skip to Main Content

Όλη η γεύση* του καλοκαιριού μέσα σε ένα ποτήρι λευκό κρασί

Τίποτα δεν συγκρίνεται με το ελληνικό καλοκαίρι, όταν κάθε στιγμή του γεμίζει από γεύσεις, αρώματα, αναμνήσεις και συναισθήματα.

Είναι οι ζεστές μέρες που λιώνουν σε μακρά, ηλιόλουστα απογεύματα και οι νύχτες που γεμίζουν με γέλιο και χαρά. Είναι οι βουτιές στα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου, του Ιονίου και του Λιβυκού Πελάγους.

Είναι οι περιπλανήσεις στα σοκάκια των ελληνικών νησιών και οι στιγμές που μοιράζεσαι με φίλους και οικογένεια κάτω από το φως των αστεριών, με ένα ποτήρι λευκό κρασί στο χέρι.

Το λευκό κρασί κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά της ελληνικής παράδοσης και πολύ περισσότερο στην ιστορία των Οινοποιείων Μπουτάρη, τα οποία φέτος παρουσιάζουν τρία νέα κρασιά από ελληνικές ποικιλίες που υπόσχονται να κάνουν τα καλοκαίρια μας ακόμα πιο ξεχωριστά.

Μαλαγουζιά, Ασύρτικο ή Βιδιανό; Ιδού η πρόκληση.

Τρεις ολόφρεσκες και πολλά υποσχόμενες ετικέτες όπου μέσα τους εσωκλείονται τρεις αγαπημένες ελληνικές ποικιλίες που φέρουν την υπογραφή – όχι μόνο – των ιστορικών Οινοποιείων Μπουτάρη, αλλά και του τόπου που φύονται οι αμπελώνες, του σταφυλιού, των κλιματικών συνθηκών και της φροντίδας για το καλό ελληνικό κρασί.

Κάθε ετικέτα μια γεύση. Κάθε γεύση και μια άλλη ιστορία

Κάθε γουλιά από τις νεόφερτες αυτές ετικέτες είναι μια πρόσκληση να βιώσουμε μια μοναδική εμπειρία. Οι τρεις τους, φέρνουν μαζί την ουσία της ελληνικής γης και την τέχνη της οινοποιίας, δημιουργώντας στιγμές που αξίζει να μοιραστούν.

Είτε πρόκειται για ένα δείπνο, μια movie-night στο σπίτι, είτε ένα catch-up με την παρέα, τα νέα κρασιά της Boutari Wineries είναι οι ιδανικοί μας συνοδοιπόροι.

Εξάλλου, όλες οι σημαντικές στιγμές της ζωής μας συχνά συνοδεύονται από ένα ποτήρι λευκό κρασί.

Η Μαλαγουζιά των Οινοποιείων Μπουτάρη, ένα εκλεκτό λευκό από τη Μακεδονία, είναι το απόλυτο καλοκαιρινό κρασί που μπορεί να απογειώσει ένα δείπνο πλάι στη θάλασσα.

Με το λαμπερό λευκοκίτρινο χρώμα της και τις πρασινωπές ανταύγειες, αμέσως σε παρασύρει στον κόσμο της. Το άρωμά της είναι εκφραστικό και ήπιο, γεμάτο από νότες πεπονιού, βερίκοκου και εσπεριδοειδών, με γλυκές πινελιές μελιού και γιασεμιού.

Η γεύση της είναι φινετσάτη και πολύπλοκη, με ένα γεμάτο σώμα και ισορροπία μεταξύ οξύτητας και αλκοολικού βαθμού, ενώ η λεπτεπίλεπτη υφή της με την πιπεράτη νότα και την απαλή επίγευση που αφήνει, δημιουργούν μια ισορροπημένη και πλήρη εμπειρία στον ουρανίσκο.

Είναι ιδανικό για να συνοδεύσει πιάτα θαλασσινών όπως μακαρονάδα με όστρακα, αλλά και γευστικά ψάρια, όπως μια σωστά ψημένη συναγρίδα στα κάρβουνα, ακριβώς δίπλα στο κύμα, εκεί όπου οι προπόσεις και τα «στην υγειά μας» με τους συνδαιτυμόνες, δεν έχουν τέλος.

Είναι αυτό που θα λέγαμε ότι η Μαλαγουζιά προσδίδει μια πινελιά μαγείας στις στιγμές μας.

Το Ασύρτικο από τη Μακεδονία είναι η πεμπτουσία της κομψότητας και της πολυπλοκότητας, που σε καλεί να την ανακαλύψεις σε κάθε ευκαιρία, όπως μια βραδιά αφιερωμένη στον κινηματογράφο και τις αμέτρητες ιστορίες που μπορούν να μας ταξιδέψουν από την άνεση του καναπέ μας.

Το μόνο που λείπει για να ολοκληρωθεί η σκηνή είναι το ιδανικό κρασί που θα συνοδεύσει την όλη εμπειρία.

Και τότε, κάνει την εμφάνισή του το νέο Ασύρτικο των Οινοποιείων Μπουτάρη, που με το λαμπερό, κρυστάλλινο ανοιχτό κίτρινο χρώμα του, μοιάζει σαν ένα φως μέσα στο σκοτάδι.

Το πρώτο άνοιγμα της φιάλης απελευθερώνει διακριτικά αρώματα ανθών λεμονιού, τα οποία αγκαλιάζονται από φρουτώδεις νότες μήλου και αχλαδιού. Η πρώτη γουλιά είναι αναζωογονητική, με μια τραγανή οξύτητα που ισορροπεί τέλεια με το γεμάτο σώμα του κρασιού, αφήνοντας μια μακρά, αλμυρή επίγευση.

Οι φιάλες αδειάζουν και η ταινία τελειώνει. Το βέβαιο όμως είναι πως αυτή η επιλογή κρασιού δεν ήταν απλά μια προσθήκη στη βραδιά, αλλά ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας που μας προσέφερε την απόλυτη ισορροπία μεταξύ χαλάρωσης και απόλαυσης.

Τα καλοκαιρινά βράδια στην Αθήνα έχουν κάτι το γοητευτικό, ειδικά όταν τα περνάς με καλούς φίλους σε ένα όμορφο μπαλκόνι, όπου οι συζητήσεις και τα γέλια δεν έχουν τέλος. Ο ήλιος σβήνει και το αστικό τοπίο που εκτείνεται μπροστά μας αλλάζει όψη με τα φώτα της πόλης να λάμπουν σαν αστέρια.

Στην ατμόσφαιρα υπάρχει μια προσμονή να ειπωθούν όλα τα νέα μας, μια σπιρτάδα και μια ζωηράδα, όμοια με το Βιδιανό των Οινοποιείων Μπουτάρη, που μπορεί να συνοδεύσει τέλεια μια τέτοια βραδιά. Εξάλλου δεν επελέγη τυχαία. Κάθε γουλιά από το Βιδιανό είναι σαν ένας ψίθυρος της Κρήτης και των ανθρώπων της, που φέρνουν τη μαγεία του νησιού σε κάθε παρέα.

Με το λαμπερό λευκοκίτρινο χρώμα του, γεμίζει τα ποτήρια μας και προσθέτει μια αίσθηση φρεσκάδας.

Το άνοιγμα του μπουκαλιού απελευθερώνει αρώματα φρέσκων βοτάνων και λευκόσαρκου ροδάκινου, ενώ η πρώτη γουλιά αποκαλύπτει μια γεμάτη και λιπαρή γεύση με τραγανή οξύτητα και μαλακή επίγευση δρυός. Κάθε γουλιά είναι μια αποκάλυψη, γεφυρώνοντας άψογα το άρωμα με τη γεύση και συνοδεύοντας αρμονικά τα ζουμερά ψητά κρεατικά και τις φρέσκες σαλάτες που επιλέξαμε να φάμε.

Η σοφία της Ελληνικής Οινοποιίας στα νέα μονοποικιλιακά Μπουτάρη

Η αφοσίωση των οινοποιείων Μπουτάρη στη διατήρηση και την αναβίωση των παραδοσιακών μεθόδων καλλιέργειας και παραγωγής κρασιού, εξάλλου, είναι εμφανής σε κάθε γουλιά.

Είτε πρόκειται για μια Φινετσάτη Μαλαγουζιά που συνοδεύει τα γεύματά μας, είτε για ένα Πολύπλοκο Ασύρτικο και συμπληρώνει τη θέαση μια ταινίας, είτε για ένα Ζωηρό Βιδιανό που απογειώνει ένα βράδυ με φίλους, τα νέα κρασιά Μπουτάρη προσφέρουν σίγουρα μια αυθεντική και αξέχαστη οινική εμπειρία.

Ας πιούμε λοιπόν στο λευκό κρασί – τον βασιλιά των γεύσεων, τον ποιητή των αισθήσεων, τον σύντροφο των πιο αξέχαστων στιγμών μας.

So raise your glass… // Cheers!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top