Το Taste Atlas δημοσίευσε την λίστα με τις 100 καλύτερες συνταγές ψητού κρέατος…
Thesauri: Το Ελληνικό χαβιάρι – Στην Άρτα η πρώτη & μοναδική επιχείρηση – Αποκλειστικά η συναρπαστική ιστορία του “μαύρου χρυσού”
Το αποκαλούν και «μαύρο μαργαριτάρι», έχει χαρακτηριστεί όμως και ως ο «μαύρος χρυσός της γεύσης», αφού αποτελεί ίσως το ακριβότερο έδεσμα στο κόσμο. Είναι σύμβολο κύρους και από τις πρώτες γευστικές επιλογές της παγκόσμιας ελίτ. Ακαταμάχητος πειρασμός, που εγείρει τις αισθήσεις και ικανοποιεί στο απόλυτο και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Πρωτοστατεί στα πλέον επίσημα γεύματα και στις δεξιώσεις. Η ιστορία του δε, βρίσκει αναφορές ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ. με τους αρχαίους Έλληνες να τρέφουν ιδιαίτερη αδυναμία στο συγκεκριμένο έδεσμα που πολλές φορές προσέφεραν στο τραπέζι τους ως ένδειξη αγάπης και στοργής.
Ο λόγος για το χαβιάρι. Η ιστορία του στην Ευρώπη ξεκινά τον 19ο αιώνα, στα χρόνια της τσαρικής Ρωσίας και συνδέεται με τον καπετάνιο και μεγάλο εθνικό μας ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη, ο οποίος ασχολήθηκε με την κατεργασία και παρασκευή χαβιαριού στην Κασπία μετά την εύνοια που έτυχε της Αυτοκράτειρας Αικατερίνης, μαζί και κάποιας χρηματοδότησης. Αφότου άνοιξε το εργοστάσιό του μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να μετατρέψει το χαβιάρι από ταπεινή τροφή των χωρικών της Κασπίας σε περιζήτητο διεθνές προϊόν και έτσι κατέκτησε τις αγορές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Περσίας και της Αιγύπτου.
Κι ενώ το χαβιάρι έχει μακρά ιστορία που συνδέεται με την Ελλάδα, πολύ λίγοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα παράγει χαβιάρι και μάλιστα τέτοιας υψηλής ποιότητας που να κατακτά κυρίως τις ξένες αγορές.
Η εταιρεία παραγωγής χαβιαριού Thesauri της οικογένειας Παπαγιάννη αποτελεί σήμερα την πρώτη και μοναδική επιχείρηση παραγωγής χαβιαριού στην Ελλάδα. Η εταιρεία έχει την έδρα της στην Άρτα και η ιστορία της ξεκινά με ιχθυοκαλλιέργεια χελιών. Οι φυσικές δυνατότητες όμως της περιοχής τους έδωσαν το έναυσμα να ασχοληθούν με την εκτροφή του οξύρρυγχου, από τα αυγά του οποίου παράγεται το χαβιάρι. Η αρχή έγινε κι έπειτα όλα δρομολογήθηκαν, ώστε το ενδιαφέρον της εταιρείας να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην εκτροφή και εκμετάλλευση οξύρρυγχου για την παραγωγή χαβιαριού.
Πρόκειται για μία μονάδα-πρότυπο, υπερσύγχρονη όπου μετά από πολλές περιπέτειες και γραφειοκρατικές κωλυσιεργίες – πράγμα καθόλου περίεργο για τα δεδομένα της Ελλάδας, πόσω μάλλον για την εταιρεία που τόλμησε να ασχοληθεί πρώτη στην Ελλάδα με το χαβιάρι – κατάφερε να εδραιωθεί στο χώρο ως ένα από τα ανώτερα brand χαβιαριού παγκοσμίως, ενώ συγκαταλέγεται μέσα στις δέκα ιχθυοκαλλιέργειες οξύρρυγχου σε όλο τον κόσμο με τέτοια εξειδίκευση.
Ο κύριος Ανδρέας Μίντσιος, Γενικός Διευθυντής της Theasuri μιλά αποκλειστικά στο MadeinGreece.news.
MadeinGreece.news: Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία της επιχείρησης σας; Πώς φτάσατε μέχρι εδώ; Ποια τα στάδια, η αφορμή, η έμπνευση;
Ανδρέας Μίντσιος: Η ιστορία της Thesauri ξεκινά το 1990 ως ιχθυοκαλλιέργεια χελιών. Σε μία έκταση που πλέον καταλαμβάνει περισσότερα από 300 στρέμματα, έξω από την Άρτα, δημιουργήσαμε μία από τις μεγαλύτερες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στο είδος της στην Ευρώπη. Όταν «γνωριστήκαμε» με την παραγωγή του χαβιαριού διαπιστώσαμε τις σημαντικές προοπτικές του προϊόντος αλλά και τις φυσικές δυνατότητες της περιοχής μας για την εκτροφή του οξύρρυγχου. Εμπνευστής για εμάς υπήρξε ο Ιωάννης Βαρβάκης, ο άνθρωπος που θεωρείται και ο «πατέρας» του χαβιαριού.
Το 1997 πήραμε την απόφαση να ασχοληθούμε αποκλειστικά με την εκτροφή και εκμετάλλευση οξύρρυγχου για την παραγωγή χαβιαριού. Για το σκοπό αυτό προχωρήσαμε σε νέες εκτεταμένες επενδύσεις και δημιουργήσαμε μία υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής και συσκευασίας χαβιαριού.
MadeinGreece.news: Πόσο εύκολη είναι η διαδικασία παραγωγής του χαβιαριού; Τι προεργασία απαιτείται και ποια είναι τα επόμενα βήματα μέχρι να συσκευαστεί;
ΑΜ: Το πολύτιμο έδεσμα που αποκαλούμε «χαβιάρι» παράγεται αποκλειστικά από αυγά οξύρρυγχου. Ο οξύρρυγχος είναι ένα μοναδικό ψάρι. Μπορεί να ζήσει έως 100 χρόνια και να φτάσει σε βάρος έως 1500 κιλά! Στη Thesauri εκτρέφουμε τον οξύρρυγχο Οσιέτρα (Oscietra). Μαζί με τον Μπελούγκα (Beluga) και τον Σεβρούγκα (Cevruga), θεωρούνται τα είδη που αποδίδουν το υψηλότερης ποιότητας -και τιμής- χαβιάρι. Μέχρι να φτάσει, όμως, το χαβιάρι στο ράφι απαιτεί πολύ μεγάλη διεργασία.
Κατ’ αρχάς, το ψάρι πρέπει να φτάσει σε ηλικία ωρίμανσης (6-8 ετών) προκειμένου να μπορέσουν τα αυγά να αξιοποιηθούν. Αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση πρέπει να αναμένει σχεδόν μία δεκαετία από την αρχική της επένδυση προτού μπορέσει να παράγει προϊόν. Εάν επιθυμείς να λειτουργείς μία ιχθυοκαλλιέργεια, όπως η Thesauri, η οποία θέτει ψηλά την ευζωία των ιχθύων και επιλέγει παράλληλα να μη χρησιμοποιεί φάρμακα, οι απαιτήσεις και οι δυσκολίες είναι υψηλές.
Πέρα από το χρόνο αναμονής και τις ιδιαίτερες συνθήκες εκτροφής, το χαβιάρι ως προϊόν είναι πολύ ευαίσθητο. Απαιτεί υψηλή τεχνογνωσία τόσο η παραγωγή του όσο και η διαδικασία συσκευασίας και μεταφοράς.
Η διαδικασία παραγωγής χαβιαριού γίνεται αποκλειστικά με το χέρι. Δεν έχει εφευρεθεί ακόμη ο τρόπος μηχανικής υποκατάστασης της διαλογής των κόκκων του χαβιαριού. Είναι μια διαδικασία που αν δεν έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 18-20 λεπτά χαλάει το αυγό και καταστρέφεται το προϊόν. Η διαδικασία λαμβάνει χώρα σε ειδικά αποστειρωμένο εργαστήριο με αυξημένη πίεση αέρα και ελέγχεται από τον Master Connoisseur της εταιρείας μας. Τα βήματα (μετά την παραλαβή των γονάδων) είναι ο διαχωρισμός των αυγών από τη γονάδα, το πλύσιμο, ο καθαρισμός, στη συνέχεια το στράγγισμα, το αλάτισμα και η συσκευασία. Ο τρόπος παραγωγής είναι ίδιος από την εποχή του Βαρβάκη. Εμείς διασφαλίζουμε απλώς με σύγχρονα μέσα ένα ασφαλές υγειονομικά περιβάλλον.
MadeinGreece.news: Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουν να επιδείξουν τα προϊόντα σας που αποτελούν και ανταγωνιστικό πλεονέκτημά σας;
ΑΜ: Το χαβιάρι Thesauri αποτελεί ένα υψηλής ποιότητας χαβιάρι. Τα γεωγραφικά και κλιματικά χαρακτηριστικά της περιοχής δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την εκτροφή του Οσιέτρα, ο οποίος θεωρείται ένα από τα καλύτερα είδη -ανάμεσα στα 25- οξύρρυγχου.
Η ανώτερη ποιότητα του χαβιαριού που παράγουμε αναγνωρίζεται διεθνώς, με το 95% της παραγωγής μας να κατευθύνεται προς τις χώρες του εξωτερικού, ανάμεσα στις οποίες μετράμε και την, ιδιαίτερα «απαιτητική» λόγω της μακράς της παράδοσης στο χαβιάρι, Ρωσία.
Έπειτα από 20 χρόνια συνεχούς έρευνας έχουμε αναπτύξει εκτεταμένη εξειδίκευση και τεχνογνωσία, ώστε σήμερα να είμαστε υπερήφανοι που μπορούμε να προσφέρουμε αυτή την τεχνογνωσία και σε άλλους επαγγελματίες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στο συγκεκριμένο χώρο.
Σοβαρό ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα αποτελεί η παραγωγή χαβιαριού όλο το χρόνο -εκτός από 6 εβδομάδες το καλοκαίρι- καθώς και η σταθερότητα στο αποτέλεσμα.
MadeinGreece.news: Ποια ήταν τα δύσκολα βήματα μέχρι τώρα; Υπήρξαν στιγμές αποθάρρυνσης που έγιναν νίκες και επιτυχίες στη συνέχεια;
ΑΜ: Οι δυσκολίες στο ξεκίνημά μας ήταν πολλές. Η Thesauri είναι η πρώτη και μοναδική επιχείρηση παραγωγής χαβιαριού στην Ελλάδα. Αυτό από μόνο του αποτελεί έναν γραφειοκρατικό εφιάλτη κατά την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι εταιρείες παραγωγής χαβιαριού Οσιέτρα, ακόμα και σε διεθνές επίπεδο, είναι μετρημένες, γεγονός που σήμαινε ότι δεν υπήρχε εύκολα διαθέσιμη και άμεσα προσβάσιμη τεχνογνωσία για την παραγωγή αυτού του τόσο ευαίσθητου και πολύτιμου προϊόντος. Χρειάστηκε να επενδύσουμε σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα R&D και να αναπτύξουμε τη δική μας τεχνογνωσία, με σημαντικό κόστος σε δοκιμές και απώλειες. Από την αρχή επιλέξαμε ένα από τα πιο δύσκολα είδη στην εκτροφή (ossetra). Δυσκολευτήκαμε, αλλά στο τέλος η αγορά αναγνώρισε το αποτέλεσμα.
Το γεγονός ότι από τη φύση της η συγκεκριμένη δραστηριότητα απαιτεί τουλάχιστον 6-8 χρόνια αναμονής για την ενηλικίωση των ιχθύων πριν μπορέσεις να παράγεις το τελικό σου προϊόν, σαφώς και αποτέλεσε μία σημαντική πρόσθετη πρόκληση, καθώς καλείσαι να χρηματοδοτείς τις λειτουργικές δαπάνες μίας δραστηριότητας χωρίς άμεση επιστροφή.
Παρά τις προκλήσεις, η Thesauri σήμερα έχει επιτύχει τους αρχικούς της στόχους. Με έναν ώριμο πλέον ιχθυοπληθυσμό και 20ετή τεχνογνωσία, αυξάνει σταθερά τον τζίρο της και την παρουσία της στην αγορά προσφέροντας το εκλεκτό έδεσμα στους λάτρεις της υψηλής γαστρονομίας.
MadeinGreece.news: Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας προϊόν ή δημιούργημα;
ΑΜ: Η Thesauri είναι μία αμιγώς ελληνική επιχείρηση που σήμερα είναι σε θέση να ανταγωνίζεται επί ισάξια τα ανώτερα brand χαβιαριού παγκοσμίως, καθώς και να εξάγει τεχνογνωσία, όντας η 7η μεγαλύτερη ιχθυοκαλλιέργεια, ανοικτού και κλειστού τύπου, στο είδος της στην Ευρώπη και ανάμεσα σε μονάχα 10 παγκοσμίως με παρόμοια τεχνογνωσία.
Είμαστε περήφανοι για την Ελληνικότητα του προϊόντος μας. Η τεχνογνωσία είναι δικιά μας και έχει αναπτυχθεί από Έλληνες επί ελληνικού εδάφους. Κάνοντας εδώ και αρκετά χρόνια και τη δική μας αναπαραγωγή μπορούμε να λέμε ότι το προϊόν μας είναι 100% Ελληνικό. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι αναφορές στο χαβιάρι και στον οξύρρυγχο υπάρχουν ήδη σε αρχαία ελληνικά κείμενα π.χ. του Αρχέστρατου, σπουδαίου γαστρονόμου της αρχαιότητας. Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι εμείς συνεχίζουμε την παράδοση του Βαρβάκη που εφηύρε τον τρόπο αποθήκευσης/διατήρησης και μεταφοράς του χαβιαριού.
MadeinGreece.news: Πού ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον το brand σας; Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσα πετύχατε μέχρι τώρα;
ΑΜ: Το χαβιάρι Thesauri διατίθεται σήμερα σχεδόν εξ ολοκλήρου σε χονδρεμπόρους του εξωτερικού και διακινείται με τη δική του καθώς και με ιδιωτικές ετικέτες. Έχοντας επιτύχει την αναγνώριση της ποιότητάς μας, θέλουμε να ενισχύσουμε την ετικέτα μας και να ενδυναμώσουμε το brand Thesauri, ώστε να τοποθετείται με το όνομά του ως ένα top-end προϊόν. Ταυτόχρονα, μέσα από νέες συνεργασίες που δρομολογούμε, θέλουμε να αυξήσουμε την παρουσία μας στην ελληνική αγορά, η οποία ακόμα παραμένει πιο περιορισμένη.
Who is Who
Ο Ανδρέας Μίντσιος είναι γενικός διευθυντής του ομίλου ΒΙΚΗ και της ΧΕΛΠΑ ΑΕ που ανήκει στον ίδιο όμιλο. Ο κ. Μίντσιος απασχολείται στον όμιλο ΒΙΚΗ από το 2002, όταν ανέλαβε ως γενικός διευθυντής ΧΕΛΠΑ, της πρότυπης μονάδας εκτροφής και εκμετάλλευσης, αρχικά, χελιών και, στη συνέχεια, οξύρρυγχου για την παραγωγή του χαβιαριού Thesauri. Παράλληλα, από το 2004 έως το 2012 ο κ. Μίντσιος κατείχε τις θέσεις του εμπορικού διευθυντή και κατόπιν διευθύνοντα συμβούλου της αλλαντοποιίας ΒΙΚΗ. Πριν τη συνεργασία με τον όμιλο ΒΙΚΗ, είχε αναλάβει το ρόλο του business development manager στον όμιλο Κοπελούζου και αργότερα στην Χαϊδεμένος ΑΕ.
Ο Ανδρέας Μίντσιος γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα, με καταγωγή από Σέρρες και Ξάνθη και έχει σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός στο ΔΠΘ της Ξάνθης με ειδικότητα Υδραυλικά Έργα, η οποία αποδείχτηκε σημαντική στην εμπλοκή του με την αναμόρφωση της υποδομής της μονάδας της ΧΕΛΠΑ ΑΕ. Επιπλέον, κατέχει τίτλο MBA από το Strathclyde Graduate Business School της Γλασκόβης.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε και στο eirinika.gr στις 12 Ιουνίου 2017