Σαν σήμερα το 1942 γεννήθηκε η Ζωή Λάσκαρη! Μία σπουδαία…
Ο Στέλλιος Μπουτάρης και τα κορυφαία Kyryanni κρασιά του – στα άδυτα της κάβας και του αμπελώνα του (φωτό & βίντεο)
Η εταιρεία Κυρ-Γιάννη με τα κορυφαία κρασιά ιδρύθηκε το 1997 από τον Γιάννη Μπουτάρη, μια από τις ξεχωριστές μορφές της ελληνικής οινοποιίας, όταν εκείνος αποχώρησε από την οικογενειακή οινοποιητική εταιρία που είχε δημιουργήσει ο παππούς του το 1879.
Σήμερα, ο Στέλλιος Μπουτάρης, οινοποιός τέταρτης γενιάς, καθοδηγεί την ομάδα της Κυρ-Γιάννη στην επόμενη φάση της εξελικτικής πορείας του Κτήματος, αξιοποιώντας δυναμικά τους βασικούς πυλώνες της φιλοσοφίας Κυρ-Γιάννη: καινοτομία, σεβασμός στην παράδοση και εξειδικευμένη γνώση για το κρασί, από το αμπέλι ως τον τελικό καταναλωτή.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Διευθύνει την Κυρ-Γιάννη από το 2004, με τη φιλοδοξία να τη μετατρέψει σε εταιρία παγκοσμίου επιπέδου. Ο Στέλλιος απέκτησε μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων (MBA) από τη σχολή INSEAD και μεταπτυχιακό (M.Sc.) στην Οικονομετρία από το πανεπιστήμιο του LSE, μετά το πτυχίο (BA) στα Μαθηματικά από το Wesleyan University στις ΗΠΑ.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ως brand manager της εταιρίας Paterno Imports κατάφερε να αυξήσει εντυπωσιακά τη διανομή των κρασιών της Μπουτάρη στη Βόρεια Αμερική. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ο Στέλλιος ανέλαβε τις πωλήσεις του Ομίλου Μπουτάρη στη φάση της δημιουργίας της μπίρας Μύθος, έως ότου μεταπήδησε στην Κυρ-Γιάννη.
Ο Στέλλιος Μπουτάρης είναι παντρεμένος με τη Μαρία Λαλαούνη κι έχει τρία παιδιά, έναν γιο, που έχει πάρει το όνομα του παππού του, Γιάννη Μπουτάρη, και δύο πανέμορφες κόρες, τη Λίλα και την Αθηνά.
Το κτήμα Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα είναι ανοιχτό για επισκέψεις, ενώ στα social media του Γιάννη Μπουτάρη υπάρχουν πολλές φωτογραφίες που μας δίνουν την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στα άδυτα της κάβας και του αμπελώνα του.
«Απολαύστε την μαγευτική θέα των αμπελιών της Κυρ-Γιάννη, στις πλαγιές του όρους Βέρμιο, περπατήστε ανάμεσα στα αμπέλια του Ξινόμαυρου, γευθείτε τα κρασιά στον τόπο παραγωγής τους και γνωρίστε την κληρονομιά της οικογένειας Μπουτάρη» διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της εταιρείας.
Οι δραστηριότητες του Κτήματος Κυρ-Γιάννη βασίζονται στο σύνολο τους στην εφαρμογή των αρχών της καλλιέργειας ολοκληρωμένης διαχείρισης. Πρόκειται για μια συνειδητή απόφαση διαχείρισης, που οφείλεται στην πρόθεση για προστασία του περιβάλλοντος ως πολύτιμου συστατικού στοιχείου ενός πολιτισμού που σήμερα απειλείται. Η ολοκληρωμένη καλλιέργεια, παράλληλα, διασφαλίζει υψηλή ποιότητα στα προϊόντα που παράγονται στο Κτήμα.
Η φροντίδα στο αμπέλι, η αυστηρή διαλογή στο αμπέλι και στο οινοποιείο, η μικροοινοποίηση και το σχολαστικό χαρμάνιασμα, αποτελούν τον πυρήνα των πρακτικών της Κυρ-Γιάννη και προσφέρουν στα κρασιά του κτήματος την τυπικότητα, την δυνατότητα παλαίωσης και την σταθερή ποιότητα σε κάθε σοδειά.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πρακτικές
Η παραγωγή κρασιού ξεκινά στο αμπέλι. Κάθε κομμάτι των αμπελιών τρυγιέται ξεχωριστά, δυο ή τρεις φορές, ανάλογα με τη φαινολική ωρίμανση των καρπών. Τα σταφύλια οδηγούνται στη συνέχεια στο οινοποιείο, για το δεύτερο στάδιο της διαλογής στη διπλή τράπεζα διαλογής.
Κάθε τμήμα του αμπελώνα αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, τόσο ως προς τον τρύγο όσο και στη διαχείριση των σταφυλιών. Στόχος είναι να δοθεί έμφαση στον ξεχωριστό χαρακτήρα των σταφυλιών που προέρχονται από διαφορετικά μέρη του Κτήματος και να δημιουργηθούν κρασιά που αντικατοπτρίζουν τις διαφορετικές εκφράσεις του terroir τους.
Τα κρασιά αυτά θα ωριμάσουν σε διαφορετικούς τύπους δρύινων βαρελιών, τα οποία επιλέγονται προσεκτικά ανάλογα με την προέλευση, τη χωρητικότητα, το κάψιμο ή το μέγεθος των πόρων τους, με σκοπό να αναδειχθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του κάθε τμήματος.
Το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας οινοποίησης είναι η προσεκτική ανάμειξη των ξεχωριστών εκφράσεων που παράγονται στους διαφορετικούς αμπελώνες. Αποτελεί δέσμευση για την Κυρ-Γιάννη η παραγωγή κρασιών που δείχνουν την ισορροπία μεταξύ των στοιχείων τους, τη συνέπεια και σταθερότητα από σοδειά σε σοδειά και τις δυνατότητες μακράς παλαίωσης.
Δημοσιεύθηκε αρχικά στο eirinika.gr στις 9 Ιανουαρίου 2022.