Έψαχνα μανιωδώς ένα ζευγάρι παπούτσια σοκολά. Όχι ταμπά, όχι απλά…
Made in Greece η εφαρμογή ingred.io: Διαβάζει τις ετικέτες τροφίμων & καλλυντικών & ενημερώνει για την επικινδυνότητά τους
Αλήθεια πόσες φορές έχουμε ελέγξει την ετικέτα με τα αναγραφόμενα συστατικά των συσκευασμένων τροφίμων που καταναλώνουμε καθημερινά, αλλά και των προϊόντων ομορφιάς και υγιεινής που χρησιμοποιούμε; Κι αν το έχουμε κάνει πόσοι από εμάς γνωρίζουμε τι είναι όλα αυτά τα συστατικά και πόσο ωφέλιμα ή βλαβερά είναι για τον οργανισμό μας;
Τον προβληματισμό αυτό έρχεται να λύσει η ελληνική εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα ingred.io η οποία παρέχει έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με την επικινδυνότητα των προϊόντων ως προς τις αλλεργίες, την τοξικότητα, την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, τους ερεθισμούς και πολλά άλλα.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης είναι να φωτογραφίσει την ταμπέλα με τα συστατικά στη συσκευασία και να την ανεβάσει στην εφαρμογή. Από εκεί κι έπειτα απαιτούνται μόλις λίγα λεπτά μέχρι να του ανακοινωθεί το αποτέλεσμα.
Πιο αναλυτικά η εφαρμογή μπορεί να παρέχει γνώση σε τέσσερα επίπεδα. Αρχικά δίνει πληροφορία για τη συνολική επικινδυνότητα του προϊόντος με έναν χρωματικό κώδικα, δηλαδή με πράσινο σημαίνονται τα προϊόντα που έχουν χαμηλή επικινδυνότητα ενώ με κόκκινο αυτά που έχουν πιθανώς υψηλή επικινδυνότητα. Σε ένα δεύτερο επίπεδο μπορεί να «διαβάσει» το βαθμό επικινδυνότητας ανά συστατικό του προϊόντος με τον ίδιο χρωματικό κώδικά. Στο τρίτο επίπεδο εμβαθύνει σε κάθε συστατικό ξεχωριστά δίνοντας πληροφορίες για αυτό και την πιθανή συσχέτισή του από την βιβλιογραφία με αλλεργίες, ερεθισμούς, τοξικότητα ή καρκίνο. Τέλος, προσφέρεται στο χρήστη η πηγή της βιβλιογραφίας για να να ελέγξει αν όντως είναι αξιόπιστη.
Επιπλέον, ο χρήστης μπορεί να αγοράσει οδηγό αποτοξίνωσης, που αναλύει τα πιο επιβλαβή τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες, αλλά και να ενημερωθεί δωρεάν για τα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα που βρίσκονται στην περιοχή του.
Η Ζωή Κούρνια, είναι ο άνθρωπος πίσω από την εφαρμογή. Χημικός στο επάγγελμα, ασχολείται τα τελευταία 15 χρόνια με την έρευνα κατά του καρκίνου. Η εξειδίκευσή της στη Χημεία Κοσμητολογίας της έδωσε πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη δράση των πρόσθετων χημικών συστατικών που περιέχουν καλλυντικά και τρόφιμα, που από τη μία βελτιώνουν την ποιότητα των προϊόντων που χρησιμοποιούμε, από την άλλη όμως εμφανίζονται πολλές φορές ύποπτα για την συσχέτισή τους με σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος αλλά και με αλλεργίες.
Το επιστημονικό της υπόβαθρο και η έρευνά της της έδωσαν το έναυσμα να δημιουργήσει αυτή την εφαρμογή, θέλοντας να βοηθήσει τον κόσμο να ξέρει ανά πάσα ώρα και στιγμή τι καταναλώνει.
Η εφαρμογή μπορεί να αναγνωρίσει την επικινδυνότητα των χημικών συστατικών σε καλλυντικά και τρόφιμα σε όλο τον κόσμο. Επομένως χρησιμοποιείται χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς και μπορεί να «διαβάσει» τα συστατικά στην αγγλική ή τη γαλλική γλώσσα.
Ήδη μετρά πάνω από 50.000 χρήστες σε 96 χώρες και πρόσφατα κέρδισε και την 1η θέση στον ελληνικό διαγωνισμό κοινωνικής επιχειρηματικότητας Chivas Venture και την 9η στον αντίστοιχο παγκόσμιο.
Η εφαρμογή παρέχεται δωρεάν και απώτερος στόχος είναι να ενημερώνει τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο για το τι περιέχουν τα προϊόντα που καταναλώνουν σε καθημερινή βάση με σκοπό να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους και την υγεία τους.