Το ελληνικό οικοσύστημα των startups βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης,…
Made In Greece: Taxibeat, η Ελληνική startup πάει Κολομβία & Περού – Επιβεβαιώνει ότι είναι η καλύτερα αναπτυσσόμενη νέα εταιρεία της Ελλάδας
Στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής φαίνεται πως θα επιμείνει στο πλαίσιο επέκτασης της παρουσίας της σε νέες χώρες, η Taxibeat, η ελληνική startup εταιρεία με την ισχυρότερη έως σήμερα διεθνή παρουσία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποκλειστική πληροφόρηση του EMEAgr, η ομάδα του Taxibeat κινείται ήδη για την παρουσία της εφαρμογής στην Μπογοτά, πρωτεύουσα της Κολομβίας, και την Λίμα, πρωτεύουσα του Περού. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την περίπτωση της Κολομβίας, στο “στόχαστρο” της ελληνικής startup δεν βρίσκεται μόνο η πρωτεύουσα, αλλά σε δεύτερο επίπεδο και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
Οι αποκλειστικές πληροφορίες του EMEAgr αναφέρουν ότι ήδη αναζητούνται τα άτομα που θα στελεχώσουν τις ομάδες που θα λανσάρουν και θα “τρέξουν” την παρουσία του Taxibeat στις δύο λατινοαμερικανικές χώρες, με το “βάρος” να δίνεται στην εξεύρεση των ανθρώπων που θα αναλάβουν τη διοίκηση των τοπικών γραφείων.
Η συγκεκριμένη κίνηση χαρακτηρίζεται ως αναμενόμενη, καθώς, όπως είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του σε ελληνικό διαδικτυακό μέσο ο ιδρυτής της εταιρείας Νίκος Δρανδάκης μετά το λανσάρισμα στην Πόλη του Μεξικού, στόχος του Taxibeat είναι να επεκτείνει την παρουσία της στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ, σύμφωνα με πληροφόρηση του EMEAgr, δεν έχουν εγκαταλειφθεί τα σχέδια επέκτασης και στην Ασία.
Η επέκταση σε Περού και Κολομβία αναμένεται να διαρκέσει ακόμη λιγότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα υπόλοιπα λανσαρίσματα στο εξωτερικό της εταιρείας, καθώς δεν θα απαιτηθεί προσαρμογή της εφαρμογής στην τοπική γλώσσα. Οι δύο χώρες χρησιμοποιούν την ισπανική, κάτι που θα επιτρέψει στην εταιρεία να μεταφέρει την εφαρμογή που ήδη χρησιμοποιείται στο Μεξικό, στο οποίο επίσης ομιλούνται τα ισπανικά.
Σύμφωνα με το Columbia Business Times, η αγορά των ταξί στη χώρα βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη από το 2009, την ίδια στιγμή που η λατινοαμερικανική χώρα παρουσιάζει δυνατή οικονομία. Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί εταιρείες που παρέχουν “προσεγμένες” και εξειδικευμένες υπηρεσίες ταξί, αναβαθμίζοντας την εικόνα του κλάδου και δημιουργώντας εκπτωτικές προσφορές. Ένας ακόμη λόγος της ανάπτυξης της αγοράς ταξί στη χώρα θεωρείται και ο μεγάλος αριθμός φοιτητών στα μεγάλα κέντρα, όπως η Μπογοτά, αλλά και η χρήση τους από επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πόλη της Μπογοτά είναι ανοιχτή στη δημιουργία νέων υπηρεσιών ταξί, αν και στις ίδιες τις εταιρείες προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι εφαρμόζεται μία πολιτική που απαγορεύει από τα οχήματα να παραλαμβάνουν επιβάτες στο δρόμο, παρά μόνο σε ειδικά διαμορφωμένες “πιάτσες”. Το κόστος των ταξί στην Μπογοτά υπολογίζεται σε περίπου 1,6 δολάριο ΗΠΑ ανά χιλιόμετρο, ενώ χρεώνεται και “σημαία”, ύψους περίπου 1,8 δολαρίου ΗΠΑ.
Από την άλλη, η αγορά ταξί του Περού φέρει χαρακτηριστικά που μπορούν να υποστηρίξουν μία υπηρεσία όπως αυτή που προσφέρει το Taxibeat, καθώς υπάρχουν καταστήματα που πωλούν πλαστικές πινακίδες ταξί, επιτρέποντας πρακτικά στον οποιοδήποτε να μετατρέψει το αυτοκίνητό του σε ταξί. Συχνά καταγράφονται περιστατικά ληστειών και εγκατάλειψης των ανυποψίαστων επιβατών. Τα επίσημα ταξί φέρουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ωστόσο μία υπηρεσία όπως το Taxibeat μπορεί να προσφέρει ένα ακόμη επίπεδο ασφάλειας στους υποψήφιους πελάτες, καθώς συνεργάζεται με εγγεγραμμένους στους αντίστοιχους συνδέσμους ταξί. Άλλο ένα χαρακτηριστικό που καθιστά ορθή την επιλογή μίας χώρας όπως το Περού για την κυκλοφορία μίας εφαρμογής όπως το Taxibeat είναι το γεγονός ότι ήδη οι ταρίφες των ταξί στη χώρα καθορίζονται επί τη βάση διαπραγμάτευσης της τιμής μεταξύ οδηγού και επιβάτη, ενώ ο ανταγωνισμός μεταξύ των οδηγών είναι αρκετά υψηλός, ρίχνοντας προς όφελος του επιβάτη τις τιμές των οδηγών. Το κόστος των ταξί στην Λίμα υπολογίζεται σε περίπου 1,5 δολάριο ΗΠΑ ανά χιλιόμετρο, ενώ χρεώνεται και “σημαία”, ύψους περίπου 1,45 δολαρίου ΗΠΑ.
Διαβάστε περισσότερα εδώ & εδώ.
Το άρθρο αναρτήθηκε πρώτη φορά στο eirinika.gr στις 8 Οκτωβρίου 2013