Λίγες μέρες πριν την έναρξη λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκη, παρουσιάστηκε…
Λάζαρος Σεμερτζίδης: Αυτός είναι ο καλύτερος νέος αγρότης για το 2018 – 33χρονος από την Κοζάνη, καλλιεργεί αρωματικά φυτά & εξάγει στην Γερμανία
O καλύτερος νέος αγρότης για το 2018 είναι 33 ετών, από την περιοχή Ξηρολίμνη της Κοζάνης, με εξαγωγές στη Γερμανία και καλλιέργειες πάνω στα αρωματικά φυτά.
Ο λόγος για τον Λάζαρο Σεμερτζίδη, ο οποίος κατέκτησε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών κατά τη διάρκεια του 25ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες στο Επιχειρηματικό Πάρκο της Λειβαδιάς.
«Είναι πρωτόγνωρο αυτό το συναίσθημα για εμένα» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Λάζαρος Σεμερτζίδης και συμπλήρωσε: «Είναι μια ηθική ικανοποίηση για την οικογενειακή προσπάθεια που κάνουμε, αυτόν τον καιρό και γενικά τα τελευταία χρόνια που ασχολούμαστε με την καλλιέργεια της γης. Μακάρι να αποτελέσει κίνητρο και για κάποιους νεότερους που θα ήθελαν να ασχοληθούν με τη γεωργία».
Βασικό ρόλο στην διεκδίκηση αυτού του τίτλου «έπαιξε», όπως υποστηρίζει και ο ίδιος, η γρήγορη εξέλιξη που είχε η επιχείρησή του, καθώς και το γεγονός ότι η καλλιέργειά του είναι πλήρως καθετοποιημένη.
Έτσι, μετά από αυτή την επιτυχία εντός συνόρων, ο κ. Σεμερτζίδης στις 17 και 18 Οκτωβρίου θα βρεθεί στις Βρυξέλλες. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει τον τίτλο του καλύτερου νέου Ευρωπαίου Αγρότη ανάμεσα σε άλλους διαγωνιζόμενους από χώρες της Ένωσης. «Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, θα παρουσιάσουμε αυτό που έχουμε, θα παρουσιάσουμε την Ελλάδα. Θα προσπαθήσουμε ακόμη και για την πρωτιά, όσο δύσκολο και αν φαντάζει, όσο δύσκολο και αν είναι. Ελπίζω να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στις Βρυξέλλες», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ίδιος.
Η διαδρομή όμως προς αυτήν την κατάκτηση δεν ήταν καθόλου εύκολη. Όπως λέει, οι πρώτες του προσπάθειες ξεκίνησαν πριν από περίπου έξι χρόνια, χωρίς να έχει πλήρη γνώση του αντικειμένου και το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο. «Δεν είχα τις βάσεις και δεν είχα κάποιον άνθρωπο να με βοηθήσει, να με κατατοπίσει σχετικά με το πώς θα φτιάξω μια καλλιέργεια», τονίζει ο κ. Σεμερτζίδης και υπογραμμίζει «μπορεί στην αρχή να έφαγα τα μούτρα μου όμως, μετά το πήρα πιο εγωιστικά».
Η καλλιέργειά του βασίζεται στα αρωματικά-θεραπευτικά φυτά και συγκεκριμένα είναι λεβάντα, τσάι του βουνού, ελίχρυσο, τριαντάφυλλα και μελισσόχορτο, αιθέρια έλαια και τα ανθόνερα. Μαζί με την οικογένειά του καλλιεργεί μια έκταση 250 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Ξηρολίμνης.
Τα προϊόντα του της εταιρίας του, LIFE SECRETS βρίσκονται σε αρκετά σημεία στην εγχώρια αγορά, ενώ έχουν τεθεί ήδη οι βάσεις για τις αγορές του εξωτερικού. Σημαντικό ρόλο σε αυτό το άνοιγμα στη διεθνή αγορά παίζει και το διαδίκτυο. «Έχουμε κάνει κάποιες κινήσεις και συνεργασίες για εξαγωγές στη Γερμανία, ενώ γίνεται και μια προσπάθεια τα προϊόντα μας να μπουν και στην αγορά της Γαλλίας» και υπογραμμίζει: «Στη Γερμανία εξάγουμε συνήθως λεβάντα, τσάι και ροδόνερα σε συσκευασία. Τα παίρνουν έτοιμα για τα μαγαζιά, για τη βιτρίνα».
Προσθέτει πως θέλει να «μπει» πιο δυνατά στις αγορές του εξωτερικού γιατί «εκεί είναι το ζητούμενο, να μάθει ο κόσμος την Ελλάδα» όπως χαρακτηρίστηκα τονίζει γιατί το «να φέρνεις χρήματα από το εξωτερικό είναι ένας τρόπος για να ορθοποδήσουμε εμείς αλλά και η χώρα. Να σταματήσουμε να γυρνάμε το χρήμα μεταξύ μας. Να αναγνωριστούν τα ελληνικά προϊόντα τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό, με τη δημιουργία ενός ισχυρού brand name».
Όσο για τα μελλοντικά του σχέδια, ο ίδιος λέει ότι κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για την επέκταση της επίχείρησής του: «Σκέφτομαι να αυξήσω τα στρέμματα και αντίστοιχα την ποσότητα γιατί αν έχεις μεγάλη ποσότητα, διαμορφώνεις και διαφορετικά την τιμή».
Ο κ. Σεμερτζίδης αναφέρεται και στη σημασία της καινοτομίας, λέγοντας ότι γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθούν καινοτόμα προϊόντα, καθώς «μετράει η καινοτομία, στο να μπορεί να αντέξει μια επιχείρηση, να είναι κερδοφόρα» και προσθέτει, «στόχος μας είναι το τελικό προϊόν να είναι υψηλής ποιότητας. Όλα περνάνε από τα χέρια μας, η επεξεργασία, η μεταποίηση, η τυποποίηση».
Για τις δυσκολίες και τα προβλήματα στον αγροτικό κλάδο στην Ελλάδα, σημειώνει ότι στα σημαντικά προβλήματα του κλάδου ανήκει η νοοτροπία και τα προϊόντα που καλλιεργούνται αρκετά χρόνια, όπως και η υψηλή φορολογία που αποτελεί αντικίνητρο για κάποιον που θέλει να επενδύσει στον αγροτικό τομέα. «Δεν κοιτάζουμε το συνολικό καλό αλλά ο καθένας κοιτάζει τον εαυτό του, να γίνουμε λίγο πιο ανθρώπινοι και να βοηθάει ο ένας τον άλλον» λέει και συνεχίζει: «Πρέπει να αλλάξουμε καλλιέργειες γιατί το κόστος αλλά και η τιμή των παραδοσιακών προϊόντων που παράγονται τόσα χρόνια στην Ελλάδα είναι χαμηλή».
Για το τέλος άφησε ένα μήνυμα προς όλους τους νέους που σκέφτονται να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της γης και συμβουλεύει «να έχουν ένα business plan. Να ξέρουν από πού θα ξεκινήσουν και πού θέλουν να καταλήξουν. Να μην ξεκινούν στην τύχη και ό,τι γίνει, να τα βάλουν όλα κάτω και να βρουν τι χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους. Δεν χρειάζονται άσκοπα έξοδα. Όποιος κάνει αυτό που του αρέσει με αγάπη και μεράκι, δεν έχει να χάσει τίποτα».