«Οι μεγάλοι χορευτές δεν είναι μεγάλοι εξαιτίας της τεχνικής τους.…
Made in Greece o Tourβας: Το ”σακίδιο της γιαγιάς” που έγινε υπερμοντέρνο ελληνικό back pack
Όταν η ελληνική παράδοση συναντά την νέα ελληνική επιχειρηματικότητα το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό.
Κάποτε, οι άνθρωποι της υπαίθρου ξεκινούσαν τη μέρα τους φορτώνοντας στην πλάτη τους ένα αυτοσχέδιο σακίδιο, τον τουρβά ή τορβά. Μέσα του μετέφεραν το φαγητό τους, τα ρούχα τους, τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν στη δουλειά τους.
Φορώντας τον στην πλάτη, τα χέρια τους ήταν ελεύθερα να χαιρετήσουν τους φίλους τους, να κρατήσουν τα παιδιά τους, να σκύψουν να μαζέψουν τους καρπούς της γης.
Οι εικόνες αυτές, από τα παιδικά του χρόνια στη Σέριφο, αποτέλεσαν έμπνευση για τον Γιώργο Κυρίτση. Το 2011 δημιούργησε την “Tourβας”, συνδέοντας την ελληνική παράδοση με το σύγχρονο design και την εκλεκτή ποιότητα.
Οι σύγχρονοι τουρβάδες της “Tourβας”, ιδανικοί για κάθε δραστηριότητα στην ύπαιθρο, βασίζονται στις παραδοσιακές διαστάσεις και είναι κατασκευασμένοι με την ίδια τεχνοτροπία και λογική, από εκλεκτά ελληνικά υφάσματα και με μοντέρνα εμφάνιση.
Συνομιλήσαμε με τον Γιώργο Κυρίτση, που μας εξήγησε το πώς εμπνεύστηκε αυτή την ιδέα και τα σχέδια του για το μέλλον του.
Ειρήνη Νικολοπούλου: Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία της “Τοurβας”;
Γιώργος Κυρίτσης: Ο τουρβάς, ή διαφορετικά τορβάς και ντορβάς, είναι η ονομασία, μαζί με κάποιες πανομοιότυπες ονομασίες (αναλόγως την περιοχή προέλευσής τους), ενός σακιδίου αυτοσχέδιου που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι παλαιότερης εποχής για να μεταφέρουν τα εργαλεία τους, τα υλικά τους ή οτιδήποτε άλλο. Η χρήση αυτού του σακιδίου υπάρχει ακόμα και σήμερα σε αρκετές περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας. Κατασκευαζόταν από τα περίσσια υφάσματα του νοικοκυριού. Οι ιμάντες του είναι φτιαγμένοι από πλακέ φυτίλι λάμπας πετρελαίου. Τα λιγοστά αυτά υλικά ήταν αρκετά για την κατασκευή ενός πολύ ανθεκτικού και άνετου σακιδίου.
Έτσι, λοιπόν, κι εμείς το 2011 ξεκινήσαμε ένα όμορφο ταξίδι προσπαθώντας να επαναφέρουμε ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν στην καθημερινότητά μας.
ΕΝ: Ποια εικόνα αποτέλεσε την έμπνευση για τη δημιουργία των τσαντών της “Tourβας” και ποιά στάδια ακολούθησαν από τη στιγμή που λάβατε αυτή την απόφαση.
ΓΚ: Η εικόνα ενός ακούραστου ανθρώπου που περπατούσε το νησί της Σερίφου, πάντα με έναν τουρβά στην πλάτη, προσπαθώντας να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντι στη γη που καλλιεργούσε και στα «ζωντανά» που περιποιούταν, από μελίσσια μέχρι μπαξέδες, γεμάτους φρούτα και λαχανικά. Ποτέ δεν κουβάλησε μια σύγχρονη τσάντα και πάντα περιμέναμε όταν τον συναντούσαμε να μας φιλέψει με κάτι που είχε στον τουρβά του.
Οι αναμνήσεις, οι εικόνες αυτές, όπως επίσης και το νησί μου είναι η έμπνευση μου. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, με λίγα σχέδια στην αρχή και με λίγα καταστήματα προσπαθώντας κάθε χρόνο να κάνουμε και κάτι παραπάνω, σε μια δύσκολη εποχή και σε μια δύσκολη χώρα.
ΕΝ: Ποια ήταν τα δύσκολα και ποια τα εύκολα βήματα μέχρι τώρα;
ΓΚ: Δεν αντιμετωπίσαμε κάποια ιδιαίτερη δυσκολία, πέραν των οικονομικών δυσχερειών. Αλλά, επίσης, δεν ήρθε και κάτι εύκολα. Η προσπάθειά μας είναι αυτοχρηματοδοτούμενη και στηρίζεται στο όραμα και την αγάπη των συνεργασιών μας.
ΕΝ: Πώς σκοπεύετε να προχωρήσετε και να εξελίξετε όσα πετύχατε μέχρι τώρα;
ΓΚ: Με αρκετή αισιοδοξία και αναμένοντας καθημερινά τις εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει ο τόπος μας. Οπότε δεν υπάρχει κάποιος μακροπρόθεσμος προγραμματισμός, παρά μόνο το να κάνουμε αυτό που αγαπάμε καθημερινά.
ΕΝ: Η στήλη μας λέγεται ”Made in Greece”. Πόσο ελληνικό θα χαρακτηρίζατε το δικό σας δημιούργημα;
ΓΚ: Κατασκευάζεται από εμάς, δεν λειτουργούμε με μεσάζοντες, την διαφήμιση και το branding το κάνουμε εμείς και χαιρόμαστε ιδιαίτερα για το κάθε ένα ταμπελάκι “made in Greece” που ράβουμε πάνω στους τουρβάδες μας. Μπορεί τα έσοδά μας να είναι ελάχιστα, αλλά οι άνθρωποί μας είναι χαρούμενοι και βάζουν όλο το μεράκι τους σε κάθε ένα τουρβά που κατασκευάζουν.
ΕΝ: Πού ονειρεύεστε να φτάσουν στο μέλλον οι δημιουργίες σας; Ποιούς στόχους έχετε;
ΓΚ: Η σκέψη μας είναι κάθε ξενόφερτη τσάντα κατασκευασμένη από μικρά παιδιά και κάτω από άθλιες συνθήκες, κάποια στιγμή να αντικατασταθεί με ένα τουρβά!! Όχι με σκοπό να πουλήσουμε περισσότερο, αλλά επειδή το καταναλωτικό κοινό θα έχει αποκτήσει πλήρη συνείδηση του τι αγοράζει.
Επισκεφθείτε τη σελίδα της Tourβας στη διεύθυνση: tourvas.gr καθώς και τη σελίδα της στο Facebook: Tourvas
Επιμέλεια Ειρήνη Νικολοπούλου
Το άρθρο αναρτήθηκε πρώτη φορά στο eirinika.gr στις 28 Ιανουαρίου 2016.