια της. Τα πεντανόστιμα πιάτα της, όπως οι γαρίδες με λευκό κρασί και ο μουσακάς, έγιναν τόσο ανάρπαστα, που πια η οικογένεια αναλαμβάνει να κάνει και catering! Η επιχείρηση είναι μάλιστα “ολοκληρωτικά” οικογενειακή, αφού συμμετέχει και η κόρη τους, η οποία πουλάει στα καταστήματα τη δική της μάρκα ελαιολάδου.
Σήμερα η μαγειρική της κ. Μαρίας έχει περάσει από τα γεύματα που έφτιαχνε στο σπίτι και στο κατάστημα σε ένα βιβλίο μαγειρικής που μπορεί να αποτελέσει τον απόλυτο οδηγό για την ελληνική κουζίνα που ονομάζεται MADE WITH LOVE: Το νησί της Λευκάδας στις αγορές Westside του Μανχάταν.
“Αυτές οι συνταγές είναι δική μου κληρονομιά ως κοριτσάκι από τη μητέρα μου και τη γιαγιά μου και τις γενιές γυναικών στην Ελλάδα που έμαθαν να μαγειρεύουν από τη γη”, γράφει στην εισαγωγή της. “Είναι η κληρονομιά που θέλω να αφήσω για τα δικά μου παιδιά και τα εγγόνια μου – αλλά και τώρα για να μοιραστώ μαζί σας”.
Ο κατάλογος των συνταγών είναι τόσο εξαντλητικός και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό που μπορεί να γίνει η απόλυτη “Βίβλος” της ελληνικής κουζίνας.
“Είμαι υπερήφανη που δεν σταμάτησα ποτέ να εξελίσσομαι ως μαγείρισσα”, λέει η Μαρία. “Έτσι, θα δείτε συνταγές που έμαθα κι εξέλιξα κατά τη διάρκεια της μαγειρικής μου πορείας και γνωρίζω ότι λάτρεψαν χιλιάδες πελάτες μου: οι πελάτες μου είναι η μεγάλη οικογένειά μου. Βλέποντας τους ανθρώπους να απολαμβάνουν το φαγητό μου μου φέρνει μεγάλη χαρά. Και πάντα με ρωτούσαν, πότε θα γράψεις ένα βιβλίο μαγειρικής; Λοιπόν εδώ είναι.”