Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, ανοίγει τις…
Όλη η ιστορία του ούζου Βαρβαγιάννη – Το «υπεξαιρετικόν ούζο ΑΑΑ Πλωμαρίου» πωλείται πια σε 16 χώρες – Σπάνιες φωτό & συνέντευξη με τον τρισέγγονο Βαρβαγιάννη που διατήρησε τη συνταγή!
Ήταν γύρω στα 1860 όταν ο Ευστάθιος Ι. Βαρβαγιάννης έφτασε στο γραφικό Πλωμάρι της Λέσβου. Νησί πλούσιο κι ευλογημένο η Λέσβος, με εύφορη γη, εξαιρετικό κλίμα και άφθονα νερά που έδιναν ζωή σε μια αξεπέραστη ποικιλία γλυκάνισου και σ’ εκατοντάδες σπάνια αρωματικά φυτά.
Σ’ αυτή τη γη, ο χαρισματικός δημιουργός ξεκίνησε τη διαδικασία της πρώτης απόσταξης και την παραγωγή του άριστης ποιότητας ούζου, φορτωμένος με την εμπειρία και τη γνώση της απόσταξης από την Οδησσό της Ρωσίας.
Σήμερα, στο Πλωμάρι της Λέσβου, στα σύγχρονα, ιδιόκτητα αποστακτήρια της Ποτοποιίας Βαρβαγιάννη, η τεχνολογία συνυπάρχει σε απόλυτη αρμονία με την ιστορία και την παράδοση. Πιστοί φύλακες της παράδοσης των 150 χρόνων, η οικογένεια Βαρβαγιάννη βαδίζει στα βήματα που χάραξε ο Ευστάθιος Βαρβαγιάννης. Με πολλή αγάπη και μεράκι, τα μέλη της οικογένειας επιλέγουν προσεκτικά αγνά, φυσικά υλικά και παρακολουθούν με ιδιαίτερη φροντίδα τη διαδικασία απόσταξης, που γίνεται με τον παλιό, παραδοσιακό τρόπο.To eirinika.gr, επικοινώνησε με τον συνεχιστή της 5ης γενιάς του περίφημου ούζου, τον Γιάννη Βαρβαγιάννη που αποτελεί τον τρισέγγονο του Ευστάθιου Βαρβαγιάννη, ο οποίος μας μίλησε για την επιτυχία της επιχείρησης, την κρυμμένη οικογενειακή συνταγή αλλά και την… 6η γενιά που ετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία! Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.
********
Xάρης Αποστολόπουλος: Κε Βαρβαγιάννη θα ήθελα να μας εξηγήσετε τους λόγους της µεγάλης εµπορικής επιτυχίας του ούζου σας. Πώς και έχετε διατηρηθεί για 150 περίπου χρόνια και 5 γενιές στην ελίτ;
Γιάννης Βαρβαγιάννης: Η προσήλωση μας στην αρχική συνταγή της οικογένειας η συσσώρευση γνώσης και εμπειρίας από το 1860 χωρίς καμιά απλοποίηση αδιαφορώντας για το κόστος, τον χρόνο, τον κόπο και την απόρριψη εξαγοράς της παράδοσης και της Ποτοποιίας μας.
ΧΑ: Ποια θεωρείτε πως είναι τα 5 σημεία «σταθμός» της επιχείρησής σας;
ΓΒ: Θα μπορούσα να σταθώ σε πολύ περισσότερα σημεία, αλλά αφού επιμένετε για πέντε, ορίστε:
1. Το 1860, η έναρξη
2. Το 1912, η απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό
3. Η Μικρασιατική καταστροφή το 1922.
4. Η περίοδος 1965 και η έναρξη συστηματικής εξαγωγικής δραστηριότητας από κοινού με την πανελλαδική κάλυψη σταδιακά, αλλά μαζί πρέπει να βάλω και το 1982, όταν μεταφερθήκαμε στα ιδιόκτητο αποστακτήριο μας και εκσυγχρονίσαμε τον μηχανολογικό εξοπλισμό μας.
5. Το 1987 όταν και απεβίωσε ο αναμορφωτής της ποτοποιίας Ιωάννης Ευστ.Βαρβαγιάννης, καθώς επίσης και το 1996 που έχουμε τη δημιουργία του Μουσείου Ούζου.
ΧΑ: Ποια ιστορία μπορείτε να μας διηγηθείτε, ενθυμούμενος από τον παππού σας, τον Ιωαννη Βαρβαγιάννη;
ΓΒ: Θυμάμαι χαρακτηριστικά, ότι πριν αρκετά χρόνια, μια πολύ μεγάλη εταιρεία ζήτησε από τον παππού μου, Ιωάννη Βαρβαγιάννη να αγοράσει μια υπερβολικά μεγάλη ποσότητα ούζου! Μιλάμε όμως για μια πραγματικά μεγάλη ποσότητα που θα απέφερε προφανώς και απίστευτα κέρδη! Ωστόσο, εκείνος τους απάντησε αρνητικά, εξηγώντας ότι μπορεί να τους πουλήσει μόνο όσο ούζο έβγαζαν τα καζάνια του και τίποτε παραπάνω! Είναι δεδομένο ότι άλλοι, θα έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να τους προμηθεύσουν την ποσότητα που ζητούσαν το συντομότερο δυνατό αλλά η επιμονή του να γίνουν όλα σωστά κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του στην απόσταξη, καθώς και η εντιμότητα του προς τους πελάτες και τους προμηθευτές, τον απέτρεψαν από κάτι τέτοιο.
ΧΑ: Σε πόσες χώρες εξάγεται το ούζο Βαρβαγιάννη;
ΓΒ: Το ούζο μας εξάγεται σε 18 χώρες και λόγω εγγύτητας οι περισσότερες είναι ευρωπαίκές. Ωστόσο, σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία! Περίπου το 20% της παραγωγής μας, είναι εξαγώγιμο.
ΧΑ: Με ποιους τρόπους εντείνετε τις εξαγωγικές σας δράσεις; Πόση σηµασία αποδίδετε εσείς προσωπικά στο µάρκετινγκ και στη διαφήµιση σε περιόδους κρίσης;
ΓΒ: Είμαστε της πολιτικής της ορθής επιλογής προσώπων. Πάντα προσέχουμε το να βρίσκεται ο σωστός άνθρωπος στο κατάλληλο πόστο, ώστε να υπάρχει μια σταθερή τακτική και μια διαρκής και αξιοσημείωτη συνέπεια. Παράλληλα, επιδιώκουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τους πελάτες μας και φυσικά τα προϊόντα μας να μην χάνουν ποτέ την εξαιρετική τους ποιότητα που τα κάνει να ξεχωρίζουν. Πάντα είμαστε πίσω από κάθε τι, από την πρώτη μέχρι την τελευταία φιάλη!
Είναι αυτονόητο το πόσο το μάρκετινγκ και η διαφήμιση είναι ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία μιας τέτοιας επιχείρησης. Στην εποχή άλλωστε που ζούμε, θεωρώ πως είναι εξαιρετικά δύσκολο – αν όχι απίθανο – να ορθοποδήσει μια εταιρεία χωρίς να είναι κατάλληλα στελεχωμένη στους τομείς αυτούς. Ναι το μάρκετινγκ και η διαφήμιση, είναι κεφαλαιώδους σημασίας, ειδικά την σήμερον ημέρα και κοιτάμε πάντα να βρίσκουμε νέους τρόπους για να προβάλουμε τα προϊόντα μας και να ενημερωνόμαστε για τις ανάγκες της αγοράς και των καταναλωτών!
ΧΑ: Για ποιους λόγους η Λέσβος έχει παράδοση στο ούζο; Επειδή αποτελεί τη γενέτειρά του;
ΓΒ: Αναμφίβολα η νησιωτική πατρίδα του ούζου, είναι το Πλωμάρι και παίζει και αυτό ασφαλώς τον ρόλο του. Ωστόσο, «παίζουν» και άλλα πράγματα! Λόγω της παραγωγής εξαιρετικής ποιότητας γλυκανίσου και των αρωματικών φυτών, της εξαιρετικής ποιότητας νερού που έχει το νησί αλλά και της πολυετούς γνώσης της απόσταξης από τους ποτοποιούς, θεωρώ πως η Μυτιλήνη παράγει το κορυφαίο ούζο μακράν. Συνδυάζεται το καταστάλαγμα της εμπειρίας των ποτοποιών μας, από κοινού με τα αγαθά του νησιού και γι’ αυτό το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.
ΧΑ: Αλήθεια τι σημαίνει για εσάς η Λέσβος;
ΓΒ: Αυτό που μου ζητάτε είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποτυπωθεί στο χαρτί, αλλά εφόσον επιμένετε και πρέπει να δώσω μια συνοπτική και εμπεριστατωμένη απάντηση, θα πω το εξής: Η Λέσβος είναι το νησί των ποιητών· της Σαπφούς, του Ελύτη, του Σ. Μυριβήλη, του Θεόφραστου. Είναι ο τόπος του πνεύματος και της δημιουργίας, κάτι που μας γεμίζει περηφάνια, δύναμη και μπόλικη διάθεση για να γίνουμε καλύτεροι!
ΧΑ: Πόση ζηµία υφίστασθε από το «χύµα» ούζο και το χύµα τσίπουρο; Θεωρείτε πως το χύµα είναι προϊόν λαθραίας διακίνησης;
ΓΒ: Φυσικά και ο κάθε παραγωγός υφίσταται μεγάλη ζημιά από τη «χύμα» διάθεση προϊόντων. Αλλά όχι μόνο εμείς οι παραγωγοί αλλά και το ίδιο το κράτος, καθώς η διακίνησή του οδηγεί σε μια σημαντική απώλεια εσόδων λόγω της μη φορολόγησής του. Η διάθεση αυτή είναι απαράδεκτη και θέλει μάλιστα σε κίνδυνο και την υγεία των καταναλωτών. Ναι, φυσικά και πρόκειται για προϊόν λαθραίας διακίνησης.
ΧΑ: Ποιος είναι ο κυριότερος ανταγωνιστής του ούζου; Το χύµα τσίπουρο, το κρασί ή η µπίρα;
ΓΒ: Δεν το βλέπουμε έτσι. Κάθε αλκοολούχο ποτό είναι ξεχωριστό και έχει διαφορετική μερίδα κοινού και «οπαδούς» στους οποίους και απευθύνεται. Αν και θεωρώ πως ένα εξαιρετικής ποιότητας ούζο, όπως το δικό μας, δεν έχει ανταγωνισμό.
ΧΑ: Τελικά το ούζο είναι εποχιακό αλκοολούχο; Τι κάνετε προκειµένου να καταρρίψετε αυτόν τον αστικό µύθο;
ΓΒ: Στην αρχή έτσι ξεκίνησε και άπαντες θεωρούσαν το ούζο ως ένα εποχιακό προϊόν. Δεν μπορώ να πω ότι αυτός ο αστικός μύθος, όπως λέτε ισχύει στο ίδιο ποσοστό. Όσον αφορά δε το ούζο Βαρβαγιάννη, σίγουρα δεν είναι ένα εποχιακό προϊόν αλλά ένα διαχρονικό.
ΧΑ: Θα θέλατε να περάσει η επιχείρηση σας στα παιδιά σας, όπως έγινε από τον πατέρα σας προς εσάς και σε εκείνον από τον παππού του;
ΓΒ: Η εταιρεία σήμερα, διοικείται από την 5η γενιά από τρεις διαχειριστές! Ναι φυσικά και το επιθυμώ με όλη μου την καρδιά και θα το καμαρώνω! Να σας ενημερώσω μάλιστα ότι βρισκόμαστε στη φάση που η 5η γενιά, εμείς δηλαδή, μεταβιβάζει στην 6η γενιά η οποία ήδη έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται και στην παραγωγή και στον τομέα των πωλήσεων! Μακάρι αυτό να συνεχιστεί επ’ αόριστον! Θα μου έδινε μεγάλη χαρά!
Δείτε την επίσημη ιστοσελίδα του ούζο Βαρβαγιάννη στο http://www.barbayanni-ouzo.com
Το άρθρο αναρτήθηκε πρώτη φορά στο eirinika.gr στις 22 Σεπτέμβριος 2014