Η σχεδιάστρια Δάφνη Βαλέντε παρουσίασε τη διαχρονική της συλλογή με…
Ουρές σε Καναδά, Αμερική για την έκθεση “Οι «Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μεγάλο Αλέξανδρο”
Οι «Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μεγάλο Αλέξανδρο» (The Greeks: Agamemnon to Alexander the Great») έκαναν ρεκόρ: Η συγκεκριμένη αρχαιολογική έκθεση, που ξεκίνησε στον Καναδά τον Δεκέμβριο του 2014, δέχθηκε μέσα στο πρώτο τρίμηνο 100.000 επισκέπτες. Μολονότι τα εγκαίνια στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Μουσείο του Μόντρεαλ έγιναν μια παγωμένη βραδιά με -40 βαθμούς Κελσίου, το κοινό δεν πτοήθηκε και δημιούργησε ουρές που έφταναν από την είσοδο του μουσείου μέχρι τον δρόμο.
Ανάλογη ήταν η προσέλευση και στα άλλα τρία μουσεία της Βόρειας Αμερικής όπου παρουσιάστηκε, στο Canadian Museum of History της Οττάβας, στο Field Museum του Σικάγου και στο National Geographic Museum της Ουάσιγκτον. Συνολικά οι «Ελληνες» έμειναν μακριά από τη χώρα σχεδόν δύο χρόνια, αποτελώντας πολιτιστικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας. Και τώρα ξεκινούν ένα νέο ταξίδι.
Σήμερα, περισσότερα από 350 εκθέματα, προερχόμενα από πολλά ελληνικά μουσεία, παρουσιάζονται στο Seoul Arts Center του Hangaram Museum της κορεατικής πρωτεύουσας. Η συγκεκριμένη έκθεση-επιτομή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού έχει προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον του κορεατικού κοινού για την Ελλάδα και την αρχαιοελληνική κουλτούρα. Με τον πλούτο και τον ευρηματικό σχεδιασμό της αναδεικνύει όλες τις όψεις του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και τη θεμελιώδη συμβολή του στη διαμόρφωση του σύγχρονου δυτικού κόσμου.
Κεντρικό θεματικό άξονα αποτελεί ο «Ελληνας», από τον ανώνυμο επιφανή νεκρό μέχρι τον μυθολογικό βασιλιά Αγαμέμνονα και από τον επώνυμο αριστοκράτη ώς τους «επιφανείς άνδρες» του πνεύματος –τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη– και του ιστορικού γίγνεσθαι – τον Φίλιππο και τον Αλέξανδρο. Το χρονολογικό της πλαίσιο καλύπτει το διάστημα από την Εποχή του Λίθου μέχρι την ελληνιστική περίοδο, δηλαδή από το 6.000 π.Χ. περίπου μέχρι τον 2ο αι. π.Χ.
Οπως ανέφερε στην επικοινωνία της με την «Κ» η αρχαιολόγος, γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ Μαρία Βλαζάκη, που είχε από την αρχή τον συντονισμό και την επιμέλεια της έκθεσης, οι «Ελληνες» έχουν μεγάλη ζήτηση από σημαντικά μουσεία του κόσμου. Ετσι, μετά την ολοκλήρωσή της στη Σεούλ (15/9) η έκθεση θα ταξιδέψει στην Κίνα, με προορισμό το Capital Museum του Πεκίνου.