skip to Main Content

Τα παιδιά της Ρωσίας ετοιμάζονται για ένα εικαστικό “Ταξίδι στην Ελλάδα” με την υπογραφή του πολυβραβευμένου Έλληνα γλύπτη Νίκου Φλώρου

Ο διεθνούς φήμης, πολυβραβευμένος  Έλληνας γλύπτης Νίκος Φλώρος, γνωστός και αγαπητός καλλιτέχνης στη Ρωσία, θα είναι ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του παιδικού διαγωνισμού ζωγραφικής «Ταξίδι στην Ελλάδα», που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά από το Γραφείο Τύπου της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα (ΓΤΕ Μόσχας), όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται στα παιδιά της Ρωσίας και της ρωσικής διασποράς, από τα οποία ζητήθηκε, μέσα από τα έργα τους, να ταξιδέψουν νοερά στην Ελλάδα. Άλλωστε, ο φετινός διαγωνισμός συμπίπτει με το Έτος Τουρισμού Ελλάδας-Ρωσίας.

Τα παιδιά που συμμετείχαν είναι από όλη τη Ρωσία, 6 έως 13 ετών, χωρισμένα σε τέσσερις ηλικιακές κατηγορίες και κλήθηκαν να σχεδιάσουν με μπογιές και πινέλα ένα φανταστικό ταξίδι στην Ελλάδα. Οι νικητές κάθε κατηγορίας θα κερδίσουν ένα πραγματικό ταξίδι στη Χαλκιδική το καλοκαίρι, με την ευγενική στήριξη της Ellinair, της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και του τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής.

Η επιτροπή, της οποίας είναι μέλη -μεταξύ άλλων- σημαντικές προσωπικότητες της τέχνης από τη Ρωσία, θα έχει την εξαιρετικά δύσκολη αποστολή να επιλέξει τα 20 καλύτερα έργα, από τις συνολικά 1.000 και πλέον δημιουργίες των παιδιών που συμμετείχαν στον 2ο κατά σειρά διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής.

Στις 12 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή πρόκειται να ανακοινώσει τη βραχεία λίστα με πέντε έργα για κάθε κατηγορία και στη συνέχεια το κοινό θα αναδείξει τον νικητή μέσα από ψηφοφορία στην ηλεκτρονική σελίδα elru2016.gr

Ο Νίκος Φλώρος

Ο πολυβραβευμένος Νίκος Φλώρος είναι εξαιρετικά γνωστός στη Ρωσία, όπου έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα έξι εκθέσεις σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη, με πιο πρόσφατη την έκθεση «Η Οικογένεια του Νικολάου ΙΙ», στο Μεγάλο Παλάτι του Μουσείου “Tsaritsino” στη ρωσική πρωτεύουσα (1 Μαρτίου έως 21 Μαΐου 2017). Η έκθεση ήταν αφιερωμένη στην τελευταία αυτοκρατορική οικογένεια των Ρομανώφ και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους και σε συνέχεια της έκθεσης «Αυτοκρατορική Ρωσία», η οποία παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2016 στο Κρατικό Μουσείο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ισαάκ στην Αγία Πετρούπολη, προσελκύοντας πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες.

Γεννημένος στην Αρκαδία και ασχολούμενος από μικρός με τη ζωγραφική, το 1983 παίρνει μέρος στο Αρκαδικό Φεστιβάλ και δέχεται το πρώτο βραβείο από τα χέρια της Μελίνας Μερκούρη. Έτσι, γρήγορα βρέθηκε στην Καλών Τεχνών του Παρισιού.

Είναι πρόεδρος του Ιδρύματος George Best Costacos Foundation που ειδικεύεται στην έρευνα για τον καρκίνο του εγκεφάλου. Επιθυμία του είναι να στηρίξει με τα έργα του το Κέντρο Ζωής και την εκστρατεία ενάντια στον ιό H.I.V.

Ζει και δημιουργεί κυρίως στο εξωτερικό. Είναι όμως υπερήφανος για την καταγωγή του, παρόλο που στην Ελλάδα δεν αγκάλιασαν την τέχνη του, όπως στο εξωτερικό.

Η ιδιαιτερότητα και η μοναδικότητα των έργων του οφείλεται στα θέματα, στα υλικά και στον τρόπο χρησιμοποίησής τους.

Εκατομμύρια κουτάκια αναψυκτικών γίνονται νήμα που υφαίνουν το ύφασμα με το οποίο δημιουργεί τις τουαλέτες που φορέθηκαν από τη Μαρία Κάλλας και από τη Γκρέις Κέλι του Μονακό. Γι αυτόν, το μεταλλικό κουτάκι είναι το κουκούλι ενός μεταξοσκώληκα και το ύφασμα που φτιάχνεται από αυτό είναι μεταλλικό μετάξι, όπως συνηθίζει να το λέει.

Το 2007, για την επέτειο των 30 χρόνων από το θάνατο της Μαρία Κάλλας, εξέθεσε μία σειρά ανεπανάληπτων έργων.

Το 2012, συμπτωματικά και πάλι, για τη συμπλήρωση των 30 χρόνων από το θάνατο της Γκρέις Κέλι, του ζητήθηκε να δημιουργήσει και να εκθέσει στο Μονακό μια σειρά από έργα, μεταξύ των οποίων ήταν το ανεπανάληπτο νυφικό φόρεμά της, που το φιλοτέχνησε επί τρία χρόνια και χρησιμοποίησε 4.000 κουτάκια αναψυκτικών.

Ο ίδιος αισθάνεται κάπως μαγικά, αφού πέρα από τις άλλες συμπτώσεις, οι δύο αυτές προσωπικότητες ήταν καλές φίλες. Τα κοστούμια της θεατρικής παραγωγής NARCISE του Jean Jacques Rousseau, είναι δικές του δημιουργίες. Τα επόμενα έργα του είναι εμπνευσμένα από τις Ελληνικές Αρχαιότητες.

Στην Ελλάδα, είχαμε την τύχη να θαυμάσουμε από κοντά τα αριστουργηματικά έργα του, στην Αθήνα στο Μέγαρο Μελά, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Κυκλαδικής Τέχνης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στη Ρόδο, στο Παλάτι των Ιπποτών. Στο εξωτερικό έχει πραγματοποιήσει πολλαπλάσιες εκθέσεις και έχει αποσπάσει πολλά πρώτα βραβεία, με κορωνίδα αυτό που πήρε από το Διευθυντή του Ινστιτούτου Κοστουμιών του Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης, Harold Koda.

Nikos Floros 71

Πρόσφατα με αφορμή την έκθεση του ‘’Μαρία Κάλλας – Μήδεια – Αργοναύτες’’  στο ιστορικό κτήριο της Γεωγραφικής Εταιρείας της Λισαβόνας , ο διεθνώς βραβευμένος και εκπαιδευμένος στην École des Beaux Arts του Παρισιού, Νίκος Φλώρος έγινε επίτιμο Μέλος της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών της Λισαβόνας και τιμήθηκε με το χρυσό παράσημο από τον Πρόεδρο της Γεωγραφικής Εταιρείας της Λισαβόνας, Καθηγ. Dr. Luis-Aires Barros και την Αυτού Υψηλότητα τον Πρίγκιπα της Πορτογαλίας H.R.H. Dom Miguel de Braganaça

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top