Φαντάσου να μπορείς να παίρνεις τον μισθό σου όποτε πραγματικά…
Made in Greece η ORamaVR: Η ελληνική εταιρία από την Κρήτη που εκπαιδεύει χειρούργους σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας (βίντεο)
Η ελληνική εταιρία, ORamaVR, από την Κρήτη εκπαιδεύει χειρούργους σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητα!
Με στόχο να αντιμετωπιστεί η αδυναμία πρόσβασης σε προσιτή χειρουργική περίθαλψη, που υπολογίζεται ότι μαστίζει παγκόσμια σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ανθρώπους, η νέα γενιά χειρουργών που θα μπορούν να εκπαιδεύονται σε περιβάλλον «εικονικής πραγματικότητας» φαντάζει ως μια ουσιαστική λύση.
Πάνω σε αυτή την αναγκαιότητα δουλεύει από το 2016 η ORamaVR, εταιρεία-τεχνοβλαστός του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), που έρχεται να απαντήσει στην «έλλειψη καινοτομίας στην παραδοσιακή ιατρική εκπαίδευση, που εδώ και 150 χρόνια έχει οδηγήσει σε ανεπάρκεια εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας, με αποτέλεσμα την αδυναμία ανταπόκρισης στην κρίση αυτή, σε παγκόσμιο επίπεδο» όπως τόνισε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, δρ Γεώργιος Παπαγιαννάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαγιαννάκη, η εταιρεία στοχεύει στην καρδιά του προβλήματος, υποστηρίζοντας τους στόχους του ΟΗΕ για καλή υγεία, ευημερία και ποιοτική εκπαίδευση, με την Ιατρική Εκπαίδευση Εκτεταμένης Πραγματικότητας να δείχνει, όπως είπε, ότι μπορεί να αλλάξει ριζικά το τοπίο, καθώς πρόσφατες κλινικές δοκιμές απέδειξαν τις εκπληκτικές, όπως τόνισε, δυνατότητες που έχει, σε περιβάλλον «εικονικής πραγματικότητας».
Η ORamaVR, όπως ανέφερε ο κ. Παπαγιαννάκης, επιταχύνει την παγκόσμια μετάβαση στην ιατρική εκπαίδευση XR, με τη χρήση μιας πλατφόρμας (MAGES-SDK) που επιτρέπει σε ιατρικούς οργανισμούς να παράγουν υψηλής πιστότητας προσομοιώσεις XR, στο 1/8 του κόστους αλλά και του χρόνου.
«Πάνω από 27 πανεπιστημιακά νοσοκομεία, ιατρικές σχολές, εταιρείες ιατρικών εμφυτευμάτων, νοσηλευτικές σχολές και εκπαιδευτικά κέντρα σε 10 χώρες χρησιμοποιούν τις προσομοιώσεις αυτές για την εκπαίδευση και την αξιολόγηση επαγγελματιών υγείας, έχοντας ολοκληρώσει πάνω από 8500 συνεδρίες εκπαιδευόμενων μέχρι σήμερα» είπε ο Γεώργιος Παπαγιαννάκης, συμπληρώνοντας ότι «τόσο οι φοιτητές, ασκούμενοι ιατρικής όσο και νοσηλευτικής μπορούν πια να εκπαιδεύονται σε οποιαδήποτε χειρουργική, διαγνωστική ή θεραπευτική ιατρική πράξη, να βελτιώνονται και να συνεργάζονται από όπου και αν βρίσκονται, σε ένα περιβάλλον όπου τα λάθη δε στοιχίζουν».
Οι γνώσεις και η εμπειρία που αποκτούν στο Εικονικό Περιβάλλον μεταφέρονται στον αληθινό κόσμο, βελτιώνοντας πρακτικές, περιορίζοντας λάθη και προσφέροντας εκπαίδευση σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη. Αυτό μάλιστα αναφέρουν, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαγιαννάκης, εννέα στον αριθμό δημοσιευμένες κλινικές δοκιμές και 50 επιστημονικές δημοσιεύσεις στα κορυφαία συνέδρια και περιοδικά του χώρου από μέλη της ORamaVR.
Τα επιτεύγματα αυτά, δίνουν μάλιστα πνοή στο όραμα των τριών συνιδρυτών της, του Καθηγητή Γραφικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Συνεργαζόμενου Ερευνητή στο ΙΤΕ-ΙΠ, Γεωργίου Παπαγιαννάκη, του καθηγητή Ορθοπεδικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας Ελευθέριου Τσιρίδη και του καθηγητή Ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής του ΙΤΕ-ΙΠ Παναγιώτη Τραχανιά.
«Η αρχή έγινε από μια συζήτηση με τον συνάδελφο και φίλο καθηγητή Ιατρικής κ. Τσιρίδη, όταν ανέφερε πως συχνά, ασκούμενοι χειρουργοί δυσκολεύονται στη διαδικασία εκμάθησης εγχείρησης επειδή έχουν την ευθύνη να διαχειριστούν πραγματικούς ασθενείς. Στην ερώτηση γιατί δεν χρησιμοποιούνται εξομοιωτές όπως στην αεροπορία, μου απάντησε πως δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για ανοικτού τύπου επεμβάσεις. Έκτοτε το όραμα μας διευρύνθηκε ώστε να προσφέρεται μια ολιστική εκπαιδευτική εμπειρία σε εκτεταμένη πραγματικότητα, με χρήση ιδιαίτερα προσιτών συσκευών, τόσο στη χρήση όσο και σε επίπεδο κόστους» επεσήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δρ Γεώργιος Παπαγιαννάκης.
Η ORamaVR ιδρύθηκε το 2016 ως εταιρεία τεχνοβλαστός-έντασης γνώσης του ΙΤΕ-ΙΠ στο Ηράκλειο Κρήτης και μετέφερε την έδρα της στη Γενεύη της Ελβετίας το 2020, έπειτα από αιτήματα συνεργατών και πελατών, διατηρώντας τον τομέα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο του ΙΤΕ. «Χάρη στην καινοτόμα τεχνολογία που έχει αναπτύξει η εταιρεία, έχει συνάψει συνεργασίες με σημαντικότατους εταίρους παγκοσμίως, όπως το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, το Πανεπιστήμιο του Michigan, το Ελβετικό Ίδρυμα για Καινοτομία και Εκπαίδευση στην Χειρουργική (SFITS), την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και πολλούς άλλους» ενώ επιπλέον έχει προσελκύσει σημαντικά deep-tech έργα Έρευνας και Ανάπτυξης και συνεργασίες με κολοσσούς όπως η Airbus, η Microsoft και η EpicGames.
Επιπρόσθετα, όπως εξήγησε ο κ. Παπαγιαννάκης, έχει προσελκύσει σημαντική χρηματοδότηση Venture Capital από διακεκριμένους επενδυτές, όπως η HTC Vive X, ενώ, ανάμεσα στα βραβεία που έχει λάβει, συμπεριλαμβάνονται το «Seal of Excellence» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το «Best Societal Impact» από το Ίδρυμα Λάτση. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το 2023, η ORamaVRεπιλέχθηκε μεταξύ των 50 κορυφαίων ελβετικών deep-tech start-upsλαμβάνοντας το Innosuisse Swiss Accelerator project, καθώς και μεταξύ των πρώτων 3 μεταξύ 60 εταιρειών παγκοσμίως, στην τελευταία κατάταξη-αξιολόγηση της Frost&Sullivan.
Διαβάστε επίσης: Made in Greece η τσάντα από αέρα & γυαλί του του Δρ. Ιωάννη Μιχαλούδη – Όταν η μόδα συναντά την καινοτομία & την τεχνητή νοημοσύνη…