skip to Main Content

Made in Greece η Οξοποιία Ζαφειρόπουλος: «Βάλσαμο» τα βαλσάμικα ξύδια & οι κρέμες ΠΑΝ του Παναγιώτη Ζαφειρόπουλου – Ταξιδεύουν σε Ευρώπη, Καναδά, Ρωσία & ΗΠΑ

Τι θα μαγειρέψουμε σήμερα; Αν έχετε κουραστεί να φτιάχνετε τα ίδια και τα ίδια φαγητά κάθε εβδομάδα ήρθε η ώρα να απογειώσετε τις γευστικές σας δημιουργίες με υλικά έντονα, που έχουν προσωπικότητα και εγγυώνται άψογο αποτέλεσμα. Ένα καλό ξύδι λοιπόν ή μία ποιοτική κρέμα βαλσάμικου μπορεί να αλλάξει και το πιο συνηθισμένο πιάτο και να του προσδώσει μία εντελώς διαφορετική γεύση.

Δοκιμάζοντας αρκετές που υπάρχουν στην αγορά εμείς σταθήκαμε σε μία, γιατί έχει γεμάτη γεύση και φυσική γλυκύτητα. Είναι η κρέμα βαλσάμικου ΠΑΝ της Οξοποιίας Ζαφειρόπουλος και είναι το νέο μας “love story”.

Οι κρέμες με βάση το βαλσάμικο ξύδι προστέθηκαν σχετικά πρόσφατα στο γευστικό οπλοστάσιο των ερασιτεχνών, αλλά και των επαγγελματιών μαγείρων. Στην πραγματικότητα, όμως, αποτελούν εξέλιξη μιας τεχνικής, που εφαρμοζόταν από παλιά στις κουζίνες και στηριζόταν στη συμπύκνωση του βαλσάμικου ξυδιού, ώστε να δημιουργηθεί μια παχύρευστη, γλυκιά «σάλτσα», ενώ στη σύγχρονη μορφή τους παράγονται με διάφορες μεθόδους. Η Οξοποιία Ζαφειρόπουλος συμπυκνώνει με θέρμανση μούστο σταφυλιών, όπως έκαναν παλιά το πετιμέζι, και προσθέτει εκλεκτό βαλσάμικο ξύδι ΠΑΝ. Δημιουργείται έτσι ένα προϊόν με φυσική γλυκύτητα, που δεν χρειάζεται προσθήκη ζάχαρης, ενώ ξεχωρίζει για τον όγκο και το βάθος της γεύσης του.

Η εταιρεία Οξοποιία Ζαφειρόπουλος δημιουργήθηκε το 1979, όμως η σχέση του ιδρυτή της Παναγιώτη Ζαφειρόπουλου με το ξύδι πηγαίνει πολύ πιο πίσω στο χρόνο. Στα μέσα της δεκαετίας του ’50 γοητεύεται από τη διαδικασία της μετατροπής του κρασιού σε ξίδι, όπως τη γνωρίζει στο κελάρι του παππού του, και αργότερα, ως ενήλικας, πειραματίζεται με την οξοποίηση σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Ώσπου αποφασίζει να κάνει το χόμπι του επάγγελμα, διδάσκεται την τέχνη από έναν παλιό, πολύ έμπειρο οξοποιό και εγκαθιστά την πρώτη μονάδα παραγωγής στο Παλαιό Φάληρο.

Γρήγορα αποδεικνύεται πως αυτή η εγκατάσταση είναι πολύ μικρή για να καλύψει τη ζήτηση που διαρκώς μεγαλώνει. Το 1983 η εταιρεία μεταφέρεται σε νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Πικέρμι, στην καρδιά του Αττικού αμπελώνα. Ξεκινάει, έτσι, μια πορεία συνεχούς ανάπτυξης και εξέλιξης, που της χαρίζει σημαντικό μερίδιο στην αγορά του ξιδιού και των συναφών προϊόντων, ενώ κατέχει κυρίαρχη θέση σε πιο εξειδικευμένα προϊόντα, όπως το Βαλσαμικό ξύδι με μέλι και το Βαλσαμικό ξύδι με ρόδι.

Το 1999 η εταιρεία αυξάνει την παραγωγική της δυναμικότητα και αρχίζει τις πρώτες εξαγωγές στην Ευρώπη. Δύο χρόνια μετά λανσάερει στην ελληνική αγορά τα πρώτα βαλσάμικα ξύδια ΠΑΝ. Το 2005 καινοτομεί παρουσιάζοντας την Κρέμα βαλσάμικο, αφού έφερε ουσιαστικά σε επαφή τους Έλληνες καταναλωτές με μια καινούργια κατηγορία προϊόντων. Μερικά χρόνια αργότερα το 2012 έκανε τη δυναμική είσοδό της στις πολύ απαιτητικές αγορές του Καναδά, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ το 2015 μας παρουσιάζει τη μοναδική, μέχρι σήμερα, Κρέμα λεμονιού σε μορφή σάλτσας.

Στη φαρέτρα της η Οξοποιία Ζαφειρόπουλος έχει μία σειρά βαλσάμικων ξυδιών κλασικό, barbeque, λευκή κρέμα, με γεύση πορτοκάλι – λεμόνι, με σύκο και με ρόδι), που παράγονται από την εκχύλιση ξερής σταφίδας, κλασικών ξυδιών, που παράγονται μέσω της διαδικασίας της φυσικής ζύμωσης και η εταιρεία χρησιμοποιεί ελληνική σταφίδα και κρασιά από τον αμπελώνα της Αττικής ως πρώτη ύλη, δύο προϊόντα λεμονιού (άρτυμα λεμονιού και κρέμα λεμονιού) και πετιμέζι.

Αυστηρή επιλογή της πρώτης ύλης, σεβασμός στην παράδοση, αλλά και αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, διαρκής αναζήτηση και σχολαστική τήρηση των κανόνων είναι οι αρχές που διέπουν, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο στάδιο, την παραγωγή των προϊόντων της Οξοποιίας Ζαφειρόπουλος. Στόχος της, η δημιουργία ασφαλών προϊόντων υψηλών ποιοτικών και γευστικών προδιαγραφών.

Website: vinegarpan.gr/el
Facebook: @ZafiropoulosVinegars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top