Οι νεαρές ταλαντούχες Ελληνίδες πιανίστριες, Εβελίνα και Αγγελίνα Τσιαντζή Μαντέ,…
Αποκλ. Made in Greece το FPower: Όλγα, Μαρία & Ροσάννα δημιούργησαν online κοινότητα για να χαρίσουν στις γυναίκες την ηγετική θέση που τους αρμόζει
Τρεις δυναμικές, νεαρές γυναίκες – ένα κοινό όραμα, να δώσουν στις γυναίκες της χώρα μας και όλου του κόσμου, τη θέση που τους αξίζει. Βλέποντας ότι το ποσοστό των γυναικών που κατέχουν ηγετικές θέσεις αγγίζει μόλις το 20% θέλησαν να κάνουν κάτι για να αλλάξουν τα δεδομένα.
Έτσι δημιούργησαν μία διαδικτυακή κοινότητα υποστήριξης και καθοδήγησης των γυναίκων, όπου μέσω σεμιναρίων, ενημερωτικών άρθρων, υποδειγματικών συνεντεύξεων και άλλων δράσεων, τους δίνεται η ευκαιρία να μάθουν τρόπους για να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και εν τέλει να διεκδικήσουν υψηλόβαθμες θέσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της πολιτικής.
Το εγχείρημα δεν ήταν απλό, ειδικά όταν μιλάμε για μία περίπτωση που τις τρεις συνιδρύτριες χωρίζουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, Αθήνα, Νέα Υόρκη, Δουβλίνο. Όμως το πείσμα τους ήταν ικανό να «γεννήσει» το FPower, που τέθηκε επισήμως σε λειτουργία το 2017. Από τότε μέχρι σήμερα η Όλγα Αζιλαζιάν, η Μαρία Αρναουτάκη και η Ροσάννα Μόρτογλου παραμένουν προσηλωμένες στο στόχο τους και παρά τις όποιες δυσκολίες συνεχίζουν ακάθεκτες την προσπάθειά τους να ανατρέψουν τις παρωχημένες κοινωνικές πεποιθήσεις, που στερούν από τις γυναίκες μία καριέρα με προοπτικές εξέλιξης.
Τα κορίτσια μιλούν στο MadeinGreece.news για την σύλληψη της ίδεας του FPower, για την εκτέλεσή της και για τις επερχόμενες δράσεις τους, η μία εξ αυτών θα πραγματοποιηθεί σήμερα, 22 Οκτωβρίου και αφορά σε ένα webinar με δωρεάν συμμετοχή και θέμα το personal branding μέσω του LinkedIn.
Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:
- αποφασίσαμε τον Μάρτη του 2017 να δημιουργήσουμε μία κοινότητα η οποία θα προσφέρει ενημέρωση, εκπαίδευση και ευκαιρίες για διάλογο και υποστήριξη
- 95% των CEOs σε μεγάλες εταιρείες είναι άντρες και μόνο 20% των υψηλόβαθμων θέσεων καλύπτονται από γυναίκες
- νέες γυναίκες συζητούν μαζί μας λέγοντάς μας ότι έχουν μια ιδέα αλλά δεν ξέρουν πώς να ξεκινήσουν
- Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να ξεκινήσουν να ιδρύουν τις δικές τους εταιρείες ή να αναλάβουν τα ηνία στις οικογενειακές επιχειρήσεις
- Τα πιο κοινά χαρακτηριστικά που τελικά τις κρατούν πίσω είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης και η τόλμη να διεκδικήσουν όσα επιθυμούν
- ενισχύουμε τον ενεργό διάλογο για θέματα γύρω από την ηγεσία, τα προβλήματα επαγγελματικής ανέλιξης των γυναικών αλλά και τις λύσεις τους
- Δεν μας πτόησε ποτέ το γεγονός ότι δεν ήμασταν στην ίδια πόλη, ούτε και χώρα
- Στο FPower προσπαθούμε οι γυναίκες να είναι περήφανες για τα κατορθώματά τους και να τα παραδέχονται, χωρίς ντροπή
- Ονειρευόμαστε μία Ελλάδα όπου οι γυναίκες να έχουν μια αντίστοιχη αντιπροσώπευση σε θέσεις ηγεσίας και κέντρα αποφάσεων
Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία της καινοτόμας πλατφόρμας FPower; Πότε ξεκινήσατε; Ποια η ιδέα, η στόχευση και τα στάδια ανάπτυξής της;
Πριν από 1,5 χρόνο περίπου βρισκόμασταν και οι τρεις σε διαφορετικές πόλεις. Η Όλγα στην Αθήνα, η Ροσάννα στη Νέα Υόρκη κι η Μαρία στο Δουβλίνο. Εκείνον τον καιρό μιλούσαμε με την Όλγα, η οποία είχε μόλις ξεκινήσει το MBA της. Ενώ λοιπόν περίμενε να βρει στο πανεπιστήμιο κάποια ενέργεια σχετική με το leadership, δεν υπήρχε κάτι και ιδιαίτερα σχετικό με την ενδυνάμωση των γυναικών.
Έτσι, αποφασίσαμε τον Μάρτη του 2017 να δημιουργήσουμε μία κοινότητα η οποία θα προσφέρει ενημέρωση, εκπαίδευση, ευκαιρίες για διάλογο και υποστήριξη πάνω στο ζήτημα αυτό. Ένα από τα πρώτα βήματα που κάναμε ήταν να βρούμε καταξιωμένες γυναίκες leaders στην Ελλάδα και να τις αναδείξουμε. Το κοινό μας είναι νέες επαγγελματίες που βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους και αναζητούν καθοδήγηση αλλά και εκείνες που βρίσκονται σε μεταγενέστερο στάδιο και αναζητούν υποστήριξη για να εξελιχθούν. Η κοινότητα εστιάζει στις γυναίκες, αλλά λαμβάνει -και θέλουμε να συνεχίσει να λαμβάνει- υποστήριξη και από τα δύο φύλα. Θεωρούμε ότι στην προσπάθεια αυτή πρέπει να συμβάλλουν όλοι.
Ποιοι θεωρείτε πως είναι οι λόγοι για τους οποίους το ποσοστό των γυναικών που κατέχουν ηγετικές θέσεις στη χώρα μας είναι μικρό;
Αυτή είναι η πιο σημαντική ερώτηση που ερευνούμε κι εμείς οι ίδιες από την αρχή που ξεκινήσαμε. Δεν είναι εύκολο να την απαντήσει κανείς με λίγα λόγια γιατί είναι πολυεπίπεδη, τα ερευνητικά δεδομένα είναι λιγοστά και τα εργασιακά περιβάλλοντα στα οποία μπορεί να αναφερθεί πολλά. Δεν είναι μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις και η ανέλιξή τους μέσα σε αυτές. Κάθε χώρος, η τεχνολογία, η πολιτική, οι επιστήμες, η έναρξη μιας νέας επιχειρηματικής δράσης από μία γυναίκα, έχει τις δικές του προκλήσεις.
Αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι ότι τα ποσοστά που βλέπουμε στη χώρα μας είναι τα ίδια (αν όχι χειρότερα) με τα παγκόσμια χαμηλά ποσοστά (95% των CEOs σε μεγάλες εταιρείες είναι άντρες και μόνο 20% των υψηλόβαθμων θέσεων καλύπτονται από γυναίκες).
Επίσης, γνωρίζουμε ότι οι άντρες και οι γυναίκες αποφοιτούν στα ίδια περίπου ποσοστά από τα πανεπιστήμια και ξεκινάνε στην αρχή με τις ίδιες φιλοδοξίες. Αυτό το “κενό” που δημιουργείται στη συνέχεια, είναι η ερώτηση. Η εύκολη απάντηση θα μπορούσε να είναι η δυσκολία του να ισορροπήσει κανείς την οικογένεια με την δουλειά, όμως δεν είναι τόσο απλό.
Η ανέλιξη χρειάζεται πολλά πράγματα για να υποστηριχθεί. Αρχικά, χρειάζεται να υπάρχει ως απτή πραγματικότητα πριν ξεκινήσει η επαγγελματική ζωή, στη μικρή ηλικία και έπειτα στο πανεπιστήμιο. Όταν γυναίκες σε θέσεις ηγεσίας προβάλλονται ως πρότυπα – ακόμα κι εκείνες οι λιγοστές που υπάρχουν στην Ελλάδα-, είναι πιο εύκολο να φανταστεί κανείς τον εαυτό του στην ανάλογη θέση. Σε εταιρικό επίπεδο, χρειάζεται να υπάρχει μέσα στην κουλτούρα και στην πολιτική μίας εταιρείας, ώστε να διευκολύνει την ανέλιξη μίας γυναίκας που αξίζει. Γυναίκες που βρίσκονται ήδη σε υψηλές θέσεις αναφέρουν ότι δεν ήταν το πρόβλημα το γεγονός ότι είχαν οικογένεια. Η απόδοση και η όρεξή τους ήταν η ίδια – πολλές φορές μάλιστα και περισσότερη. Η αντιμετώπιση από την εταιρεία και τους συναδέλφους ήταν που δημιουργούσε δυσκολίες (π.χ. τους έδιναν projects μικρότερης ευθύνης, τις απέκλειαν από σημαντικές συναντήσεις – απλώς και μόνο λόγω της προκατάληψης ότι δεν είναι πλέον το ίδιο ικανές)
Ακόμη, στην Ελλάδα πολλές φορές δεν κάνουμε προσπάθεια να βρούμε ταλέντα πέρα από τα οικεία του κύκλου μας και εξακολουθούμε να ρωτάμε στις συνεντεύξεις πράγματα άσχετα με τις ικανότητες, π.χ για την ηλικία, την οικογενειακή κατάσταση ή για το αν μία υποψήφια σκοπεύει να γίνει μητέρα και πότε. Ερωτήσεις όπως αυτές συνηθίζονται ακόμα και από τους νέους ανθρώπους κι αυτό είναι πρόβλημα γιατί δεν εστιάζουμε στην ουσία που είναι το ταλέντο.
Επίσης, πολλές φορές, νέες γυναίκες συζητούν μαζί μας λέγοντάς μας ότι έχουν μια ιδέα αλλά δεν ξέρουν πώς να ξεκινήσουν. Και εκεί ευελπιστούμε να έρθει και η δική μας η συμβολή.
Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να ξεκινήσουν να ιδρύουν τις δικές τους εταιρείες ή να αναλάβουν τα ηνία στις οικογενειακές επιχειρήσεις. Τουρισμός, αγροτική οικονομία, ναυτιλία. Θα μπορούσαμε να γίνουμε κέντρο καινοτομίας και ανάπτυξης για τους τρεις αυτούς τομείς, και όχι μόνο, και οι πιθανότητες είναι περισσότερες όταν ξεκινάνε οι πρωτοβουλίες από την ολότητα του εργασιακά ενεργού κοινωνικού συνόλου.
Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα στοιχεία εκείνα που προσδιορίζουν μια επιτυχημένη γυναίκα-ηγέτη;
Οι γυναίκες και οι άνδρες, χαρακτηρίζονται από κάποια διαφορετικά γνωρίσματα. Για παράδειγμα, το leadership με περισσότερα “γυναικεία” χαρακτηριστικά μπορεί να προσδώσει σε μια ομάδα, εταιρεία κλπ. ευελιξία στην επικοινωνία, “χτίσιμο” διαπροσωπικών σχέσεων και άλλα soft skills που φέρουν οι γυναίκες στο χώρο εργασίας.
Πολλά είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να αναδείξουν τις ηγετικές ικανότητες μιας γυναίκας. Τα πιο κοινά, όμως, χαρακτηριστικά που τελικά τις κρατούν πίσω είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης και η τόλμη να διεκδικήσουν τελικά όσα επιθυμούν.
Μέσα από το FPower, εκτός από την προβολή role models, γυναικών δηλαδή που έχουν επιτύχει στην καριέρα τους, προσπαθούμε να αναδείξουμε και τα skills που θα τις κάνουν να “ξεφύγουν” από το στενό κοινωνικό πλαίσιο που ανήκουν και κινούνται επαγγελματικά και κοινωνικά, και να δημιουργήσουν τις καλύτερες συνθήκες για να “ανθίσουν” στα επόμενα βήματά τους.
Tι ακριβώς λοιπόν κάνει το FPower; Με ποιους τρόπους προωθεί το γυναικείο leadership;
Δραστηριοποιούμαστε κυρίως με τρεις τρόπους: αρχικά με τη δημιουργία μιας κοινότητας, κυρίως διαδικτυακής ώστε να προσφέρει πρόσβαση από γυναίκες ανεξαρτήτου τόπου διαμονής, όπου ενισχύουμε τον ενεργό διάλογο για θέματα γύρω από την ηγεσία, τα προβλήματα επαγγελματικής ανέλιξης των γυναικών αλλά και τις λύσεις τους, καθώς και τη δημοσίευση ευκαιριών, π.χ. θέσεις εργασίας, διαγωνισμοί επιχειρηματικότητας, σεμινάρια κτλ.
Παράλληλα, διοργανώνουμε συχνά workshops, webinars, hackathons, meet-ups, και άλλες δραστηριότητες, συνήθως σε συνεργασία με επαγγελματίες και οργανισμούς, με σκοπό την ανάπτυξη δεξιοτήτων ή/και την επαφή με νέους όρους/ανθρώπους/τομείς. Κάποιες από τις δραστηριότητες που έχουμε διοργανώσει έως τώρα αφορούσαν την αυτοπεποίθηση στο χώρο εργασίας και το “σύνδρομο του απατεώνα” (impostor syndrome), τη σωστή χρήση της αναπνοής και της φωνής για πιο αποτελεσματικές ομιλίες, hackathon σχετικά με την καινοτομία στον τουρισμό, mentroring πρόγραμμα και υποτροφία για Master’s σπουδές.
Τέλος, μέσω του publication μας στο Medium, δημοσιεύουμε συνεντεύξεις με γυναίκες και άντρες role models, άρθρα με επαγγελματικές συμβουλές από επαγγελματίες, καθώς και θεματικά άρθρα με σχολιασμό επίκαιρων θεμάτων, πάντα σχετικών με τη γυναίκα και την ηγεσία.
Ποια είναι η ανταπόκριση που υπάρχει μέχρι τώρα στο εγχείρημά σας;
Η ανταπόκριση και η υποστήριξη που έχουμε λάβει από επαγγελματικούς και προσωπικούς κύκλους είναι απεριόριστη και συγκινητική για την καθεμιά από εμάς.
Καταφέραμε σε μικρό χρονικό διάστημα και με λίγους πόρους να δημιουργήσουμε έναν οργανισμό με ενεργή κοινότητα, δραστηριότητες και πλάνα για το μέλλον. Αυτό για εμάς είναι ίσως το μεγαλύτερο δώρο που κερδίσαμε με την ανταπόκριση του κόσμου που απευθυνθήκαμε.
Ξεκινήσατε με μία ιδέα προερχόμενες από διαφορετικούς επαγγελματικούς κλάδους. Τι ήταν αυτό που σας ένωσε υπό τον κοινό σκοπό του FPower; Υπήρξε κάποια προσωπική εμπειρία που οδήγησε στην γέννηση της ιδέας και στην υλοποίησή της;
Δεν μας πτόησε ποτέ το γεγονός ότι δεν ήμασταν στην ίδια πόλη, ούτε και χώρα. Είμαστε και οι τρεις πολύ φιλόδοξες ως άτομα και θεωρούμε παράλογο να υπάρχουν διαφορετικά δεδομένα για τους άντρες και τις γυναίκες, εν έτει 2018!
Το πιο σημαντικό σημείο για εμάς ήταν οι κοινές αξίες και πεποιθήσεις που μοιραζόμαστε. Σαν να προέκυψε φυσικά η εξέλιξη του FPower και η ταυτότητά του.
Για εμάς είναι σημαντικό να προσφέρουμε και να ενισχύσουμε τις γυναίκες να προωθήσουν τον εαυτό τους στην Ελλάδα.
Αυτό είναι που μας ένωσε και παρά τις δυσκολίες απόστασης και χρόνου, μας κρατά ακόμα και μας δίνει όρεξη για ό,τι επόμενο έρχεται (που έρχονται αρκετά!).
Ποια ήταν τα δύσκολα βήματα που συναντήσατε στην πορεία σας μέχρι τώρα και ποιες οι μεγαλύτερες επιτυχίες;
Η γεωγραφική απόσταση σε συνδυασμό με τη διαφορά ώρας αλλά και την εξισορρόπηση με τις full-time δουλειές μας ήταν σίγουρα (και είναι ακόμα) το πιο δύσκολο κομμάτι.
Δουλεύουμε όμως με ένα κοινό αλληλο-σεβασμό και υποστήριξη για όλα τα προσωπικά και επαγγελματικά βήματα που κάνει η καθεμία μας. Για παράδειγμα, πάντα προσπαθούμε να απενοχοποιούμε την έλλειψη χρόνου και να μειώνουμε τη χρήση της λέξης “συγνώμη”.
Μιλώντας για απενοχοποίηση, η έννοια της “επιτυχίας” είναι βαθιά παρεξηγημένη και συχνά κατακριτέα, ειδικά από τις γυναίκες. Στο FPower προσπαθούμε οι γυναίκες να είναι περήφανες για τα κατορθώματά τους και να τα παραδέχονται, χωρίς ντροπή.
Στη δική μας πορεία έως τώρα είμαστε πολύ περήφανες για την πίστη και εμπιστοσύνη που έχουμε δεχτεί από νέους/-ες και έμπειρους/-ες επαγγελματίες. Υπενθυμίζουμε η μία στην άλλη ότι πρέπει να είμαστε περήφανες για ό,τι έχουμε κατορθώσει έως τώρα, ειδικά υπό τις συγκεκριμένες γεωγραφικές και χρονικές συνθήκες, χωρίς αυτό να μας ζημιώνει το όραμα και τα μεγαλεπίβολα σχέδιά μας για το μέλλον του FPower και για τη διαμόρφωση μιας πιο ρεαλιστικής εικόνας σε ηγετικές θέσεις και κέντρα αποφάσεων της χώρας μας.
Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;
Παρόλο που ξεκίνησε σε 3 χώρες και 2 ηπείρους, στη ρίζα του έχει Αθήνα και Κρήτη, επομένως είναι άκρως ελληνικό όπου κι αν βρεθεί στο μέλλον :)
Ποιες είναι οι επόμενες δράσεις του FPower;
Η ατζέντα μας γεμάτη, όπως και οι μπαταρίες και η όρεξή μας.
Ετοιμάζουμε meetups, scholarships, webinars, mentoring programs, workshops και συνεργασίες με εταιρείες. Θα τα μάθετε όλα από τα social media και το newsletter μας.
Για την ώρα, την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, διοργανώνουμε ένα webinar για το πώς μπορεί κάποια/-ος να χρησιμοποιήσει το LinkedIn ώστε να ενισχύσει το professional brand της/του. Εισηγητής είναι ο Nick Koutris, Senior Executive στο LinkedIn. Πληροφορίες και εγγραφή, εδώ.
Που ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον το δημιούργημά σας; Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι τώρα;
Ονειρευόμαστε μία Ελλάδα όπου οι γυναίκες, που αποτελούν το 51% της κοινωνίας μας, να έχουν μια αντίστοιχη αντιπροσώπευση σε θέσεις ηγεσίας και κέντρα αποφάσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της πολιτικής.
Γι’ αυτό συνεχίζουμε και ενισχύουμε όλες τις δράσεις μας για την ενίσχυση των γυναικών με δεξιότητες, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να ανατρέψουμε παρωχημένες κοινωνικές πεποιθήσεις που εμποδίζουν τις γυναίκες να εξελιχθούν και την οικονομία της χώρας μας συνολικά να ακμάσει.
Θα συνεχίσουμε λοιπόν να υποστηρίζουμε τις γυναίκες καθημερινά να γίνουν η ηγέτης που θέλουν να δουν!
WHO IS WHO
Όλγα Αζιλαζιάν
Η Όλγα μένει στην Αθήνα και εργάζεται στη Microsoft Hellas. Παράλληλα, είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής του TEDx Academy από το 2011 και κατέχει International MBA από το ΟΠΑ. Είναι συνιδρύτρια του FPower και υποστηρίκτρια του Female Leadership στην Ελλάδα.
LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/olgaazilazian
Email: [email protected]
Μαρία Αρναουτάκη
Μεγάλωσε στην Κρήτη, σπούδασε στην Αθήνα και έκανε πρώτα της βήματα στον χώρο του IT μέσα από το ελληνικό startup οικοσύστημα. Αυτή τη στιγμή, μένει και εργάζεται στο Λονδίνο ως Product Manager.
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/arnaoutaki/
Email: [email protected]
Ροσάννα Μόρτογλου
H Ροσάννα σπούδασε International Business & European Affairs στο DEREE – The American College of Greece, καθώς και Διδασκαλία Χορού στην Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η ζωή τη βρίσκει στη Aθήνα όπου δουλεύει σε έναν παγκόσμιο όμιλο εταιρειών εδώ και 3 χρόνια, πλέον σε διοικητική θέση.
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/rosannamortoglou/
Email: [email protected]
Website: www.fpower.gr
Facebook: @FPowergr
Instagram: @fpowergr