Οι νεαρές ταλαντούχες Ελληνίδες πιανίστριες, Εβελίνα και Αγγελίνα Τσιαντζή Μαντέ,…
Μade in Greece η Κατερίνα Βρανά – Η Ελληνίδα κωμικός ο τρίτος «πιο αστείος άνθρωπος του κόσμου»
Την τρίτη θέση κέρδισε η Eλληνίδα κωμικός Κατερίνα Βρανά στον παγκόσμιο διαγωνισμό stand up comedy «Το Πιο Αστείο Άτομο Του Κόσμου» που διοργάνωσε το Laugh Factory.
Στο πρώτο και δεύτερο σκαλί του βάθρου βρέθηκαν δύο άντρες, ο Harith Iskander από τη Μαλαισία και ο Alex Calleja από τις Φιλιππίνες αντίστοιχα.
Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη διάκριση, τόσο για την Κατερίνα, όσο και για την χώρα μας, αν αναλογιστεί κανείς πως η αναμέτρηση ήταν σκληρή, αφού το αστείο κορίτσι με τα πλούσια κατσαρά μαλλιά κλήθηκε ν’ αναμετρηθεί με κωμικούς από χώρες με πληθυσμό πολλαπλάσιο της Ελλάδας και ο νικητής αναδεικνύονταν μόνο μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας.
Το χρονικό μιας επιτυχίας
-Στον πρώτο γύρο διαγωνίστηκαν 89 κωμικοί από 56 χώρες, με διαδικτυακή ψηφοφορία κοινού. Η Κατερίνα έλαβε την 15η θέση, παίρνοντας εισιτήριο για τον ημιτελικό.
-Ημιτελικός: Οι είκοσι κωμικοί που προκρίθηκαν βρέθηκαν στο Ελσίνκι, όπου παρουσίασαν τα σόου τους μπροστά στους κριτές. Η τελική βαθμολογία τους προέκυψε κατά 50% από τις ψήφους των κριτών και κατά 50% από την διαδικτυακή ψηφοφορία του κοινού. Η Κατερίνα πήρε από τους πλέον ειδικούς την υψηλότερη βαθμολογία (9-10-10). Αυτό σε συνδυασμό με την αγάπη του κόσμου την οδήγησε κατευθείαν στο παγωμένο Λέβι της Λαπωνίας και τον μεγάλο τελικό.
– Τελικός: Οι πέντε πλέον κωμικοί παρουσίασαν για μια ακόμη φορά live τα σόου τους και το κοινό είχε στη διάθεσή του μόλις 24 ώρες για να αναδείξει- και πάλι μέσω διαδικτυακή ψηφοφορίας- τους νικητές. Η Κατερίνα Βρανά, η μόνη γυναίκα κωμικός που βρέθηκε στον τελικό, ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου, αφού συγκέντρωσε 1 εκατομμύριο ψήφους (εντυπωσιακός αριθμός για υποψήφια μιας χώρας των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, χωρίς μεγάλη παράδοση στο stand up και με χαμηλά νούμερα διαδικτυακής παρουσίας), αφήνοντας πίσω της τον συνάδελφό της από την Ινδία του 1.5 δισεκατομμυρίου κατοίκων.
Ποιά είναι η Κατερίνα Βρανά η Βράνα ή βεράντα που τη λένε οι Αγγλοι;
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, μοναχοκόρη γονιών «καταπιεσμένων ηθοποιών». Ο πατέρας της σπούδασε στη Μεγάλη Βρετανία, Χημεία, Φιλοσοφία και Οικονομικά, έχει έναν «καραφλό αδελφό, ντράμερ και φωτογράφο» κι άλλον έναν, έφηβο. Μεγάλωσε έχοντας ως μητρική γλώσσα τα αγγλικά, αλλά και τα ελληνικά, έπαιζε με τις κοπέλες που της μάθαιναν αγγλικά «τσάι με τη βασίλισσα» και της έμεινε μια εμμονή-κουσούρι με τον θεσμό.
Πήγε πιτσιρίκα στο Λονδίνο για να σπουδάσει ηθοποιός, άντεξε τρεις μήνες ως πωλήτρια στα «Harrods» (σε περίοδο Χριστουγέννων και εκπτώσεων) και λίγο πριν βγάλει φλεβίτιδα αποφάσισε να παραιτηθεί. Εννοείται ότι έκανε όλες τις περιστασιακές δουλειές γραφείου παράλληλα με σεμινάρια αυτοσχεδιασμού στο Actors Centre του Λονδίνου. Εχει τρομερή αυτοπεποίθηση, κάτι που τη βοήθησε να αντέξει όλα τα αρνητικά σχόλια και τις απορρίψεις στις οντισιόν («είσαι χοντρή», «είσαι λεπτή», «είσαι κοντή», «είσαι ψηλή», «είσαι πολύ άσπρη για Ελληνίδα», «διαβάζεις ειρωνικά το σενάριο»).
Αλλαξε όλη η ζωή της -σχεδόν- όταν έκανε σεμινάρια κωμικού αυτοσχεδιασμού. Ξεκίνησε να παίζει σε μικρά, πολύ μικρά, θέατρα πάνω από παμπ. Εκανε stand up στο «Canal Café», το θέατρο στο Little Venice, εκεί όπου έκανε τα πρώτα του βήματα ο Χιου Γκραντ. Εχει συνεργαστεί με τον Στίβεν Μέρτσαντ του αγγλικού «The Office» πριν γίνει μεγάλο όνομα.
«Μέχρι και τηλεοπτική κωμική σειρά θα υπογράφαμε με άλλες δύο κοπέλες (σ.σ.: οι τρεις τους έδιναν παραστάσεις ως Big Frizz και κατόπιν Blind Design), μιλούσα επί μήνες με το BBC και το CHANNEL 4. Τελικά, από το 2008, αποφάσισα να κάνω σόλο καριέρα», λέει γελώντας. Το 2009 ξεκίνησε το stand up και έφτασε στον τελικό του διαγωνισμού stand up «Funny Women Awards» που έγινε στο «Comedy Store» του Λονδίνου.
Τον Νοέμβριο του 2011 ήταν στο Λος Αντζελες για εμφανίσεις και αμέσως μετά παρουσίασε το πρώτο ελληνικό σόλο σόου της στην Αθήνα, το «Μαραζώνω στην ξενιτιά», για τρεις μόνο παραστάσεις. Λόγω επιτυχίας, αυτό ξανανέβηκε τον Μάρτιο του 2012 στην Αθήνα και από τον Μάιο του 2012 παιζόταν μία φορά τον μήνα στο Λονδίνο ως το τέλος της χρονιάς.
«Πολύ θα ήθελα να είναι τόσο απλό το stand up όσο πιστεύουν όλοι, ότι ανεβαίνεις δηλαδή σε μια σκηνή, λες μερικά αστεία και γελάει ο κόσμος. Δεν είναι όμως έτσι. Ακόμα κάνω δεκάλεπτα σε comedy clubs και μέσα στο ίδιο βράδυ τρέχω με το μετρό από την Oxford Str στο Angel και μετά στο Shoreditch (σ.σ.: γυρίζει το μισό Λονδίνο) για να κάνω τρεις εμφανίσεις.
Άφησα τον ατζέντη μου και πλέον είμαι και μάνατζερ του εαυτού μου. Ήταν απίστευτη εμπειρία όταν με κάλεσαν στο TEDx της Θεσσαλονίκης για να παρουσιάσω στα ελληνικά το πρώτο μου σόου, το “Μαραζώνω στην ξενιτιά”. Στην Αγγλία έχουμε και ογδοντάρηδες στο κοινό. Στην Ελλάδα τώρα μαθαίνουν σιγά-σιγά τι είναι το stand up. Ουσιαστικά ασχολούμαι τα τελευταία πέντε χρόνια. Εννοείται ότι πηγαίνω στο “Fridge” του Εδιμβούργου από φοιτήτρια.
Κάποια στιγμή με κάλεσαν στο “This Week”. Είναι μια ενημερωτική δημοσιογραφική εκπομπή στο BBC1 και έπρεπε να μιλήσω για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Με κράτησαν 12 λεπτά στον αέρα και μόλις έβγαλα το μικρόφωνο η υπεύθυνη καλεσμένων μου έδειξε τον χαμό που γινόταν στο Twitter παγκοσμίως λόγω της τηλεοπτικής εμφάνισής μου. Κάποιος έγραψε «τα μαλλιά της μεγαλώνoυν όσο την παρακολουθώ», ενώ άλλος παρακινούσε τον παρουσιαστή να τα πιάσει. Από το 2010 ξεκίνησα ένα comedy club στο Angel, το “Angel Comedy”, το οποίο έχει γίνει από τα καλύτερα του Λονδίνου», αναφέρει.
Το site της: katerinavrana.com
To άρθρο αναρτήθηκε πρώτη φορά στο eirinika.gr στις 14 Δεκεμβρίου 2016