Σου κάνει κλικ, λέμε. Το ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά.…
Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ στο eirinika: 4ήμερη εργασία χωρίς μείωση αποδοχών – Είμαι εποικοδομητικά συγκρουσιακός, ρεαλιστής της πολιτικής
Ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης καθηγητής Οικονομικών υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές, έχει στόχο την ενασχόλησή του με το οικονομικό και εργασιακό περιβάλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν εκλεγεί και έχει ήδη καταθέσει πρόταση για 4ήμερη εργασία χωρίς μείωση αποδοχών, κάτι που ήδη εφαρμόζεται σε κάποιες χώρες της ΕΕ με διάφορες μορφές.
Να δούμε πρώτα τα σημαντικότερα αποσπάσματα από τις απαντήσεις του:
- Το οικονομικό και το εργασιακό είναι κεντρικά σημεία της προεκλογικής μου εκστρατείας.
- Η υποψηφιότητά μου είναι άκρως πολιτική και ως τέτοια θέλω να αξιολογηθεί.
- Έχω καταθέσει πρότασή για καθιέρωση 4ήμερης εβδομάδας εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών.
- Διαθέτω μια ικανοποιητική εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας του θεσμού και οι Βρυξέλλες μού είναι οικείες.
- Ο απρόσωπος χαρακτήρας του διογκωμένου γραφειοκρατικού μηχανισμού της και η έλλειψη λαϊκής νομιμοποίησης των αποφάσεων του Ευρωκοινοβουλίου, είναι ο κυριότερος λόγος του σημερινού πολιτικού τέλματος και της ανόδου της Ακροδεξιάς.
- Ως απόφοιτος Αυστριακού Πανεπιστημίου, γνωρίζω πολύ καλά την γερμανική γλώσσα καθώς και αγγλικά.
- Οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες. Η ψήφος στους ευρωσοσιαλιστές ανοίγει την πόρτα στην αλλαγή.
- Είμαι εποικοδομητικά συγκρουσιακός στα κρίσιμα και σημαντικά, ρεαλιστής της πολιτικής, αλλά και άνθρωπος με οραματικές ανησυχίες.
Διαβάστε τη συνέντευξη του Γρηγόρη Ζαρωτιάδη στο eirinika.gr:
Γιατί να σας ψηφίσουμε να πάτε στην Ευρωβουλή; Ποια είναι τα κατάλληλα και ιδιαίτερα προσόντα που διαθέτετε για να σταθείτε εκπροσωπώντας επάξια την Ελλάδα σε ένα πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον;
Θεωρώ τη διαχρονική πολιτική μου δραστηριότητα εντός και εκτός Ελλάδας, το σημαντικότερο στοιχείο. Η υποψηφιότητά μου είναι άκρως πολιτική και ως τέτοια θέλω να αξιολογηθεί από τους πολίτες και όχι μόνο με βάση τα τυπικά ακαδημαϊκά μου χαρακτηριστικά.
Βέβαια, Επιστήμη και Πολιτική αλληλοτροφοδοτούνται ωφέλιμα και αυτό είναι καλό. Ο συνδυασμός τους μεταξύ των άλλων, με οδηγεί σε διαρκή επαφή με άλλους πολιτισμούς και λαούς, κάτι που αντιλαμβάνομαι κάθε φορά ως δημιουργική πολιτική πρόκληση.
Με αυτό το πνεύμα άλλωστε υπηρετώ την Προεδρία μου στην Ένωση των Οικονομικών Πανεπιστημίων Ανατολικής και Νοτιανατολικής Ευρώπης και της Παρευξείνιας Ζώνης (ASECU).
Ποιον τομέα είστε έτοιμος να υποστηρίξετε και να δουλέψετε καλύτερα αν εκλεγείτε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο;
Το οικονομικό και το εργασιακό είναι κεντρικά σημεία της προεκλογικής μου εκστρατείας.
Έχω καταθέσει ήδη την πρότασή μου για καθιέρωση 4ήμερης εβδομάδας εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών, μαζί με άλλα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα και εργατικά συνδικάτα. Μάλιστα η 4ήμερη εβδομάδα εργασίας άρχισε ήδη να εφαρμόζεται σε κάποιες χώρες της Ε.Ε., με διάφορες μορφές.
Σαράντα χρόνια μετά την καθιέρωση της πενθήμερης εργασίας από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., πιστεύω πως είναι καιρός να ξαναπιάσουμε το νήμα της μείωσης του χρόνου εργασίας.
Επίσης έχω ισχυρό ενδιαφέρον και για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την προώθηση καινοτομικών δραστηριοτήτων στον χώρο της ελληνικής παραγωγής και το branding των ελληνικών προϊόντων.
Έχετε επισκεφτεί ποτέ το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο; Αν όχι, έχετε παρακολουθήσει ποτέ πως λειτουργεί ο θεσμός αυτός;
Επισκέπτομαι σε τακτά χρονικά διαστήματα τις Βρυξέλλες και ως Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής (Ο.Κ.Ε.), γεγονός που μου διασφαλίζει στον συγκεκριμένο τομέα, μια εκ των έσω ματιά στον τρόπο λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου.
Ναι, νομίζω ότι γενικώς, διαθέτω μια ικανοποιητική εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας του θεσμού και οι Βρυξέλλες μού είναι οικείες.
Απαντήστε μου ειλικρινά, ο υψηλός μισθός μέτρησε στην απόφασή σας να διεκδικήσετε την εκλογή σας;
Κατανοώ το πνεύμα της ερώτησής σας, λαμβάνοντας υπόψη την περιρρέουσα πολιτική και κοινωνική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργήσει στην ελληνική κοινωνία ο κυνισμός του καθεστώτος Μητσοτάκη.
Απαντώ: Η απόφασή μου να εμπλακώ στην συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία βασίστηκε σε πολιτικά κριτήρια και στην αίσθηση καθήκοντος, δηλαδή στο χρέος που μου αναλογεί για τη διαμόρφωση μιας άλλης ευρωπαϊκής πολιτικής και στην πατρίδα μας.
Χειρίζεστε καλά τις ξένες γλώσσες για να μπορείτε να επικοινωνείτε με τους μελλοντικούς συναδέλφους σας;
Είμαι απόφοιτος Αυστριακού Πανεπιστημίου, οπότε γνωρίζω πολύ καλά την γερμανική γλώσσα. Στις διεθνείς επιστημονικές και πολιτικές επαφές μου, καθώς και στις αντίστοιχες επιστημονικές δημοσιεύσεις μου χρησιμοποιώ την αγγλική.
Είστε ικανοποιημένος από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι σήμερα; Ποια είναι τα αγκάθια που δεν επιτρέπουν να ολοκληρωθεί ώστε να γίνει ισχυρότερη η Ευρώπη;
Η Ένωση έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην εδραίωση της Δημοκρατίας σε πολλές χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου και στη χώρα μας. Έχει διασφαλίσει την ειρήνη μεταξύ των κρατών μελών της για δεκαετίες, όμως δεν κατόρθωσε να διαδραματίσει ειρηνευτικό ρόλο π.χ. στον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας και τώρα στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο απρόσωπος χαρακτήρας του διογκωμένου γραφειοκρατικού μηχανισμού της και η έλλειψη λαϊκής νομιμοποίησης των αποφάσεων του Ευρωκοινοβουλίου, είναι νομίζω ο κυριότερος λόγος του σημερινού πολιτικού τέλματος και μία από τις αιτίες του ευρωσκεπτικισμού και της ανόδου της Ακροδεξιάς στο ευρωπαϊκό πολιτικό προσκήνιο.
Οι δεξιές συντηρητικές δυνάμεις που κυριαρχούν πανευρωπαϊκά εδώ και χρόνια, έχουν εγκλωβιστεί στη “δίνη της γραφειοκρατίας” (χρησιμοποιώ τον περιγραφικό όρο της κατάστασης όπως την αποδίδει ο κορυφαίος Γερμανός πολιτικός και κοινωνικός φιλόσοφος J. Habermas ) και αδυνατούν να δώσουν διέξοδο και όραμα.
Το αποτέλεσμα είναι να ενισχύεται ακόμη περισσότερο ο βραχνάς του εθνικισμού και να στραγγαλίζεται το όραμα της ενιαίας Ευρώπης και ο ηγετικός της ρόλος στο παγκόσμιο οικονομικό και διεθνοπολιτικό γίγνεσθαι.
Η σημερινή “Νέα Δημοκρατία” (επιμένω στη διάκριση ανάμεσα στην παλαιά παραδοσιακή “Νέα Δημοκρατία” και στο περίεργο προσωποπαγές συνονθύλευμα εξουσίας του οποίου ηγείται ο Κ. Μητσοτάκης), είναι μέρος του προβλήματος της σημερινής Ευρώπης.
Οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες. Η ψήφος στους ευρωσοσιαλιστές ανοίγει την πόρτα στην αλλαγή. Απέναντι, είναι οι ακροδεξιοί πατριδοκάπηλοι και θεομπαίχτες, που αποτελούν αγκάθι στα συμφέροντα της πατρίδας μας και στο μέλλον του ελληνισμού.
Πως θα περιγράφατε τον εαυτό σας;
Εποικοδομητικά συγκρουσιακό στα κρίσιμα και σημαντικά, ρεαλιστή της πολιτικής, αλλά και άνθρωπο με οραματικές ανησυχίες. Επίσης αφοσιωμένο στους στόχους μου, πάντοτε στο πλαίσιο ενός ηθικού αξιακού συστήματος με επίκεντρο τους ανθρώπους, την κοινωνική ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη, αξίες που χαρακτηρίζουν τις ευρωπαϊκές παραδόσεις.
Η πολιτική μου σκέψη είναι τέκνο του ευρωπαϊκού διαφωτισμού.
Ποιος είναι ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης
Ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης είναι Καθηγητής Οικονομικών με πλειάδα διεθνών δημοσιεύσεων σε θέματα διεθνών σχέσεων και οικονομικής ανάπτυξης.
Διετέλεσε Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών και είναι μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ.
Είναι Πρόεδρος της Ένωσης Οικονομικών Πανεπιστημίων Νότιας Ανατολικής Ευρώπης και Παρευξείνιων Χωρών (ASECU), Διευθυντής του Εργαστηρίου Παρευξείνιων και Μεσογειακών Μελετών και Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Δικτύου SDSN του ΟΗΕ για τη Μαύρη Θάλασσα.
Συμμετείχε ως Ειδικός Σύμβουλος στη σύνταξη γνωμών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Προοπτικής και διατηρεί συνεχή και άμεση επαφή με την πραγματική οικονομία, τώρα ως Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας επίπλων γραφείου ΔΡΟΜΕΑΣ.