Σαν σήμερα το 1942 γεννήθηκε η Ζωή Λάσκαρη! Μία σπουδαία…
Αποκλειστική συνέντευξη της χρυσής πρωταθλήτριας μας στην κολύμβηση Άννας Ντουντουνάκη: Θέλω να είμαι καλή σε ό,τι κάνω και ας στερηθώ ύπνο ή διασκέδαση – Στοχεύω σε νέο ρεκόρ στους Ολυμπιακούς στο Παρίσι το καλοκαίρι
Έχουν περάσει δυο μήνες από τη μέρα που η Άννα Ντουντουνάκη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης στο Οτοπένι της Ρουμανίας, γράφοντας το όνομά της με χρυσά γράμματα στις σελίδες της ιστορίας του ελληνικού αθλητισμού. Αύριο ξεκινά το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Ντόχα και η Ελληνίδα πρωταθλήτρια θα βρίσκεται εκεί. Στην αποκλειστική συνέντευξη που μας έδωσε, απαντά στις ερωτήσεις μας σχετικά με τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει μια αθλήτρια στην Ελλάδα, τις αδυναμίες της πολιτείας αλλά και τις προσωπικές της φιλοδοξίες.
«…Δε θέλω να λέω πολλά. Θέλω να καταφέρω να καταρρίψω το ατομικό μου ρεκόρ (που είναι και πανελλήνιο ρεκόρ) και από εκεί και πέρα ό,τι αυτό φέρει», μας λέει και εμείς της το ευχόμαστε!
Μαθαίνουμε ότι συνδυάζετε τον αθλητισμό με τις σπουδές! Πώς καταφέρνετε να αντεπεξέλθετε στις υποχρεώσεις;
«Πιστεύω ότι όλα είναι θέμα επιλογών και προτεραιοτήτων. Θέλω να είμαι καλή σε ό,τι κάνω και προσπαθώ γι’ αυτό, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα στερηθώ ύπνο και συχνά διασκέδαση και η πίεση και το άγχος μπορεί να ξεπεράσουν μερικές φορές το φυσιολογικό.
Πάντα προσπαθώ να βάζω προτεραιότητες ανάλογα με την περίοδο. Όταν βρίσκομαι σε περίοδο προετοιμασίας αφοσιώνομαι περισσότερο στις προπονήσεις μου, ενώ όταν έχω εξεταστική εστιάζω περισσότερο στο διάβασμα.
Επίσης, έχω επίγνωση ότι ο πρωταθλητισμός δεν κρατάει για πάντα και πρέπει να έχω δημιουργήσει τις συνθήκες για να μπορώ να διεκδικήσω και να “κυνηγήσω” κι άλλους στόχους στο μέλλον. Άλλωστε οι γονείς μου πάντα με προέτρεπαν να μην παραμελώ το διάβασμα και να δίνω προτεραιότητα στις σπουδές μου. Και νομίζω ένας βασικός λόγος που κατάφερα να τις συνδυάσω με τον πρωταθλητισμό είναι η συνέπεια και η συνέχεια που είχα στο διάβασμά μου όλα αυτά τα χρόνια, είχα τις απαραίτητες βάσεις και δεν άφηνα να δημιουργούνται κενά.
Σίγουρα βέβαια η στήριξη και η βοήθεια των γονιών μου σε όλο αυτό ήταν και είναι καθοριστική για να μπορώ να τα καταφέρνω».
Πόσο εύκολο είναι για μία αθλήτρια να πρωταγωνιστήσει σε ένα άθλημα;
«Αυτό που έχω μάθει από τον πρωταθλητισμό είναι ότι για να πρωταγωνιστήσει κάποιος σε οποιονδήποτε τομέα, όχι μόνο στον πρωταθλητισμό, χρειάζεται όραμα, πολλή δουλειά και προσπάθεια, πειθαρχία και επιμονή, να πιστεύει στον εαυτό του και να μην τα παρατάει στις δύσκολες στιγμές, αλλά να βρίσκει τη δύναμη να συνεχίζει και να προσπαθεί περισσότερο».
Χρειάζεται περισσότερη στήριξη η κολύμβηση από την πολιτεία και αν ναι με ποιους τρόπους;
«Ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η ελλιπής χρηματοδότηση εξαιτίας της όποιας, κολυμβητήρια κλείνουν ή υπολειτουργούν ή δεν πληρούν στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας (κρύα ντουζ, σπασμένα πλακάκια, ακατάλληλοι βατήρες, χαμηλή θερμοκρασία νερού…).
Επίσης, πρόβλημα είναι και τα παγωμένα ανοικτά κολυμβητήρια τον χειμώνα.
Ακόμη, σημαντικό πρόβλημα είναι και η έλλειψη κινήτρων για κολυμβητές (-τριες) στη κατηγορία ανδρών – γυναικών. Αν δεν επανέλθουν άμεσα τα κίνητρα του παρελθόντος, σε λίγα χρόνια είναι πιθανό να έχουμε υψηλού επιπέδου ελληνική κολύμβηση μόνο στη κατηγορία εφήβων – νεανίδων, καθώς η αβέβαιη επαγγελματική αποκατάσταση είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας μεγάλος αριθμός αθλητών αυτού του επιπέδου.
Πρόβλημα, ακόμα, είναι και τα εξαιρετικά λίγα χρήματα, σε σχέση με άλλα αθλήματα, που παίρνουν οι Έλληνες κολυμβητές (-τριες) και η ανεπαρκής κρατική στήριξη.
Σε μεγάλο βαθμό οι Έλληνες κολυμβητές αναγκάζονται να βασιστούν στην οικονομική στήριξη των γονιών τους.
Τέλος, η ελλιπής προβολή του αθλήματος και γενικά όλων των ερασιτεχνικών αθλημάτων είναι ένα σημαντικό ζήτημα».
Διαβάστε ακόμα: TopWoman η Άννα Ντουντουνάκη: Πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 50μ. πεταλούδα! Δείτε την κολυμβήτρια μας στον νικηφόρο αγώνα
Ποιες παραπάνω δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίζει μια γυναίκα για να ξεχωρίσει στον χώρο του αθλητισμού;
«Νομίζω μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον χώρο του αθλητισμού είναι ο συνδυασμός αθλητισμού, εκπαίδευσης, εργασίας και οικογένειας, που είναι πολύ δύσκολος και δεν υποστηρίζεται, με αποτέλεσμα ο γυναικείος αθλητισμός στην Ελλάδα να περιορίζεται στις σχολικές ηλικίες με λίγες εξαιρέσεις».
Χρυσή πρωταθλήτρια Ευρώπης λίγο πριν το τέλος της χρονιάς! Συγχαρητήρια και πάλι! Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το 2024; Στοχεύετε να γυρίσετε με μετάλλιο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού;
«Ο πρώτος μου στόχος για το 2024 είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Ντόχα (11-18/2), είναι ο πρώτος μου σημαντικός αγώνας της χρονιάς και θέλω να πετύχω ατομικά ρεκόρ.
Έπειτα, έχουμε το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα τον Ιούνιο, το οποίο όμως είναι πολύ κοντά στην Ολυμπιάδα και γι’ αυτό θα είναι μάλλον ένας δυνατός αγώνας στο πλαίσιο της προετοιμασίας μου.
Ο βασικότερος στόχος μου για φέτος είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι και προσπαθώ να δίνω κάθε μέρα τον καλύτερό μου εαυτό γι’ αυτό τον σκοπό.
Δε θέλω να λέω πολλά. Θέλω να καταφέρω να καταρρίψω το ατομικό μου ρεκόρ (που είναι και πανελλήνιο ρεκόρ) και από εκεί και πέρα ό,τι αυτό φέρει».
Σημαντικότερες Αθλητικές και Ακαδημαϊκές Διακρίσεις
- Κάτοχος Πανελληνίων Ρεκόρ στα 50 και 100 μέτρα πεταλούδας σε 25άρα και 50άρα πισίνα και κάτοχος Πανελληνίου Ρεκόρ στα 200 μέτρα πεταλούδας σε 25άρα πισίνα
- 17η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 2016
- Δύο χάλκινα μετάλλια στους Μεσογειακούς Αγώνες στην Ταραγόνα της Ισπανίας το 2018
- Χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών στη Γλασκόβη της Μεγάλης Βρετανίας το 2019
- Χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας το 2021
- 9η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο της Ιαπωνίας το 2021
- Ένα ασημένιο και ένα χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών στο Καζάν της Ρωσίας το 2021
- Ένα χρυσό και δύο ασημένια μετάλλια στους Μεσογειακούς Αγώνες στο Οράν της Αλγερίας το 2022
- 9η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας το 2023.
Τέλος, έχω πάρει την πρόκριση για τη συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι τον Ιούλιο του 2024.
- Απόφοιτος Νομικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.),
- Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Queen Mary University London (Commercial and Corporate Law)
- Διδακτορική Φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Αθλητικό Δίκαιο και Ανθρώπινα Δικαιώματα)
- Προπτυχιακή Φοιτήτρια στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Φωτογραφίες: Αρχείο Άννας Ντουντουνάκη