skip to Main Content

Μαριάννα, η TopWoman με τα διάσημα ντολμαδάκια & τις περίφημες πίτες της – Μία αληθινή ιστορία γυναικείας δύναμης & επιχειρηματικότητας

Μαριάννα
Facebook: Μαριάννα Καζάκη
Facebook: Μαριάννα Καζάκη

Τα “Αμπελόφυλλα της Μαριάννας” είναι το βασικότερο, και παλαιότερο, προϊόν της οικογένειας αμπελουργικών προϊόντων που παράγονται με μεράκι και αγάπη για περισσότερα από 15 χρόνια με τη στήριξη και τη βοήθεια του συζύγου της Δημήτρη, και των δυο παιδιών της, του Πάγκαλου και του Θανάση.

Μέσα από μια μακρά και όχι πάντα εύκολη πορεία, η οικογένειά της βρίσκεται σήμερα στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να μπορεί να προσφέρει στις υπόλοιπες ελληνικές οικογένειες παραδοσιακά, βιολογικά και – κυρίως – αγνά προϊόντα.

Κάτι που ξεκίνησε από την αγάπη της Μαριάννας για γνώριμες ελληνικές γεύσεις είναι σήμερα η βασική της ενασχόληση, με την ίδια φροντίδα και έγνοια που γινόταν και τον καιρό που ήταν το χόμπι της …

Η αγάπη της δεν κρυβόταν …

Η Μαριάννα Καζάκη μεγάλωσε μέσα στην κουζίνα του μαγειρείου που διατηρούσε ο πατέρας της. Από μικρή ήξερε τις παραδοσιακές γεύσεις και τις καλές πρώτες ύλες. Όταν, λοιπόν, ο πεθερός της κληροδότησε ένα αμπέλι στην οικογένειά της στη Νέα Γωνιά της Χαλκιδικής, μάζεψε μερικά αμπελόφυλλα για να κάνει ντολμαδάκια. Για να τα διατηρήσει, χρησιμοποίησε μια παραδοσιακή μέθοδο κονσερβοποίησης που ήξερε από το μαγειρείο: Τα ζεμάτισε και τα έβαλε σε ένα βάζο με άλμη για να τα έχει όλο το χρόνο. Διότι τα καλά αμπελόφυλλα συλλέγονται το Μάιο στην πρώτη βλάστηση του αμπελιού, αλλά καταναλώνονται κυρίως το Μάρτιο, στη νηστεία της Σαρακοστής.

Το πρώτο “μαγείρεμα”

Εκείνα τα πρώτα αμπελόφυλλα τα μαγείρεψε, το μακρινό 1987, για την οικογένεια και τους φίλους της.

Τότε κάποιες φίλες έβαλαν «παραγγελιά» για την επόμενη σοδειά, ώστε να έχουν κι εκείνες τα πολύ τρυφερά αμπελόφυλλα «της Μαριάννας». Έτσι, την επόμενη χρονιά η παραγωγή μεγάλωσε, χωρίς όμως να γίνει κάποια έκπτωση στην επιλογή των φύλλων στο αμπέλι ή στην προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια της διαδικασίας συντήρησης.

Την επόμενη χρονιά η παραγωγή μεγάλωσε κι άλλο, αφού ήρθαν κι άλλες παραγγελίες και έγινε η πρώτη τοποθέτηση στο παντοπωλείο του Κοσμά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στόμα με στόμα, χρονιά με τη χρονιά, τα αμπελόφυλλα «της Μαριάννας» γίνονταν όλο και πιο γνωστά και η ζήτηση αυξανόταν. Τότε η Μαριάννα και ο Δημήτρης, ο σύζυγός της, αποφάσισαν να αφιερωθούν στην καλλιέργεια των αμπελιών για το φύλλο τους, όχι για το σταφύλι.

Στο μεταξύ, ο γιος τους Πάγκαλος αποφοίτησε από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, όπου είχε γνωρίσει τη βιολογική καλλιέργεια και τα προτερήματα της. Θέλοντας να προστατέψουν αρχικά τη δική τους υγεία, αλλά ταυτόχρονα να βελτιώσουν και την ποιότητα του προϊόντος, αποφάσισαν να μετατρέψουν όλα τα αμπέλια τους σε βιολογικά. Ένας λόγος παραπάνω: Ότι την περίοδο που συλλέγονται τα καλύτερα αμπελόφυλλα, οι αμπελουργοί ψεκάζουν τα περισσότερα σκευάσματα, ώστε να καταπολεμήσουν τις ασθένειες του αμπελιού. Ταυτόχρονα, το 1994, ιδρύθηκε και ο Αμπελουργικός Οίκος Καζάκη ως εταιρία. Μετά από την υποχρεωτική τριετή περίοδο προσαρμογής, όλα τα αμπέλια της οικογένειας πιστοποιήθηκαν βιολογικά το 1997 και παραμένουν πιστοποιημένα έκτοτε.

Ταυτόχρονα, η οικογένεια Καζάκη συμμετείχε σε εμπορικές εκθέσεις στα πλαίσια της παρουσίας της τότε Νομαρχίας Χαλκιδικής και έτσι προέκυψαν και οι πρώτες, πολύ μικρές, εξαγωγές εκτός Ελλάδας· ενώ ο Πάγκαλος έδινε το καθημερινό “παρών” στις βιολογικές λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα τα προϊόντα Μαριάννας, όπως πλέον ονομάζονταν και επισήμως, να γίνονται όλο και πιο γνωστά. Τότε ήταν που κάποιοι πελάτες ζήτησαν να τυλίξουμε τα ντολμαδάκια, ώστε να μη χρειάζεται να μπαίνουν στον κόπο. Διότι, αν η μισή νοστιμιά ενός καλού ντολμά βρίσκεται στην ποιότητα του φύλλου που χρησιμοποιείται, η άλλη μισή βρίσκεται στην τέχνη της ετοιμασίας της γέμισης και του τυλίγματος – και αυτό θέλει χρόνο.

Η αρχή της επιτυχίας

Έτσι έγινε η πρώτη εξέλιξη των προϊόντων Μαριάννας: με τα έτοιμα, φρέσκα ντολμαδάκια ημέρας, με μικρή διάρκεια ζωής. Ταυτόχρονα, η Μαριάννα βρήκε τρόπους να αξιοποιήσει και τα υπόλοιπα μέρη του αμπελιού, φτιάχνοντας αμπελοβλάσταρα τουρσί από τις κορφές που έτσι κι αλλιώς κόβονται στα τέλη Μαΐου, γλυκό κουταλιού και μαρμελάδα σταφύλι από τα φρούτα που συλλέγονται τον Αύγουστο, πετιμέζι και ξίδι από τα πιο γινομένα σταφύλια που δεν πρόλαβαν να βγουν στον πάγκο της λαϊκής. Όλα πεντανόστιμα, βιολογικά και ελληνικά, όπως όλα τα προϊόντα Μαριάννας, συσκευασμένα σε καλαίσθητες και ασφαλείς συσκευασίες. Μέχρι και οι κλιματσίδες από το κλάδεμα αξιοποιούνται εδώ: Η οικογένεια τις μαζεύει και τις δίνει σε όποιον θέλει να τις κάνει προσάναμα για τα ψητά του, αφού οι κλιματσίδες χαρίζουν ένα θεσπέσιο άρωμα και γεύση στο κρέας. Άλλωστε, το αμπέλι είναι μία από τις πιο απαιτητικές καλλιέργειες, με πολλή δουλειά όλο το χρόνο – αλλά και πλούσια ανταμοιβή. Βέβαια, τα ντολμαδάκια ημέρας, με τη μικρή διάρκεια ζωής, δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν πέρα από τα στενά όρια της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Τότε η Μαριάννα σκέφτηκε να τα καταψύξει πριν τα μαγειρέψει και έτσι γεννήθηκαν τα κατεψυγμένα και ωμά Ντολμαδάκια Μαριάννας. Το νέο προϊόν βρήκε ενθουσιώδη υποδοχή στους επαγγελματίες εστιάτορες αλλά και τους καταναλωτές, διότι γλιτώνει τον μάγειρα από τον κόπο του τυλίγματος, ενώ ταυτόχρονα του επιτρέπει να προσθέσει τη δική του «πινελιά» καθώς βράζει τα ντολμαδάκια. Και έτσι τα ντολμαδάκια Μαριάννας κατάφεραν να ταξιδέψουν και πιο μακριά, εντός και εκτός Ελλάδας.

Οι πίτες της Μαριάννας

Τότε έγινε κάτι αναπάντεχο – σαν σκηνή από ταινία: Σε επίσκεψη δημοσιογράφων για λογαριασμό της Νομαρχίας Χαλκιδικής, η Μαριάννα έφτιαξε και κέρασε μια τυρόπιτα. Ορισμένοι δημοσιογράφοι ρώτησαν πού μπορούσαν να βρουν αυτήν την πίτα στην Αθήνα κι έτσι γεννήθηκε ένα ακόμη προϊόν: Οι κατεψυγμένες χειροποίητες πίτες Μαριάννας. Βέβαια, το υπάρχον εργαστήριο για τα αμπελόφυλλα και τα ντολμαδάκια δεν μπορούσε να φιλοξενήσει και την παρασκευή της πίτας. Για το λόγο αυτό, η Μαριάννα και 3 φίλες της από τη Νέα Γωνιά, η Ευγενία, η Ρούλα και η Ελένη, έφτιαξαν τον συνεταιρισμό γυναικών Γωνιάτισσες και από τότε, αξιοποιώντας τις συνταγές της Μαριάννας και με τη συνεχή επίβλεψή της, ανοίγουν καθημερινά το χειροποίητο φύλλο και φτιάχνουν πίτες μόνο με φρέσκα και εξαιρετικής ποιότητας υλικά. Οι κατεψυγμένες, χειροποίητες πίτες Μαριάννας βρίσκονται στα ράφια επιλεγμένων σημείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ συνοδεύουν τον πρωινό μπουφέ σε αρκετά προσεγμένα ξενοδοχεία, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Άλλωστε, πλέον το 40% σχεδόν του κύκλου εργασιών των προϊόντων Μαριάννας προέρχεται από τις εξαγωγές τους σε όλον τον κόσμο.

Όμως η Μαριάννα δεν εφησυχάζει. Βάζοντας μπροστά το μεράκι της και αξιοποιώντας την κληρονομιά του παππού Θανάση, φιλοξενεί κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται στη Νέα Γωνιά για να ξεναγηθούν στα αμπέλια και τους ελαιώνες της οικογένειας Καζάκη και να δοκιμάσουν τα φημισμένα προϊόντα της. Μάλιστα, εισάγοντας ένα πολύ δημοφιλές έθιμο του εξωτερικού, την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου κάθε χρόνο η οικογένεια οργανώνει την εκδήλωση pick your own grapes: Άλλες οικογένειες έρχονται στο κτήμα, παίρνουν καλαθάκι και ψαλιδάκι και μπαίνουν στο βιολογικό αμπέλι της οικογένειας Καζάκη, ώστε να κόψουν τα τσαμπιά σταφύλι που οι ίδιοι επιλέγουν.

Κλείνοντας απλά θα πούμε ότι η Μαριάννα Καζάκη αποτελεί ένα πρότυπο γυναικείας δύναμης κι επιχειρηματικότητας, παράδειγμα για πολλές (και πολλούς) που φοβούνται να τολμήσουν!

Καλές δουλειές!

Διαβάστε ακόμη: Topwoman η Σερραία αστροφυσικός, Βίκυ Καλογερά – Επικεφαλής στην έρευνα της τεχνητής νοημοσύνης της Αμερικής – Επιχορήγησαν με 20 εκατ. δολ. το έργο της

Διαβάστε ακόμη: Τοp Woman, η Νατάσα Εξηνταβελώνη: Ποια είναι η ηθοποιός που διακρίθηκε με Βραβείο Θεάτρου – Ταλαντούχα, χαμογελαστή & με πολύ χιούμορ (φωτό & βίντεο)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top