Στις 16 Δεκεμβρίου 1940, το αμερικανικό περιοδικό LIFE δημοσιεύει στο…
Μοναδικό παγκοσμίως ορυκτό ανακαλύφθηκε στο ορυχείο Esperanza στο Λαύριο
Ομάδα ερευνητών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών ταυτοποίησε πρόσφατα ένα νέο ορυκτό προερχόμενο από τη Λαυρεωτική, το οποίο υποβλήθηκε για αναγνώριση στη Διεθνή Ορυκτολογική Ένωση (International Mineralogical Association, IMA – Commission on New Minerals, Nomenclature and Classification).
Στις 19 Απριλίου 2017, η IMA αναγνώρισε το νέο ορυκτό. Μάλιστα, μετά από ομόφωνη πρόταση της ερευνητικής ομάδας και την έγκριση από τη Διεθνή Επιτροπή Ονοματολογίας, καθορίστηκε το όνομα του νέου ορυκτού: «Katerinopoulosite», (NH4)2Zn(SO4)2·6H2O.
Το όνομα δόθηκε προς τιμήν του καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Παν/μίου Αθηνών κ. Αθαν. Κατερινόπουλο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια διηύθυνε το Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του τμήματος και μάλιστα έχει καταγράψει στο ενεργητικό του πλήθος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα η πλέον πρόσφατη επιμορφωτική δράση «Πρωινά Κυριακής στο Μουσείο Ορυκτολογίας».Το ορυκτό ανακαλύφθηκε στο ορυχείο Esperanza του Λαυρίου από τον ορυκτο-συλλέκτη κ. Βασίλη Στεργίου και μέσω του Πανεπιστημίου Αθηνών και του προαναφερθέντος τμήματος εστάλη δείγμα προς την Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, η οποία και προχώρησε στην ταυτοποίηση. Σύντομα στο επόμενο τεύχος του European Journal of Mineralogy θα ανακοινωθούν τα επιστημονικά στοιχεία και οι ιδιότητες του νέου ορυκτού.
Όπως διαβάζουμε και στο site του καθηγητή κ. Κατερινόπουλου, η ευρύτερη μεταλλευτική περιοχή της Λαυρεωτικής αποτελεί ένα φυσικό μουσείο, εφόσον από τα 4000 περίπου γνωστά ορυκτά παγκοσμίως, στην μεταλλευτική περιοχή του Λαυρίου απαντούν περισσότερα από 300 ορυκτά. Γι΄αυτό το λόγο το Λαύριο έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού ορυκτολόγων αλλά και ερασιτεχνών συλλεκτών λόγω της ποικιλίας αλλά και της ιδιαίτερης ομορφιάς που παρουσιάζουν τα δείγματα των ορυκτών.
Το Who is Who του Αθαν. Κατερινόπουλου
Διευθυντής του Μουσείου Ορυκτολογίας και Πετρολογίας
Σπουδές
Πτυχίο : Τμήματος Φυσιογνωσίας και Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Διδακτορικό: Γεωλογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Μετεκπαίδευση: Πανεπιστήμια Southampton. Leicester, Salzburg.
Διακρίσεις
To Βραβείο Κτενά της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 1996. Τιμητικό Δίπλωμα από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών για την επιβράβευση της συγγραφικής μου δραστηριότητας. Τιμητική Διάκριση για την προσφορά μου στην επιστημονική κάλυψη της πρώτης Διεθνούς Εκθέσεως Ορυκτών και Απολιθωμάτων.