«Η Οργανοποιία δεν είναι απλά μια τέχνη, προϋποθέτει πολύ περισσότερα.…
Αποκλ.: Μίνα Αποστολίδη: Η Ελληνίδα «βασίλισσα» της σοκολάτας που κατέκτησε Βέλγιο και Ιαπωνία γιατί οι σοκολάτες της κάνουν «την γλώσσα μας να γελάει» μιλά στο Made in Greece news (ΦΩΤΟ)
Έχω έρωτα με τις σοκολάτες και το σινεμά παιδιόθεν. Ίσως γι’ αυτό μια από τις ταινίες που αγάπησα ήταν το «Chocolat» η ιστορία της δυναμικής Vianne Rocher, που με τη σοκλατερί της άλλαξε τα δεδομένα στην συντηρητική κοινωνία κάποιου γαλλικού χωριού.
Τώρα που δεν είμαι πια παιδί, (αλλά τρέφω πάντα τον ίδιο έρωτα για τη σοκολάτα και το σινεμά), κάνοντας μια έρευνα, ανακάλυψα τις υπέροχες σοκολάτες της δυναμικής και εξίσου (αν όχι περισσότερο), ταλαντούχας Μίνας Αποστολίδη, που κατέκτησαν το Βέλγιο, (μια πόλη με τεράστια παράδοση στην σοκολάτα), την Ιαπωνία και προβλέπω ότι θα κατακτήσουν ολόκληρο τον κόσμο.
Έτσι σήμερα, θα πάμε μία “βόλτα” στο Βέλγιο στη μπουτίκ της Μίνας Αποστολίδη, “Mina’s Handmade Chocolates” και θα γνωρίσουμε καλύτερα, τη Μίνα και τις υπέροχες σοκολάτες της.
Συνειρμικά ομολογώ πως έκανα τη σύγκριση, ανάμεσα στη Μίνα και την Vianne , και όπως θα διαβάσετε στη συνέντευξη που ακολουθεί ο συνειρμός μου δεν ήταν άστοχος, καθώς και η Μίνα Αποστολίδη, εντοπίζει κοινά στοιχεία ανάμεσα στην ιστορία της και στην ιστορία της ταινίας.
Διαβάζοντας την συνέντευξη θα γνωρίσετε την “Αθηνά” , την “Παυλίνα”, τη “Σοφία”, τη “Λεϊλά” την “Αλίνα” , την “Τίτα” τη “Σεχραζάτ”. Δεν είναι άλλες από τις «πριγκίπισσες» της Μίνας, τις σοκολάτες της. Η Μίνα μας προσκαλεί στην συνέντευξη που ακολουθεί να γίνουμε “συνεπιβάτες” σε ένα ταξίδι γεμάτο αρώματα και γεύσεις μας «μυεί» στη γλυκιά της ιστορία που μοιάζει με παραμύθι… Μας λέει πότε έφτιαξε τα πρώτα της σοκολατάκια, και πως κατέληξε με σκληρή δουλειά χρησιμοποιώντας κάποια ελληνικά προϊόντα στις συνταγές της και παρουσιάζοντας τα στους πελάτες της να γίνει πρέσβειρα της Ελλάδας στο Βέλγιο και όχι μόνο.
Στις αρχές του μήνα, η Μίνα Αποστολίδη, συμμετείχε με δικό της περίπτερο Mina’s Handmade Chocolates, στην διεθνή έκθεση “Salon De Chocolat” στις Βρυξέλλες , όπου πέρυσι βραβεύτηκε ως ένα από τα τέσσερα νέα ταλέντα του Βελγίου, στη σοκολατοποιΐα και κέρδισε για ακόμα μία φορά τις εντυπώσεις.
Η Μίνα Αποστολίδη, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη . Με παππούδες Μικρασιάτες και με σαφείς επιρροές από τα και τα γλυκά της Ανατολής, από πολύ μικρή ήρθε σε επαφή με την ζαχαροπλαστική. Πέρασε με μεγάλη επιτυχία από τις δημόσιες σχέσεις και το Δεκέμβριο του 2016, άνοιξε στο Βέλγιο, την πρώτη της μπουτίκ σοκολάτας, το Mina’s Handmade Chocolates. Προσκαλώντας όσους είχαν την τύχη να τις δοκιμάσουν σε ένα ονειρικό ταξίδι στη σοκολάτα κέρδισε ένα πολύ δύσκολο στοίχημα: Να κατακτήσει μια πόλη με τεράστια παράδοση στη σοκολάτα. Έγινε η «Ελληνίδα βασίλισσα» της σοκολάτας, γιατί οι εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης δημιουργίες της, κάνουν τους ανθρώπους να χαμογελούν.
Συνέντευξη στην Ειρήνη Πιτσόλη
Ποιο είναι το story γύρω από τη δημιουργία του Mina’s Handmade Chocolates ;
Στη Δευτέρα δημοτικού μια φίλη της γιαγιάς μου, η Αλεξάνδρα Κωνσταντινίδου, που με αγαπούσε και την αγαπούσα ιδιαίτερα, μου έκανε δώρο την “Πρώτη μου Μαγειρική” της Χρύσας Παραδείση.
Ήταν το πρώτο μου βιβλίο μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, το οποίο κι έχω ακόμα. Έτσι ξεκίνησα να πειραματίζομαι , με τη βοήθεια της μητέρας μου, σε γλυκά και αλμυρά, που, προς τιμήν της, μου έδινε βήμα για δημιουργία και μου έδειχνε εμπιστοσύνη, παρακαλώντας με να ετοιμάσω κάτι και για τα καλέσματα των μεγάλων, είτε των γονιών μου, είτε της γιαγιάς μου.
Οι πρώτες μου σοκολάτες ήταν τα γνωστά “ανώμαλα” ή βραχάκια- δηλαδή, λιώσιμο σοκολάτας σε μπεν – μαρί, καβούρντισμα αμυγδάλων- φυσικά, όχι στρώσιμο σοκολάτας τότε, και ένωμα των δύο. Τα σοκολατάκια αυτά, τα έβαζα σε άδεια βαζάκια από καφέ ή μαρμελάδα, ζωγράφιζα με λουλουδάκια τις κλασσικές σχολικές ετικέτες με το μπλε περίγραμμα κι έγραφα με καλλιγραφικά γράμματα “Chez Mina”. Για αυτό το τελευταίο, ομολογώ πως πριν δύο χρόνια που το θυμήθηκα, λίγο “σοκαρίστηκα”: ήταν άραγε από τότε στο υποσυνείδητό μου ότι μια μέρα θα δημιουργώ με τη σοκολάτα σε γαλλόφωνο περιβάλλον;
Πώς έφτασες μέχρι εδώ;
Πάθος κι αγάπη, που με ένα «σπρώξιμο» από αγαπημένο φίλο-αδελφό, τον Μάρκο Πενίζι, έγινε επαγγελματική δραστηριότητα τέλος 2007, αρχές 2008.
Ποια ήταν τα δύσκολα και ποια τα εύκολα βήματα μέχρι τώρα;
Εύκολα βήματα δεν υπήρξαν ποτέ, από τότε που αποφάσισα να το αντιμετωπίσω πραγματικά επαγγελματικά. Μάλλον το αντίθετο: θέλει πολύ γερό στομάχι και τρελή δουλειά και πίστη, όπως και όλα βέβαια, αν θέλουμε να πετύχουμε. Από την άλλη, η πιστοποίησή μου στο Βέλγιο ως σοκολατοποιός ήταν απόλυτα ομαλή: Ρώτησα τι χρειάζεται, ακολούθησα τη διαδικασία, και αφού πληρούσα τις προδιαγραφές, προχώρησε η ένταξή μου στον επαγγελματικό αυτόν χώρο.
Εμείς λέμε την στήλη μας ”Made in Greece”. Πόσο «Made in Greece» είναι οι σοκολάτες σου;
Οι σοκολάτες μου είναι “Made in Belgium”, by a Greek, inspired by Greece- την ιστορία, την κουζίνα, τα συστατικά.
Καθώς η σοκολατοποιΐα για μένα ήταν ένα πάθος και μια αγάπη που εξελίχθηκε σε επαγγελματική δραστηριότητα, ακολουθώ μόνο όσα με εμπνέουν για τη δημιουργία των συνταγών μου- αυτό είναι ξεκάθαρα, όσα ξέρω καλά κι αγαπώ, δηλαδή η Ελλάδα και η Μέση Ανατολή.
Στις σοκολάτες μου βάζω μαυροδάφνη, βύσσινο σπιτικό λικέρ, σύκα Κύμης, Αμύγδαλα Καβάλας και φιστίκια Αιγίνης. Ακόμα, ταχίνι, αμυγδαλοβούτυρο κι ελαιόλαδο.
Πού ονειρεύεσαι ότι να φτάσει στο μέλλον η Mina Handmade Chocolates; Ποιους στόχους έχεις για αυτό;
Έχω ήδη ξεκινήσει με εξαγωγή στην Ιαπωνία με κάποιες από τις πιο «ελληνικές σοκολάτες», ( την “Παυλίνα” (σπιτικό βύσσινο λικέρ), τη “Σοφία” ( βιολογικό ελαιόλαδο agrumato με πορτοκάλι) και την “Αθηνά” (μαυροδάφνη και σύκο) και μ’ ενδιαφέρει να ταξιδέψουν και να εδραιωθούν οι σοκολάτες μου στις ΗΠΑ και στον Καναδά, αλλά και σε άλλα μέρη της Ανατολής.
Ονειρεύομαι να υπάρξουν κι άλλα ίδια με το πρώτο , σημεία πώλησης, στο κέντρο των Βρυξελλών, αλλά και σε άλλα μέρη και , βέβαια, οι σοκολάτες μου να είναι συνώνυμες με την απόλυτη πολυτέλεια κι ευτυχία και με βεβαιότητα δε θα είναι για όλον τον κόσμο, γιατί κοστίζουν πολύ, λόγω υλικών και τρόπου παραγωγής.
Κάθε σοκολάτα που φτιάχνεις, έχει έμπνευση μία γυναίκα, γι’ αυτό έχει ένα γυναικείο όνομα;
Όχι ακριβώς. Η πρώτη μου τρούφα, το 2001, η Παυλίνα, βαφτίστηκε έτσι, γιατί είναι το όνομα της μητέρας μου, η οποία και έφτιαχνε το βύσσινο λικέρ, που είναι συνταγή της προγιαγιάς, όπως και σε τόσα άλλα ελληνικά σπίτια. Μου άρεσε η ιδέα των γυναικείων ονομάτων στις τρούφες, κι έτσι η επόμενη, με το ροδόνερο, ονομάστηκε Λεϊλά (Layla) μια που ήταν εμπνευσμένη από τον καιρό που ζούσα στο Ντουμπάι.
Δύο, ονομάστηκαν με τα ονόματα των δύο κόρων μου, γιατί τους άρεσαν οι συγκεκριμένες σοκολάτες (Αλίνα και Τίτα), ενώ η «Αgata» με το λιμοντσέλο , από τη Σάντα Αγκάτα της Σικελίας, η Αθηνά, γιατί στην αρχαιότητα έπιναν κρασί με ξηρά φρούτα, κτλ.
Στην Ιαπωνία με ρώτησαν γιατί δεν έχω δημιουργήσει μια σοκολάτα με ανδρικό όνομα και απάντησα πως «Γιώργο ή Βασίλη» δύσκολα να βαφτίσω σοκολάτα- θα πρέπει το όνομα να σημαίνει κάτι πιο γενικό και αναγνωρίσιμο διεθνώς, να σημαίνει κάτι «ωραίο», πχ τύχη, αγάπη και να είναι όντως εντελώς «αντρική», πιο ‘brut’ η σύσταση και η εμφάνιση. Το δουλεύω στο μυαλό μου, αν βγει κάτι αξιόλογο, θα το παρουσιάσω στο κοινό.
Πως υποδέχθηκε μια χώρα με παράδοση στις σοκολάτες το δικό σου προϊόν;
Στην αρχή ,με καχυποψία θα έλεγα- μάλλον με θεωρούσαν γραφική και λίγο τρελή: Μια Ελληνίδα ήρθε να μπει στον χώρο της σοκολάτας στο Βέλγιο..
Η αλήθεια είναι ότι σε εκείνη τη φάση με «έσωνε» η επιτυχημένη ιστορία του LEONIDAS και των οικογενειών Κεστεκίδη και Δασκαλίδη. Όντας τώρα τέσσερα χρόνια στο βελγικό κόσμο της σοκολάτας, βλέπω ότι είχα δίκιο όταν πίστευα πως μπορώ να διαφοροποιηθώ με τις δημιουργίες μου, γιατί είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από πλευράς πρώτων υλών, συνταγών και εμφάνισης και ότι υπήρχε το niche για μένα στην αγορά. Οι σοκολάτες μου δεν απευθύνονται σε όλον τον κόσμο, αλλά σε όσους ενδιαφέρονται για τα εξαιρετικής ποιότητας συστατικά και τις γεύσεις.
Ποιες είναι οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιείς;
Χρησιμοποιώ σοκολάτες και οτιδήποτε άλλο σχετικό: (βούτυρο κακάο, πούδρα κακάο, cocoa nibs) της γαλλικής εταιρείας Varlhona- μόνο. Ξηρούς καρπούς, ταχίνι και ξηρά σύκα από Ελλάδα, κάποια άλλα υλικά, όπως μάνγκο και φλούδες ινδοκάρυδου είναι βιολογικά. Τους ξηρούς καρπούς τους εισάγω από Ελλάδα και τους επεξεργάζομαι στο εργαστήριό μου, για να είμαι σίγουρη για το αποτέλεσμα που θέλω για τις συνταγές μου, και δεν αγοράζω έτοιμες πραλίνες ή αλατισμένους ξηρούς καρπούς.
Στο σημείο αυτό, θέλω να σας εκμυστηρευτώ πως όταν προσφέρω στους πελάτες μου τα σύκα, τα αμύγδαλα ή τα φιστίκια Αιγίνης και τους λέω, στη διάρκεια της ξενάγησης, από που είναι και γιατί τα επέλεξα, νιώθω λίγο σαν πρέσβειρα της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Παράδοση και καινοτομία : Πως μπορούν να συνδυαστούν;
Με φαντασία και καλή γνώση των πρώτων υλών. Ένα καλό παράδειγμα σε αυτό είναι η “Σεχραζάτ” μου, η μπάρα με σοκολάτα, ταχίνι και καραμελωμένο κι αλατισμένο αμύγδαλο.
Η ταινία Chocolat, θα μπορούσε να βασίζεται σε αληθινή ιστορία; Έχει κοινά με τη δική σου ιστορία;
Ναι, όσον αφορά τη μαγική επιρροή που μπορεί να έχει μια καλή σοκολάτα, φτιαγμένη και προσφερόμενη με αγάπη στις ψυχές των ανθρώπων. Είναι πάρα πολλές φορές που κι εγώ νιώθω σαν την πρωταγωνίστρια όταν πιάνω τον εαυτό μου να θέλει να μαντέψει τι σοκολάτα θα αγγίξει τον άνθρωπο που έχω απέναντί μου ή όταν έρχονται στη μπουτίκ μου και τους προσφέρω ζεστή σοκολάτα ή και καφέ ή τσάι και κάθονται και μου ανοίγουν την καρδιά τους.
Η αλήθεια είναι πως ο χώρος μου είναι κάτι σαν το σαλόνι του σπιτιού μου, οπότε εμπνέει, για να κάτσει κανείς και να χαλαρώσει, έχοντας γύρω του πολλές σοκολάτες και μια Ελληνίδα που είναι ανοιχτή προς σ’ αυτούς και φιλόξενη ( όπως είμαστε εμείς οι Έλληνες), κάτι που είναι διαφορετικό από το συνηθισμένο εδώ.
Έχεις σκεφτεί να φέρεις κάποια στιγμή τις σοκολάτες σου και στην Ελληνική αγορά;
Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μου και το μέρος που η ψυχή γαληνεύει. Συναισθηματικά, θα ήθελα πολύ να υπάρχουν και να διατίθενται, με τον τρόπο που τους αξίζει. Είμαι πάντα ανοιχτή σε σοβαρές προτάσεις, που για την ώρα δεν είχα…
Δεν είμαι απόλυτα σίγουρη ότι η αγορά, αυτή τη στιγμή ειδικά μπορεί να τις σηκώσει , ίσως στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη, από όπου κατάγομαι και ζούσα, έστελνα για τρία χρόνια κάποιες από αυτές.
Ποια από τα γυναικεία χαρακτηριστικά σε βοηθούν στην δημιουργία αυτών των υπέροχων σοκολάτων που κερδίζουν τις εντυπώσεις;
Υπομονή. Έμφυτη διάθεση να κάνεις τους άλλους χαρούμενους- ειδικά αν είσαι μαμά. Επιμονή στη λεπτομέρεια. Ισορροπία. MINA Handmade Chocolates ήδη έχει αρχίσει να σημαίνει: χαρά από την εμπειρία του γευστικού ταξιδιού και ισορροπία στη γεύση.
Μια χειροποίητη σοκολάτα υψηλής ποιότητας τι διαφορές έχει από την τυποποιημένη;
Την ίδια διαφορά που έχει το Zara από τον Armani..
Ποια είναι η αγαπημένη σου “σοκολατομνήμη” από τα παιδικά σου χρόνια;
Τι μου θύμησες τώρα……… Σοκολάτα Ίον αμυγδάλου με καφέ και άσπρο περιτύλιγμα: Σάββατο μεσημέρι, όταν ακόμα είχαμε σχολείο τα Σάββατα. Να έχω κάνει μπάνιο και μα ξαπλώνω στα καθαρά σεντόνια με μια τέτοια σοκολάτα κι ένα κάλο βιβλίο!!
Τελικά τι πιστεύεις ότι είναι αυτό που μας κάνει όλους να αγαπάμε τόσο πολύ τη σοκολάτα;
Επιστημονικά η σοκολάτα έχει στοιχεία που μας βοηθάνε να νιώσουμε καλά. Εμπειρικά, το λιώσιμο στη γλώσσα μιας καλής ποιότητας σοκολάτας είναι βάλσαμο στη ψυχή- όπως είχε πει κι ένα κοριτσάκι κάποτε: “η Γλώσσα μου γελάει…”. Και, μας θυμίζει τα ξένοιαστα, παιδικά μας χρόνια…