Πριν από 53 χρόνια «άφησε» την τελευταία της πνοή η…
Ευτύχιος Αλεξανδράκης: Ο “βασιλιάς της μόδας” δημιούργησε ένα “παλάτι της κομψότητας” στον πιο εμβληματικό εμπορικό δρόμο της Αθήνας (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)
Καλοντυμένες κυρίες και δεσποινίδες ανεβοκατεβαίνουν τον ιστορικό πεζόδρομο για να κάνουν τα ψώνια τους. Στέκονται και παρατηρούν τις όμορφες βιτρίνες. Συγκρίνουν τιμές και προϊόντα. Μια ιστορία τόσο παλιά όσο και η ιστορία της οδού Ερμού. Η οδός που είναι από τις πρώτες οδικές αρτηρίες που σχεδιάστηκαν στη σύγχρονη Αθήνα, και ένας από τους κύριους οδικούς άξονες της Αθήνας, σύμφωνα με το σχέδιο πόλης που εκπόνησαν οι αρχιτέκτονες Σταμάτης Κλεάνθης και Έντουαρτ Σάουμπερτ το 1833, είναι η πρώτη σκέψη των Αθηναίων όταν θέλουν να πάνε για ψώνια εδώ και πολλά χρόνια. Πολλά καταστήματα έγραψαν ιστορία στον δρόμο αυτό. Όπως ο Καλυβιώτης με τα είδη ραπτικής τις κορδέλες και τα πολύχρωμα χτενάκια, ο Ζούλοβιτς με τα είδη για το σπίτι και πολλά άλλα.
Τα “σκήπτρα” όμως ανάμεσα τους κατέχει ο οίκος “Αλεξανδράκη” . Δεν υπάρχει Αθηναία που να πέρασε από την Ερμού και να μη στάθηκε με θαυμασμό μπροστά στις προσεγμένες βιτρίνες με τα υπέροχα μεταξωτά μαντήλια και τα “tres chic” ρούχα. Οι τιμές μπορεί να είναι απαγορευτικές για κάποιους καθώς ο οίκος Αλεξανδράκη, έφερνε πάντα τα καλύτερα και πιο ακριβά ρούχα γνωστών ξένων οίκων, αλλά λίγοι αντιστάθηκαν στο πειρασμό να μπουν στο κατάστημα και τότε διαπίστωναν ότι βρίσκονται σε ένα “παλάτι της μόδας”.
Κάθε παλάτι όμως έχει έναν “βασιλιά”. Ιδιοκτήτης του εμβληματικού αυτού ναού της μόδας, ο κύριος Ευτύχιος Αλεξανδράκης, άντρας και έμπορος “παλιάς κοπής”, αληθινός κύριος, γνώστης των νόμων του εμπορίου, έγινε ο “βασιλιάς της Ερμού” ή αλλιώς ο “Δάνδης του εμπορίου” κι όχι άδικα.
Πάντα καλοντυμένος και χαμογελαστός, με τα ακριβά καλοραμμένα κουστούμια και το πάντα άψογα δεμένο παπιγιόν, πάντα ευγενής, σε κέρδιζε με τους καλούς του τρόπους και την επιβλητική εμφάνιση του , όταν τον συναντούσες στο κατάστημα του, από το οποίο δεν έλειψε σχεδόν ποτέ μέχρι το τέλος της ζωής του. Ακόμα και σήμερα, μετά τον θάνατο του, όταν αναφέρεσαι στον Ευτύχιο Αλεξανδράκη, δεν μπορείς να παραλείψεις το επίθετο, “κύριος”. Γιατί αυτό ήταν: Ένας αληθινός τζέντελμαν.
«Ποιο είναι το πιο ακριβό ρούχο στη ζωή;» , ερωτήθηκε κάποτε σε μία συνέντευξη.
«Οι καλοί τρόποι, παιδί µου», της απάντησε χωρίς να το σκεφτεί ούτε µια στιγµή.
«Χωρίς αυτούς είσαι γυµνός ακόµη κι αν φοράς το πιο καλοραµµένο κοστούµι».
Αριστοκράτης και διανοούμενος ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης, υπήρξε η ψυχή της οικογενειακής επιχείρησης «Αλεξανδράκης» που εδώ και 150 χρόνια, διακρίνεται για την υψηλή ποιότητα, την κομψότητα, και τη μοναδικότητα στα ρούχα, που προσφέρει στο εκλεκτό και πιστό του κοινό, στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ερμού 27.
Το κατάστημα “Αλεξανδράκης’ μεταφέρθηκε στη σημερινή του διεύθυνση, Ερμού 27, ιδιοκτησίας Δ. Αλεξανδράκη, το 1933. Το κτήριο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Στάμο Παπαδάκη. Η χαρακτηριστική του αρχιτεκτονική, εμπνευσμένη από την περίοδο Bauhaus, και το ιδιαίτερα καλλιτεχνημένο εσωτερικό του προσφέρουν μέχρι σήμερα μοναδικό καταφύγιο αισθητικής και αρμονίας στην καρδιά της Αθήνας. Με την επιτυχή διαχείριση του Αλεξανδράκη, το κατάστημα ξεπερνά τις δυσκολίες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και καθιερώνεται ως εμπορική επιχείρηση που προσφέρει υψηλή ποιότητα με επιλεγμένες εισαγωγές από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες.
Το 1954, τον Δημήτριο Αλεξανδράκη διαδέχεται ο υιός του κύριος Ευτύχιος ο οποίος εξακολουθεί να συνδυάζει την επιτυχή διαχείριση με τον διεθνή προσανατολισμό. Το 1998 το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.) απονέμει στον Ευτύχιο Αλεξανδράκη το βραβείο “Επιχείρηση και Παράδοση”.Όταν παρέλαβε το βραβείο, ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, τον ρώτησε ποιο είναι το μυστικό της επιχείρησης με δύο λόγια και ο κ. Αλεξανδράκης απάντησε: «Αν θέλετε δυο λόγια είναι: Σώφρων Διαχείρισις».
Ο εμβληματικός ναός της μόδας, κέρδισε την προσοχή του ζεύγους Μακρόν στην τελευταία επίσκεψη τους στην Ελλάδα. Δεν είναι όμως αυτό το πιο σημαντικό στοιχείο της ιστορίας του. Οι πιο γνωστοί Αθηναίοι και Αθηναίες ήταν πελάτες του Αλεξανδράκη.
Το ισόγειο, το υπόγειο και οι τρεις όροφοι του κτιρίου φιλοξενούν, όχι μόνο ρούχα κλασσικά και προσεγμένα, αλλά και πίνακες του αδελφού του Ευτύχιου Αλεξανδράκη, Αλέξανδρου που υπήρξε πολύ γνωστός ζωγράφος . Μία γκαλερί Τέχνης και κομψότητας.
Σε τηλεοπτική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης είχε πει:
Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1860 από έναν έμπορο που λεγόταν Καρυοφύλλης εις τον οποίον ο πατέρας μου, Δημήτριος Αλεξανδράκης, με καταγωγή από Άνδρο, Κρήτη και Αμοργό ηργάσθη ως υπάλληλος του. Έως τότε το κατάστημα πουλούσε αντρικά κουστούμια και κάλτσες. Ήταν ικανότατος άνθρωπος και αγαπητός, γι’ αυτό ο κ. Καρυοφύλλης τού πρότεινε «να του δώσει την επιχείρηση, με τον όρο να παντρευτεί την ανιψιά του». Εκείνος δεν είχε παιδιά. Ο πατέρας μου, του απάντησε «ευχαριστώ αλλά δεν με συγκινεί η πρόταση», διότι ήταν συνδεδεμένος με μία νέα, τη μητέρα μου, η οποία τότε ήταν μόλις 17 ετών. Τελικά, ο πατέρας μου το αγόρασε το μαγαζί το 1907. Από τότε είναι στο όνομα Αλεξανδράκης, δηλαδή προ 109 ετών, αλλά η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1860 προ 156 ετών».
«Ο πατέρας μου ήταν σοβαρός και δημιουργικός άνθρωπος, και του άρεσε η καλαισθησία. Ανέπτυξε την επιχείρηση και κυρίως κατόρθωσε να αποκτήσει καλό όνομα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είχαμε πάρα πολύ καλές εμπορικές σχέσεις με Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία»
«Είναι το πρώτο κατάστημα ετοίμων ενδυμάτων στην Αθήνα», είπε ο κ. Ευτύχιος, «διότι την εποχή που ιδρύθη, δεν υπήρχαν έτοιμα ενδύματα, ο κόσμος ραβόταν. Εκείνη την εποχή η Ερμού ήταν καρόδρομος ανάμεσα σε μονώροφα ή διώροφα σπίτια, αλλά ήταν από τότε ο πρώτος εμπορικός δρόμος της Αθήνας, συνδεδεμένος με την οδό Πειραιώς και δίαυλος όλων των εμπορευμάτων που ερχόντουσαν στο λιμάνι του Πειραιά»
«Ήταν ο παλαιότερος και ο μόνος εμπορικός δρόμος της Αθήνας, αλλά για μένα», καταλήγει ο κ. Αλεξανδράκης,«η Ερμού είναι η ζωή μου. Και όχι μόνο, ήταν η ζωή και των προγόνων μου».
Ο κύριος Ευτύχιος Αλεξανδράκης έφυγε από τη ζωή στις 30 Νοεμβρίου 2017 σε ηλικία 98 ετών.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ και από την ιστοσελίδα www.alexandrakis.gr