Oι Έλληνες σχεδιαστές το 2025 αναδεικνύουν με κομψότητα και αριστοκρατία…
Αποκλ. – Το «ιστορικό» ζαχαροπλαστείο Κανάκη με το καλύτερο παγωτό καϊμάκι της Αθήνας! Η Βάνα Κανάκη στο eirinika.gr: «Η γιαγιά μου έζησε μέχρι τα 104, τρώγοντας λίγο καϊμάκι κάθε μέρα, πριν κοιμηθεί»
Πρόκειται αναμφίβολα για ένα από τα πιο ιστορικά ζαχαροπλαστεία της Αθηναϊκής πρωτεύουσας, του οποίου το όνομα και η παράδοση, ξεκινούν από το μακρινό 1947. Οι γεύσεις του, συντηρούνται άφθαρτες και ανέγγιχτες στο πέρασμα των χρόνων, ενώ η σπουδαία φήμη που συνοδεύει το ζαχαροπλαστείο που ξεκίνησε στη Νέα Φιλαδέλφεια το 1947 από τον Παναγιώτη Κανάκη και την Άννα Χατζηαργυρίου, έγινε ένας από τους κυριότερους λόγους ώστε πλήθος κόσμου, μεταξύ άλλων διάσημοι καλλιτέχνες και πολιτικοί, να επισκέπτεται μέχρι και σημερα την περιοχή.
Σήμερα, στο Κανάκης Gourmet Cafe στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπως και στο κατάστημα της Πλατείας Κυψέλης -που λειτουργούν υπό τη διεύθυνση της τρίτης γενιάς-, ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει τόσο το περίφημο παγωτό εκμέκ όσο και το καϊμάκι, εμπλουτισμένα μάλιστα με τη γαλλική patisserie από τη σεφ Άννα Σπανού – Κανάκη, με σπουδές στις σχολές Le Gordon Bleu και Lenοtre του Παρισιού και υπό την επιμέλεια της κ. Πέγκυς Σπανού – Κανάκη, υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων.
Το eirinika.gr, ήρθε σε επικοινωνία με την κ. Βάνα Κανάκη, κόρη του Παναγιώτη και μητέρα της Παναγιώτας και της Άννας.
Χάρης Αποστολόπουλος: Στα καταστήματά σας, κάποιος μπορεί να γευτεί και να απολαύσει ίσως το νοστιμότερο παγωτό καϊμάκι όλης της Αττικής! Αλήθεια ποιο είναι το μυστικό;
Βάνα Κανάκη: Σίγουρα για να έχει τόση πέραση, πάει να πει πως αρέσει αλλά δεν υπάρχει κάποιο μυστικό. Πρόκειται για μια παλιά παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς μου που φτιάχεται από πρόβειο γάλα, η οποία έχει διατηρηθεί αναλλοίωτη εδώ και 4 γενιές. Είναι δοκιμασμένη, είναι πετυχημένη και αρέσει! Έτσι γίνεται όταν φτιάχνεις κάτι τηρώντας και σεβόμενος την παράδοση. Το πετυχημένο, δεν το αλλάζεις.
Στο σημείο αυτό, θα μου επιτρέψετε να σας διηγηθώ μια ιστορία, που είναι πέρα για πέρα αλληθινή και την βίωσα με τα ίδια μου τα μάτια. Η γιαγιά μου, είχε μια συνήθεια, αξιοζήλευτη για πολλούς, κακή για άλλους: της άρεσε λίγο πριν πλαγιάσει για να κοιμηθεί, να απολαμβάνει μια μπάλα παγωτό καϊμάκι. Αυτό, το τηρούσε κάθε μέρα χειμώνα καλοκαίρι. Πάντα λίγο πριν πέσει να ξεκουραστεί, της άρεσε να κάθεται σε μια καρέκλα με τη μαγκουρίτσα της και να τρώει λίγο καϊμάκι στο οποίο είχε ιδιαίτερη αδυναμία. Μην σας τα πολυλογώ, είχε φθάσει έχοντας μάλιστα σώας τας φρένας, ούτε λίγο, ούτε πολύ τα 104 έτη, χωρίς να παρεκκλίνει ποτέ από την αγαπημένη της συνήθεια. Κάπου εκεί, αρρώστησε και δεν ήταν σε θέση να τρώει γλυκά και μάλιστα τόσο αργά. Ε, μια βδομάδα λοιπόν «έκοψε» αυτήν της τη συνήθεια και τη «χάσαμε». Δεν ξέρω αν απλά έτυχε ή αν έπαιξε κάποιο ρόλο το σαλέπι, αλλά ομολογουμένως αν δοκιμάσετε να πιείτε ζεστό γάλα με σαλέπι ή μαστίχα όταν έχετε κοιλόπονο, θα δείτε πως θα νιώσετε καλύτερα.
ΧΑ: Για ποιες άλλες γευστικές απολαύσεις νομίζετε πως φημίζονται τα καταστηματά σας; Τι γεύσεις παγωτό ζητούν οι νέες γενιές;
ΒΚ: Νομίζω πως μπορούμε να ικανοποιήσουμε όλα τα γούστα! Ιδιαίτερη πέραση έχει το σουφλέ σοκολάτας μας, η μηλόπιτα και το τιραμισού. Οι νέες γενιές, δείχνουν εκτός από το καϊμάκι, έναν ιδιαίτερο ζήλο για το εκμέκ σοκολάτα, το παρφέ και την κρέμα Μαδαγασκάρης.
ΧΑ: Πώς πάνε οι δουλειές; Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου;
ΒΚ: Συγκριτικά με άλλα ζαχαροπλαστεία, μπορώ να πω ότι «στεκόμαστε στα πόδια μας» και ότι ο κόσμος μας δείχνει την προτίμησή του, αλλά δεν μπορώ να πω ότι δεν μας έχει επηρεάσει η κρίση. Έχουμε το τελευταίο διάστημα, δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο catering, ενώ κατ΄αποκλειστικότητα σε όλη την Ελλάδα, έχουμε εξοπλιστεί με καροτσάκια ζαχαροπλαστείου παλαιού τύπου, με μπρούτζινα καπάκια που είναι πολύ εντυπωσιακά και ασυνήθιστα. Για να καταλάβετε, όταν ένα συνηθισμένο καροτσάκι ζαχαροπλαστείου κοστολογείται περίπου στα 1.500 με 2.000 ευρώ, τα δικά μας έχουν 13 με 14 χιλιάδες! Ο κόσμος όμως τα απολαμβάνει, τα απαθανατίζει με το κινητό του και τη φωτογραφική του μηχανή, καθώς είναι κάτι πολύ ασυνήθιστο και εντυπωσιακό και αυτό μας ικανοποιεί ιδιαίτερα.
Η ιστορία του ιστορικού ζαχαροπλαστείου
Βρισκόμαστε στην Αθήνα, την εποχή του εμφυλίου. Ένα παιδί από ένα χωριό της Αρκαδίας, την Καστάνιτσα, έρχεται στην πρωτεύουσα για καλύτερη τύχη. Πηγαίνει παραγιός στο Τυροκομείο ενός θείου του στο Π. Ψυχικό. Το πρωί κάνει θελήματα και το βράδυ κοιμάται στο υπόγειο εργαστήριο του καταστήματος. Μέχρι τη στιγμή που το Τυροκομείο κλείνει και ο ίδιος καλείται να υπηρετήσει την θητεία του. Κρίνεται όμως ως ανεπιθύμητος.
Είναι η στιγμή που παίρνει την απόφαση να εκμεταλλευθεί την δική του περιουσία. Ποια περιουσία; Το θάρρος του, την τόλμη του και το κουράγιο για ζωή και δημιουργία. Με μεσολαβητή τον θείο του κτυπά την πόρτα του συμπατριώτη τους ιδιοκτήτη της ΕΒΓΑ. Η αρχή έχει γίνει, εκεί στην Ν. Φιλαδέλφεια, σ’ ένα μαγαζάκι που ίσα-ίσα χωρά ένα ψυγείο και ένα ταμείο, δημιουργείται ένα πρατήριο της ΕΒΓΑ.
Αυτό όμως δεν είναι αρκετό για τον Παναγιώτη Κανάκη. Οι ανησυχίες του τον οδηγούν μία φορά την εβδομάδα, μέχρι το Άργος, όπου μετά από πεζοπορία ωρών φθάνει στα ορεινά χωριά για να προμηθευθεί αυγά και τυριά και να εμπλουτίσει την πραμάτεια του. Συγχρόνως, μ’ ένα δανεικό ποδήλατο μοιράζει γάλατα στα σπίτια.
Την εποχή εκείνη γνωρίζει και παντρεύεται την προσφυγοπούλα Άννα Χατζηαργυρίου. Μαζί ξεκινούν ένα τιτάνιο αγώνα δημιουργώντας την φημισμένη επιχείρηση «ΚΑΝΑΚΗΣ», γνωστή στην αρχή για τα παγωτά της και κατόπιν για τα υπόλοιπα προϊόντα της. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι αρωγός σ’ αυτή την προσπάθεια ήταν η γιαγιά της Άννας, Καλλιόπη Κεσίσογλου που με το μεράκι της πολίτισας ανοίγει το δρόμο για όλα αυτά τα παγωτά και γλυκά που καθιερώνουν την επιχείρηση. Μαζί κατορθώνουν να φέρουν στις φτωχογειτονιές της Ν. Φιλαδέλφειας, Προέδρους Δημοκρατίας, Πρωθυπουργούς, διάσημους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Η φήμη της απλώνεται σ’ όλη την Ελλάδα.
Ένα μετάλλιο από την Ακαδημία Αθηνών έρχεται μετά τον θάνατό του, ως αναγνώριση της προσφοράς του στην γενέτειρά του.
Αργότερα, η κόρη τους Βάνα Κανάκη, μεγαλωμένη μέσα σ’ ένα σπίτι γεμάτο μυρωδιές και αγάπη για τις αυθεντικές γεύσεις, συνεχίζει την παράδοση. Η επιχείρηση μεγαλώνει. Εκτός από το κεντρικό κατάστημα Δεκελείας 80, δημιουργείται άλλο ένα στην Κυψέλη, πλατεία Κανάρη 10. Όλα λειτουργούν με την επωνυμία «ΚΑΝΑΚΗΣ» και σήμα το αγγελάκι με την τούρτα. Οι συνωνυμίες πολλές και ο διαχωρισμός απαραίτητος.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 το νεοσύστατο τότε τμήμα catering δημιουργείται για να προσφέρει τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του. Οι πελάτες είναι καλομαθημένοι αφού όλα αυτά τα χρόνια έχουν μάθει πως το μεράκι είναι η κινητήριος δύναμη του Κανάκη! Εμπειρία ετών και αγνά υλικά φρεσκομαγειρεμένα με αυθεντικές συνταγές συνθέτουν οικείες γεύσεις δημιουργικής γαστρονομίας, για απαιτητικούς ουρανίσκους!
Και έρχεται η σειρά της τρίτης γενιάς. Η Παναγιώτα αναλαμβάνει την λειτουργία του καταστήματος της Κυψέλης έπειτα από ανάλογες σπουδές. Φιλοδοξία της να τιμήσει την κληρονομιά και συγχρόνως να προσφέρει σύγχρονες γαστρονομικές απολαύσεις.
Η Άννα εισέρχεται επίσης στην επιχείρηση μετά από μακροχρόνια εξειδίκευση στο Παρίσι. Για άλλη μια φορά η Νέα Φιλαδέλφεια γίνεται αφετηρία για νέες εκκινήσεις αφού η ιστορική έδρα εξελίσσεται στο πρώτο gourmet café της Αθήνας! Η Άννα εισάγει στους καταλόγους της πιάτα δημιουργικής κουζίνας, γλυκά και λιχουδιές που συντροφεύουν τους Αθηναίους σε καθημερινές αλλά και ιδιαίτερες στιγμές απόλαυσης!
Και η ιστορία συνεχίζεται..
Επιμέλεια: Χάρης Αποστολόπουλος
Το άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο eirinika.gr στις 28 Μαΐου 2014