Στις 16 Δεκεμβρίου 1940, το αμερικανικό περιοδικό LIFE δημοσιεύει στο…
Lamda Development: Παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας»
H Lamda Development παρουσίασε, στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, τον αφιερωματικό τόμο «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας» της αρχαιολόγου και Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, κυρίας Τένιας Ρηγάκου. Πρόκειται για τον εικοστό δεύτερο τόμο της εκδοτικής σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων», η οποία προβάλλει τους θησαυρούς των αρχαιολογικών μουσείων της πατρίδας μας και την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά.
Ο αφιερωματικός τόμος με τον τίτλο «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας» φιλοξενεί στις σελίδες του ευρήματα από την Παλαιολιθική εποχή έως την ύστερη αρχαιότητα, τα οποία μας ταξιδεύουν στην πλούσια ιστορία του νησιού. Χάρη στη στρατηγική γεωγραφική του θέση, μεταξύ Ανατολής και Δύσης, το νησί των Φαιάκων αποτέλεσε κατά τους ιστορικούς χρόνους την έδρα μιας ισχυρής και οικονομικά αυτάρκους πόλης, με αισθητή την παρουσία της στο έργο του Θουκιδίδη. Την εικόνα της αρχαίας Κέρκυρας ανασυνθέτουν τα σπουδαία μνημεία, που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, όπως, μεταξύ άλλων, ο δωρικός ναός του Καρδακίου στο Mon Repos, το αρχαϊκό κενοτάφιο του Μενεκράτη με τον επιβλητικό λέοντα και το σημαντικότερο όλων, το δυτικό αέτωμα του ναού της Αρτέμιδας, με τη μορφή της φτερωτής Γοργούς, «ένα μοναδικό έργο της πρώιμης αρχαϊκής εποχής», όπως υπογραμμίζει η συγγραφέας του τόμου.
Η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, ανέφερε σχετικά:
«Με την ανά χείρας πολυτελή δίγλωσση έκδοση που εντάσσεται στην εμβληματική σειρά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της εταιρείας Lamda Development «Ο Κύκλος των Μουσείων» – αποτελώντας τον εικοστό δεύτερο τόμο της -, η συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κέρκυρας, καθώς και ένα μέρος της συλλογής του Μουσείου Παλαιόπολης – Mon Repos αποκτούν πλέον έναν έγκυρο, τεκμηριωμένο και πλούσια εικονογραφημένο οδηγό, εξαιρετικά χρήσιμο όχι μόνο για τον επισκέπτη και το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, αλλά και για τους ειδικούς επιστήμονες και τους ερευνητές, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας».
Το πάνελ των ομιλητών (από αριστερά προς τα δεξιά): Η κυρία Μαρία-Χριστίνα Γρίβα, CorporateCommunications Senior Director της Lamda Development, η συγγραφέας του τόμου κυρία Τένια Ρηγάκου, η κυρία Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού και ο κύριος Ευάγγελος Χρόνης, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Lamda Development
Η συγγραφέας του τόμου, κυρία Τένια Ρηγάκου, μεταξύ άλλων τόνισε:
«Ένα σημαντικό μέρος από το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα του νησιού προβάλλεται στο πρόσφατα ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο. Η σύγχρονη επανέκθεση φιλοδοξεί να οδηγήσει τον επισκέπτη σ’ ένα ταξίδι γνωριμίας με τους θεούς, τους μύθους, τις ιδέες και τα έργα των ανθρώπων, που έζησαν σ’ αυτόν τον τόπο, από την Παλαιολιθική Εποχή έως την ύστερη αρχαιότητα. Η πολυτελής έκδοση του παρόντος τόμου, στην οποία παρουσιάζονται παλαιά και νέα ευρήματα καθώς και εκθέματα από το Μουσείο Παλαιόπολης – Mon Repos αποτελεί συμβολή στην ανάδειξη των αρχαιοτήτων και της ιστορίας της Κέρκυρας».
Ο κ. Βαγγέλης Χρόνης, Αντιπρόεδρος της Lamda Development, δήλωσε:
«O τόμος αυτός αποτελεί μια ιστοριογραφία της Κέρκυρας, από τα χρόνια της Παλαιολιθικής εποχής ως την ύστερη αρχαιότητα και αναδεικνύει στις σελίδες του την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και ταυτότητα του ξεχωριστού αυτού νησιού των Επτανήσων, της μυθικής γης των Φαιάκων, με το πλούσιο ανά τους αιώνες ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αντιπρόεδρος της Lamda Development ανάγνωσε ένα απόσπασμα από την έκτη ραψωδία της Οδύσσειας όπου ο Όμηρος περιγράφει την φιλόξενη γη των Φαιάκων.
O αφιερωματικός τόμος θα διανεμηθεί δωρεάν σε αρχαιολογικά τμήματα Πανεπιστημίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε αρμόδια τμήματα του Υπουργείου Πολιτισμού, σε ξένες αρχαιολογικές Σχολές και Ινστιτούτα, όπως επίσης και σε επιλεγμένες εγχώριες και διεθνείς βιβλιοθήκες και οργανισμούς. Η έκδοση είναι διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, στην ιστοσελίδα της Lamda Development https://www.lamdadev.com.
O τόμος εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Ολκός, υπό την εκδοτική φροντίδα της κυρίας Ειρήνης Λούβρου. Η φωτογράφιση έγινε από τον κ. Σωκράτη Μαυρομμάτη, η μετάφραση στα αγγλικά από την κυρία Αλεξάνδρα Ντούμα και η σελιδοποίηση από την κυρία Ελίζα Κοκκίνη. Η επεξεργασία των εικόνων έγινε από τον κ. Νίκο Λαγό, η τυπογραφική διόρθωση από τον κ. Παντελή Μπουκάλα, η εκτύπωση από την εταιρεία Φωτόλιο, και η βιβλιοδεσία από τον κ. Γιώργο Ηλιόπουλο.
(από αριστερά προς τα δεξιά) Ο κύριος Ευάγγελος Χρόνης, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Lamda Development, η συγγραφέας του τόμου κυρία Τένια Ρηγάκου, η κυρία Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού, και ο κύριος Στέφανος Κοτσώλης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της LamdaDevelopment
Σχετικά με τη LAMDA Development
Η LAMDA Development, εισηγμένη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, είναι εταιρεία συμμετοχών που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη, επένδυση και διαχείριση ακινήτων. Ο Όμιλος LAMDA Development διαδραματίζει κατεξοχήν σημαντικό ρόλο στον κλάδο των μεγάλων εμπορικών και ψυχαγωγικών κέντρων στην Ελλάδα και έχει επενδύσει στην ανάπτυξη οικιστικών κτιρίων και γραφείων κυρίως στην Ελλάδα, καθώς και σε χώρες της Ν.Α. Ευρώπης. Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του Ομίλου περιλαμβάνει τέσσερα εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα (Τhe Mall Athens, Golden Hall και Designer Outlet Athens στην Αθήνα και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη), συγκροτήματα γραφείων, οικιστικά συγκροτήματα, και τις Μαρίνες Φλοίσβου, Ελληνικού και Κέρκυρας. H LAMDA Development έχει αναλάβει την ολοκληρωμένη μητροπολιτική ανάπλαση της έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά (η ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού καθώς και η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου), η οποία θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα έργα αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη. Το πλειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία κατέχει ο Όμιλος Λάτση.
Λεζάντες φωτογραφιών:
Φωτογραφία 1: Πήλινα ειδώλια Αρτέμιδος. Αρχαϊκή και Πρώιμη Κλασσική Περίοδος.
Φωτογραφία 2: Το δυτικό αέτωμα του ναού της Αρτέμιδος. 590-570 π.Χ. Στο κέντρο η φτερωτή Γοργώ με τα δύο παιδιά της, τον Πήγασο και τον Χρυσάορα, πλαισιώνονται από δύο λεοντοπάνθηρες, μυθικά ζώα. Στα δύο άκρα του αετώματος σκηνές από την Τιτανομαχία. Αριστερά, ο αρχηγός των Τιτάνων απλώνει ικετευτικά το χέρι στον Ποσειδώνα, που ετοιμάζεται να τον φονεύσει. Στο αριστερό άκρο κείτεται νεκρός Τιτάνας. Δεξιά, ο Δίας κραδαίνει κεραυνό εναντίον ενός Τιτάνα, ίσως του Ιαπετού.
Φωτογραφία 3: H Γοργώ από το δυτικό αέτωμα του ναού της Αρτέμιδος.
Φωτογραφία 4: Ο ναός στο Καρδάκι κατά τις ανασκαφές του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, 1912-1914.
Φωτογραφία 5: Ειδώλιo Αρτέμιδος. 6ος και α΄ μισό του 5ου αιώνα π.Χ.
Φωτογραφία 6: Ειδώλιo Αρτέμιδος. 6ος και α΄ μισό του 5ου αιώνα π.Χ.
Φωτογραφία 7: Χάλκινο αγαλμάτιο γυμνού νέου που κρατά όρθιο μολύβδινο ραβδί στο δεξί του χέρι. Φρυγικός σκούφος καλύπτει τον αυχένα και την ωμοπλάτη. Ρωμαϊκή Περίοδος.
Φωτογραφία 8: Χάλκινο αγαλμάτιο Ηρακλή. Ελληνιστική Περίοδος.
Φωτογραφία 9: Χάλκινο αγαλμάτιο κωμαστή (εύθυμου νέου). Προέρχεται από τη διακόσμηση του χείλους ενός μεγάλου χάλκινου λέβητος, αναθήματος στο ιερό της Ήρας. Λακωνικό εργαστήριο. 570 π.Χ. περίπου.
Φωτογραφία 11: (από αριστερά προς τα δεξιά) Η κυρία Μαρία-Χριστίνα Γρίβα, Corporate Communications SeniorDirector της Lamda Development, η συγγραφέας του τόμου κυρία Τένια Ρηγάκου, η κυρία Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού, ο κύριος Ευάγγελος Χρόνης, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Lamda Development και η κυρία Ειρήνη Λούβρου των εκδόσεων Ολκός
Φωτογραφία 13: Άποψη της αίθουσας 1896 του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, όπου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας»
Φωτογραφίες 14 και 15: Ο αφιερωματικός τόμος «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας»