Οι νεαρές ταλαντούχες Ελληνίδες πιανίστριες, Εβελίνα και Αγγελίνα Τσιαντζή Μαντέ,…
Αφιέρωμα του Eirinika.gr στον Δημήτρη Χορν που γεννήθηκε σαν σήμερα: Ο μεγαλύτερος Έλληνας ηθοποιός γέμισε φως το Σινεμά & το Θέατρο (Φωτο-Βίντεο)
Σαν σήμερα το 1921 γεννήθηκε ο Δημήτρης Χόρν!
Ο συνδυασμός του ταλέντου με τη γοητεία και τη φινέτσα των τρόπων του τον ανέδειξε ως έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς.
Με αφορμή τα 103 χρόνια από τη γέννηση του ηθοποιού το eirinika κάνει ένα αφιέρωμα στη ζωή του μεγαλύτερου Έλληνα ηθοποιού που γέμισε φως το Σινεμά και το Θέατρο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 9 Μαρτίου 1921, σε ξενοδοχείο της οδού Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας. Πατέρας του μικρού Δημήτρη ήταν ο γνωστός στρατιωτικός και θεατρικός συγγραφέας Παντελής Χορν. Νονά του η μεγάλη ηθοποιός Κυβέλη Ανδριανού.
Ο Δημήτρης Χορν αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1940, ενώ έκανε το ντεμπούτο του το 1940 στην οπερέτα του Στράους “Η Νυχτερίδα”.
Το 1942 πήρε μέρος στην ταινία “Η Φωνή της Καρδιάς” την πρώτη κατοχική ταινία και πρώτη της Φίνος Φιλμ. Παιζόταν με μεγάλη επιτυχία επί τρεις συνεχείς εβδομάδες σε τρεις κινηματογράφους του κέντρου των Αθηνών. Μάλιστα η κοσμοσυρροή έξω από τους κινηματογράφους Ρεξ και Έσπερος, ενόχλησε ιδιαίτερα τους Γερμανούς κατακτητές.
Διαβάστε ακόμη΅26 χρόνια από τον θάνατο του Δημήτρη Χορν: Ευγενικός, γλυκός, τζέντλεμαν – Το επετειακό βίντεο της Φίνος Φιλμ για τον σπουδαίο ηθοποιό
Στα παρασκήνια των γυρισμάτων αναφέρεται η παρ’ ολίγον αποχώρηση του πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή, χρονογράφου και συνθέτη του ελαφρού τραγουδιού, Χρήστου Χαιρόπουλου, όταν έμαθε πως στην ταινία θα ακουγόταν ένα ρεμπέτικο τραγούδι. Επίσης, πρόβλημα προέκυψε και σε μια ερωτική σκηνή της ταινίας, καθώς ο σκηνοθέτης, ερωτευμένος με την πρωταγωνίστρια Καίτη Πάνου, δεν επέτρεψε στον Δημήτρη Χορν να την φιλήσει στο στόμα όπως απαιτούσε το σενάριο.
Αμέσως μετά εμφανίστηκε στο “Θέατρο Ρεξ” της Μαρίκας Κοτοπούλη σε πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Ανάμεσα σ΄ αυτά “Δωδεκάτη νύκτα”, “Ριχάρδος Β'”, “Ριχάρδος Γ'”, “Άμλετ”, “Τίμων ο Αθηναίος” (Σαίξπηρ), “Ημερολόγιο ενός τρελού” (Γκόγκολ), “Ιβάνωφ” (Τσέχωφ), “Ερρίκος Δ'” (Πιραντέλο). Το 1943 – 1944 συμμετείχε στο θίασο Κατερίνας.
Το 1944, ο Χορν κατάφερε να συγκροτήσει τον δικό του θίασο. Αρχικά μαζί με τη Μαίρη Αρώνη και αργότερα με τη Βάσω Μανωλίδου.
Το 1945 συνεργάστηκε με το θίασο Μελίνας Μερκούρη και Νίκου Χατζίσκου, ενώ από το 1946 έως το 1950 επέστρεψε στο Εθνικό Θέατρο.
Το 1951 μετέβη στην Αμερική και Αγγλία, όπου και παρέμεινε επί διετία παρακολουθώντας την εξέλιξη του θεάτρου.
Από το 1953 που επέστρεψε μέχρι το 1959 συγκρότησε μαζί με την Έλλη Λαμπέτη και τον Γιώργο Παππά δικό τους θίασο και ανεβάζουν έργα όπως το “Νυφικό κρεβάτι”, “Ο βροχοποιός” κ.ά., επιχειρώντας “τουρνέ” στην Κωνσταντινούπολη και Αίγυπτο.
Συμμετείχε μόλις σε δέκα κινηματογραφικές ταινίες, οι οποίες όμως σημείωσαν αξιόλογες επιτυχίες όπως “Μια ζωή την έχουμε” (1958),”Μια του κλέφτη”(1960) (για την ερμηνεία του σε αυτή την ταινία ο Χορν τιμήθηκε με βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1960), “Αλίμονο στους νέους” (1961), “Η κάλπικη λίρα” (1954), “Το κορίτσι με τα μαύρα” (1956),”Ο μεθύστακας”(1950),”Η φωνή της καρδιάς”(1942), “Χειροκροτήματα”(1944), “Κυριακάτικο ξύπνημα”(1954), και “Η Αθήνα τη νύχτα”(1962).
Ξακουστή η ραδιοφωνική εκπομπή του με τίτλο “Ο Ταχυδρόμος Έφτασε”. Με μια σουρεαλιστική ειρωνεία στη φωνή του, διάβαζε φανταστικά γράμματα ακροατών, σε κείμενα του Κώστα Πρετεντέρη.
Ο Δημήτρης Χορν “άφησε” και δεκάδες μαγνητοφωνήσεις θεατρικών έργων.
Ξακουστό είναι το επτάχρονο ειδύλλιο με την μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιό Έλλη Λαμπέτη, με την οποία παραλίγο να αποκτήσει παιδί αν και δεν παντρεύτηκαν ποτέ.
Πολλά χρόνια αργότερα παραδέχτηκε πως “…η Έλλη δεν ήταν η γυναίκα της ζωής μου”. Πριν όμως υπήρξε παντρεμένος με τη Ρίτα Φιλίππου.
Το 1967, χρόνια μετά το τέλος της σχέσης του με την Λαμπέτη παντρεύτηκε την Άννα Γουλανδρή (χήρα Παπάγου), η οποία είχε ήδη δύο παιδιά. Έζησαν μαζί μέχρι το θάνατο της το 1988.
Παρά τις ιδιοτροπίες του, ο συνδυασμός του ταλέντου με τη γοητεία και τη φινέτσα των τρόπων του τον ανέδειξε ως έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς.
Λέγεται πως κάποτε μετά από το τέλος μίας παράστασης στην οποία πρωταγωνιστούσε, ζήτησε συγγνώμη για την “άθλια” ερμηνεία του από τους θεατές, οι οποίοι παρ’ όλα αυτά τον καταχειροκρότησαν.
Μιλούσε Αγγλικά και Γαλλικά. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ την περίοδο 1974 – 1975.
Υπήρξε στενότατος φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Το 1980 ίδρυσαν μαζί με τη σύζυγο του, Άννα Γουλανδρή, το Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν, σκοπός του οποίου είναι η μελέτη του ελληνικού πολιτισμού.
Τιμήθηκε από την ελληνική πολιτεία με τον Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α’.
Πέθανε στις 16 Ιανουαρίου 1998. Μετά το θάνατό του, καθιερώθηκε στη μνήμη του βραβείο (Βραβείο Χορν), το οποίο απονέμεται σε νέους ηθοποιούς του θεάτρου.