Αποκλειστική συνέντευξη στην Ειρήνη Νικολοπούλου και τον Γιάννη Κωστούδη Η…
Bloode: Η πιο χρήσιμη ιστοσελίδα της Ελλάδας – “Βρείτε αίμα για τους δικούς σας ή γίνετε αιμοδότης – Δημιουργοί; Μία παρέα φοιτητών! (Αποκλειστικό)
Στην Ελλάδα το πρόβλημα της αιμοδοσίας έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, αφού σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κατατάσσεται στις 60 χώρες στον κόσμο που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν αυτόνομα τις ανάγκες τους για αίμα και στηρίζονται σε δότες αντικατάστασης.
Η ιδέα λοιπόν ήταν απλή, να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα στην οποία οποιοσδήποτε θα μπορούσε να μπαίνει και να προωθεί σε πραγματικό χρόνο την ανάγκη του για αίμα και αιμοπετάλια και τα υπόλοιπα μέλη – εθελοντές αιμοδότες να ανταποκρίνονται ικανοποιώντας αυτές τις εκκλήσεις. Και την έκαναν πραγματικότητα 3 φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Απώτερος σκοπός τους είναι η αύξηση του ποσοστού των εθελοντών αιμοδοτών και η οργάνωση του συστήματος αιμοδοσίας στην Ελλάδα.
Η ιδρύτρια του Bloode Ναταλία Κρίτσαλη μίλησε στο MadeinGreece.news και εκ των προτέρων σας λέμε ότι είναι συναρπαστική η συνέντευξη και μας κάνει υπερήφανους γι’ αυτά τα παιδιά.
MadeinGreece.news: Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία της επιχείρησής σας και της πλατφόρμας Bloode; Πως γεννήθηκε η ιδέα; Πώς φτάσατε μέχρι εδώ; Ποια τα στάδια, η αφορμή, η έμπνευση;
Ναταλία Κρίτσαλη: Η ιδέα του Bloode ξεκίνησε το 2012, όταν η Ναταλία Κρίτσαλη και η Ναταλία Μπουγαδέλη ήταν ακόμα μαθήτριες και ήρθαν αντιμέτωπες με το πρόβλημα, όταν η γιαγιά της Ναταλίας Μπουγαδέλη χρειαζόταν αίμα. Το 2014 βρίσκει την Ναταλία Κρίτσαλη στην Αθήνα, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Ναταλία Μπουγαδέλη, στην Αμερική, στο New York University. Ωστόσο, η ιδέα του Bloode παρέμεινε ενεργή. Η Ναταλία αποφάσισε να δημιουργήσει μια ομάδα με βάση την Αθήνα, και έτσι ξεκίνησαν με τον Παναγιώτη και τον Αλέξανδρο, φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στόχος της ομάδας του Bloode είναι η αύξηση του ποσοστού των εθελοντών αιμοδοτών, η κάλυψη της ανάγκης για αίμα και η ενημέρωση και προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας. Γρήγορα ξεκίνησε η διοργάνωση εθελοντικών αιμοδοσιών, η δημιουργία της ιστοσελίδας και η δημοσίευση και ικανοποίηση ενεργών εκκλήσεων για αίμα. Στην συνέχεια, η ομάδα επεκτάθηκε στις ενημερωτικές εκδηλώσεις και στα εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ ακολουθεί και ο σχεδιασμός της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα.
Όραμα μας είναι να μπορέσουμε να εδραιώσουμε την πρώτη ψηφιακή κοινότητα εθελοντών αιμοδοτών με σκοπό να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί αυτό το σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα.
Όταν ξεκινήσαμε δεν πιστεύαμε ότι θα φτάσουμε εδώ. Ξεκινήσαμε με στόχο να διοργανώσουμε μία αιμοδοσία και να προτείνουμε τις ιδέες και τις λύσεις μας στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, στα νοσοκομεία. Βεβαία αυτό απέτυχε γιατί ποιος θα πάρει σοβαρά τρία 20χρονα που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο. Παρ’ ολ’ αυτά σιγά σιγά δημιουργήθηκε το Bloode, η μία αιμοδοσία έφερνε την άλλη, η μία αλλαγή την επόμενη και βρεθήκαμε τρία χρόνια μετά να έχουμε δημιουργήσει την πρώτη ψηφιακή κοινότητα εθελοντών στην Ελλάδα μέσα από την οποία ο κάθε ασθενής που ψάχνει αίμα μπορεί να απευθύνει την δική του ανάγκη, την δική του έκκληση στους εθελοντές μας.
MadeinGreece.news: Tι ακριβώς είναι το Blood-e;
Ν.Κ.: Το Bloode για εμάς λειτουργεί ως μία φωνή που παρακινεί τον κόσμο να αναλάβει δράση, να αλλάξει ότι δεν του αρέσει, να αλλάξει τον εαυτό του, την κοινωνία. Αυτό είναι το Bloode μία φωνή που δυναμώνει όλο και περισσότερο. Η δράση του αφορά κυρίως την αιμοδοσία, ο στόχος είναι να παρακινήσουμε τον κόσμο να δώσει αίμα, να παρέχουμε πρόσβαση σε κάθε πληροφορία που χρειάζεται για τη διαδικασία, να είμαστε δίπλα σε κάθε στάδιο, να δημιουργούμε μία διαφορετική, μία ξεχωριστή εμπειρία αιμοδοσίας.
MadeinGreece.news: Πως ακριβώς λειτουργεί η πλατφόρμα του Bloode;
Ν.Κ.: Η λειτουργία της πλατφόρμας είναι πολύ απλή. Οποιοσδήποτε χρειάζεται αίμα μπορεί να μπει στο www.bloode.org και να δημιουργήσει μία έκκληση για αίμα. Εμείς αναλαμβάνουμε να προωθήσουμε αυτήν την ανάγκη σε όλους τους εθελοντές μας. Αντίστοιχα, εάν θέλεις να δώσεις αίμα, μπαίνεις στο www.bloode.org, αφήνεις το email σου και αναλαμβάνουμε να σε ειδοποιήσουμε όταν ένας άνθρωπος σε έχει ανάγκη.
MadeinGreece.news: Πότε ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας; Μέχρι σήμερα τι ανταπόκριση έχει υπάρξει και τι ηλικίες είναι αυτές που δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στο θέμα της αιμοδοσίας;
Ν.Κ.: Η λειτουργία της πλατφόρμας ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015. Η ανταπόκριση είναι συγκινητική, γιατί είναι κυρίως νέοι, φοιτητές, πρόσφατοι απόφοιτοι και νέοι εργαζόμενοι που θέλουν να δώσουν για πρώτη φορά αίμα, που κανείς ποτέ δεν τους είχε μιλήσει πριν για την αιμοδοσία και μέσα από εμάς γνώρισαν έδωσαν για πρώτη φορά αίμα.
MadeinGreece.news: Πόσο εξοικειωμένοι είναι οι Έλληνες με την ιδέα της αιμοδοσίας;
Ν.Κ.: Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι πολύ εξοικειωμένοι με την ιδέα της ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ αιμοδοσίας. Στην χώρα μας συμβαίνει κάτι διαφορετικό από τις περισσότερες χώρες, δίνουν αίμα οι συγγενείς και φίλοι όταν υπάρχει ανάγκη και αυτό έχει περάσει στην κουλτούρα μας. Δύσκολα θα πάει κάποιος έτσι από μόνος του να δώσει αίμα γιατί έχουμε στο μυαλό μας ότι εάν κάποιος δικός μου χρειαστεί θα με πάρουν, ή έχουμε στο μυαλό μας ότι αφού έτσι λειτουργεί το σύστημα όλα καλά. Αλλά δεν είναι έτσι, εάν μία χώρα δεν έχει εθελοντές αιμοδότες τότε δημιουργούνται πολλά θέματα και στη λειτουργία των νοσοκομείων αλλά και θέματα ασφάλειας.
Όποτε το στοίχημα είναι να δημιουργήσουμε μία νέα κουλτούρα εθελοντισμού. Ο κόσμος, και κυρίως οι νέοι να δίνουν αίμα από μόνοι τους 2 φορές τον χρόνο.
MadeinGreece.news: Γιατί το ποσοστό των εθελοντών αιμοδοτών παραμένει χαμηλό στην Ελλάδα; Στη χώρα μας τι ανάγκες υπάρχουν για αίμα; Καλύπτονται, πως καλύπτονται;
Ν.Κ.: Τα ακριβή στοιχεία για το ποσοστό των εθελοντών αιμοδοτών αλλά και τις ανάγκες για αίμα τα γνωρίζει το Εθνικό Κέντρο Εθελοντικής Αιμοδοσίας και δεν έχουν εκδοθεί πρόσφατα. Από την δική μας εκτίμηση υπολογίζουμε ότι είμαστε κάπου στο 50-50, δηλαδή μισές ανάγκες από εθελοντές, μισές από δότες αντικατάστασης. Εκεί μας κατατάσσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σύμφωνα με αυτόν, το ποσοστό των τακτικών εθελοντών αιμοδοτών στην χώρα, δηλαδή όσων δίνουν αίμα 2 φορές το χρόνο εθελοντικά είναι αρκετά μικρότερο του 1%.
Όμως, παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια ότι γίνονται αρκετές προσπάθειες για την αιμοδοσία και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Όταν το 2012 είχαμε το δικό μας οικογενειακό πρόβλημα αιμοδοσίας και ξεκίνησε η ιδέα του Bloode δεν γινόταν σχεδόν τίποτα στην αιμοδοσία στη χώρα. Ούτε όταν ξεκινήσαμε υπήρχαν πολλές δράσεις, τώρα βλέπουμε ότι ολοένα και περισσότεροι φορείς, επίσημοι αλλά και προσπάθειες φοιτητών σαν τη δική μας, μιλάνε για την αιμοδοσία.
MadeinGreece.news: Ποιος είναι ο απολογισμός που έχει να παρουσιάσει το Blood-e από την στιγμή που ξεκίνησε μέχρι σήμερα; Πόσες αιμοδοσίες έχετε οργανώσει, πόσες εκκλήσεις για αίμα έχετε δεχθεί, πόσες έχουν ικανοποιηθεί, πόσες ζωές έχουν σωθεί με την συμβολή του Bloode;
Ν.Κ.: Από όταν ξεκινήσαμε μέχρι σήμερα έχουμε διοργανώσει 31 εθελοντικές αιμοδοσίες και αρκετά περισσότερες δράσεις ενημέρωσης και παρακίνησης του πληθυσμού. Συνεργαζόμαστε με εταιρείες, οργανισμούς και πανεπιστήμια και δημιουργούμε δράσεις διαφορετικές, ξεχωριστές από την κλασσική αιμοδοσία που έχουμε συνηθίσει. Μέσα από την πλατφόρμα εκκλήσεων έχουμε ικανοποιήσει 154 ανάγκες για αίμα. Ανάγκες που ξεκινάμε από 2-3 μονάδες και φτάνουν μέχρι και 188 (!!!). Είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε σχεδόν όλες τις ανάγκες που λαμβάνουμε, απλώς πολλές φορές εάν κάποιος χρειάζεται 6 μονάδες θα βρούμε τις 4-5 εμείς. Εκτός από τις εκκλήσεις μας, που ξέρουμε ακριβώς το πόσους ανθρώπους που έχουμε βοηθήσει, έχουμε συλλέξει από τις αιμοδοσίες μας περισσότερες από 1000 μονάδες αίματος. Λένε ότι κάθε μονάδα αίματος μπορεί να σώσει μέχρι και 3 ανθρώπινες ζωές.
MadeinGreece.news: Ποιος μπορεί να εγγραφεί στην πλατφόρμα και τι πρέπει να κάνει κάποιος για να γίνει μέλος της κοινότητας του Blood-e;
Ν.Κ.: Όποιος θέλει να βοηθήσει, να στηρίξει την αιμοδοσία και να σώσει ένα συνάνθρωπό του μπορεί να γραφτεί. Δεν χρειάζεται να είναι αιμοδότης, μπορεί καν να μην μπορεί να δώσει αίμα. Δεν πειράζει θα βρούμε τον τρόπο να βοηθήσει αρκεί να θέλει. Κάποιες φορές, ένα απλό share σε μία ανάγκη είναι ότι χρειάζεται για να βρεθεί ένας αιμοδότης.
MadeinGreece.news: Το Blood-e έχει λάβει και μία σειρά σημαντικών διακρίσεων σε διαγωνισμούς καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Πείτε μας γι’ αυτές.
Ν.Κ.: Το Bloode έχει λάβει αρκετές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι διακρίσεις αυτές μας βοήθησαν πάρα πολύ στο ξεκίνημα. Μας βοήθησαν στο να πιστέψουμε σε αυτό που κάνουμε αφού και οι άλλοι πίστευαν σε εμάς όταν ακόμα το Bloode ήταν μία τρελή ιδέα. Μας βοήθησαν να αποκτήσουμε αξιοπιστία, προβολή και το κεφάλαιο που χρειαζόμασταν για να ξεκινήσουμε. Νομίζω, όμως, ότι η διάκριση που ξεχωρίζουμε ήταν η διάκριση που λάβαμε τον περασμένο Οκτώβριο από την Boussias Communications για το πρόγραμμα αιμοδοσιών που υλοποιήσαμε με την PwC. Ήταν η πρώτη διάκριση που δεν μας αξιολογούσαν για μία ιδέα ή ένα μελλοντικό σχέδιο αλλά για ένα πρόγραμμα που είχαμε ήδη υλοποιήσει, για τον αντίκτυπο που δημιουργήσαμε αλλά και για το πόσο αποτελεσματική και πετυχημένη ήταν η συνεργασία μας. Η βράβευση αυτή σημαίνει για εμάς πάρα πολλά, γιατί πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από συνεργασίες όπως αυτήν με την PwC μπορεί η φωνή μας να μεγαλώσει και μπορούμε πραγματικά να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
MadeinGreece.news: Ποια ήταν τα δύσκολα βήματα που αντιμετωπίσατε στην διαδρομή σας; Υπήρξαν στιγμές αποθάρρυνσης που έγιναν νίκες και επιτυχίες στη συνέχεια;
Ν.Κ.: Δεν μπορείς να ξεκινήσεις κάτι, ειδικά αν αυτό που ξεκινάς θέλεις να ταράξει τα νερά, να αλλάξει συνήθειες χρόνων και να μην έχεις δυσκολίες. Όταν ξεκινήσαμε οι μεγαλύτερες μας δυσκολίες ήταν να πείσουμε ότι μπορούμε και να πείσουμε για το τι είναι κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μπορεί να είμαστε ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός αλλά συμβαδίζουμε και λειτουργούμε ως μία κοινωνική επιχείρηση. Με το πέρας των χρόνων, οι δυσκολίες μας άλλαξαν, αλλά νομίζω πάντα η πρόκληση για εμάς θα είναι να μπορέσουμε να κάνουμε όλα όσα σκεφτόμαστε, να μπορέσουμε να αλλάξουμε την κουλτούρα των νέων στην εθελοντική αιμοδοσία.
MadeinGreece.news: Από ποιους δημιουργήθηκε το Blood-e;
Ν.Κ.: Η ιδέα του Bloode ξεκίνησε από δύο συμμαθήτριες την Ναταλία Κρίτσαλη και την Ναταλία Μπουγάδελλη. Στην ιδέα έδωσαν σάρκα και οστά η Ναταλία Κ. μαζί με τους συμφοιτητές της Αλέξανδρο Σωτηρόπουλο και Παναγιώτη Σφήκα. Τώρα η ομάδα αποτελείται από σχεδόν 20 εθελοντές που αφιερώνουμε καθημερινά το χρόνο τους στο Bloode και ένα Advisory Board που είναι δίπλα μας σε κάθε βήμα.
MadeinGreece.news: Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;
Ν.Κ.: Πιο ελληνικό δε γίνεται, όχι απλώς γιατί είναι φτιαγμένο από Έλληνες, γιατί όταν ξεκίνησε πουθενά στον κόσμο δεν υπήρχε κάτι ίδιο ή γιατί λειτουργεί στην Ελλάδα. Είναι ελληνικό γιατί το πρόβλημα της αιμοδοσίας είναι Ελληνικό.
MadeinGreece.news: Πού ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον το Blood-e; Ποιους στόχους έχετε για αυτό; Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσα πετύχατε μέχρι τώρα;
Ν.Κ.: Το όραμα μας, το όνειρο μας δεν αφορά την πορεία του Bloode. Αφορά την επίλυση του προβλήματος αιμοδοσίας στην Ελλάδα.
Θέλουμε σε λίγο χρόνια να μην χρειαζόμαστε, να είμαστε περιττοί, να δίνει ο κόσμος αίμα χωρίς εμάς.
MadeinGreece.news: Υπάρχει επόμενη προγραμματισμένη αιμοδοσία;
Ν.Κ.: Το επόμενο μας ραντεβού είναι τον Σεπτέμβριο.
Who is Who
Η Ναταλία Κρίτσαλη είναι service designer and changemaker. Είναι μέλος της κοινότητας Global Shapers και της Ashoka Changemakers και ανήκει στους ανθρώπους κάτω των 30 που ασκούν σημαντική επιρροή στον κλάδο τους. Είναι υποψήφια για το Leadership Award της JA Europe (Λισαβόνα, Ιούνιος 2015) και νικήτρια πανευρωπαϊκά και φιναλίστ παγκοσμίως του Βραβείου Παγκόσμιας Φοιτητικής Επιχειρηματικότητας από τον Οργανισμό EO.
Ο Παναγιώτης Σφήκας είναι αριστούχος του μεταπτυχιακού προγράμματος MBA International του ΟΠΑ με αντικείμενο στο Marketing και την Στρατηγική. Κατατάσσεται στους top 6 πτυχιούχους MBA για το 2015, που προτάθηκαν από την Ένωση Μεταπτυχιακών Σπουδών MBA (Λονδίνο, Ιανουάριος 2016).
Ο Αλέξανδρος Σωτηρόπουλος ήδη από την ηλικία των 14 έπαιρνε μέρος και διακρινόταν σε διαγωνισμούς debate και public speaking. Διοργανώνει μουσικά φεστιβάλ, ενώ ήταν μέλος της ομάδας που διοργάνωσε ένα από τα πιο επιτυχημένα μουσικά φεστιβάλ, το Colour Day, με περισσότερους από 30.000 συμμετέχοντες.
Info: Bloode / Facebook / Twitter
Το άρθρο δημοσιεύθηκε και στο eirinika.gr στις 6 Ιουλίου 2017