Φαντάσου να μπορείς να παίρνεις τον μισθό σου όποτε πραγματικά…
4 Ελληνικά ποτά στην παγκόσμια λίστα των top! Τσικουδιά και τσίπουρο παίρνουν τα πρωτεία, ακολουθεί το κονιάκ – Τελευταίο το ούζο
Η μπουγάτσα, η Ελληνική κουζίνα και ο καφές από τη χώρα μας είναι μερικά από αυτά που κάνουν γαστρονομικά την Ελλάδα περήφανη και την κατατάσσουν στην πρώτη θέση για τη μπουγάτσα και γενικά ανάμεσα στις πρώτες στη λίστα Taste Atlas.
Αυτά όμως δεν είναι τα μόνα ελληνικά στοιχεία στο Taste Atlas αφού ανάμεσα στα κορυφαία αλκοολούχα ποτά υπάρχει το άρωμα Ελλάδας με το τσίπουρο, την τσικουδιά, το Μεταξά και το ούζο να φιγουράρουν στην λίστα.
Ειδικότερα, η τσικουδιά βρίσκεται στη 12η θέση της λίστας, το τσίπουρο στην 21η, το Μεταξά στην 46η και το ούζο στην 54η.
Διαβάστε ακόμα: Τρίγωνα Πανοράματος: Αναδείχθηκαν ως το δεύτερο καλύτερο γλυκό στον κόσμο από το Taste Atlas
Στην κορυφή της λίστας είναι το Speyside Scotch, ένα σκωτσέζικο ουίσκι με «χαρακτήρα» που ποικίλλει: από φρουτώδες και ελαφρύ μέχρι πικάντικο.
Learn more about the best spirits around the world: https://t.co/M8AjEcHJft pic.twitter.com/83qHceehMI
— TasteAtlas (@TasteAtlas) March 21, 2024
Τα ελληνικά οινοπνευματώδη της λίστας
Η τσικουδιά, με βαθμολογία 4,2 στα 5, είναι, όπως αναφέρεται, «κρητικό απόσταγμα σταφυλιών και αποστάζεται τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, συνήθως σε μικρούς, οικογενειακούς χάλκινους αποστακτήρες. Το τελικό προϊόν είναι ένα διαυγές, ισχυρό και άχρωμο ποτό με περιεκτικότητα σε αλκοόλ που μπορεί να κυμαίνεται από 40 έως 65%. Η τσικουδιά παίζει κεντρικό ρόλο στην κρητική φιλοξενία και προσφέρεται συνήθως ως ποτό καλωσορίσματος. Συνήθως σερβίρεται σκέτη και παγωμένη και αποτελεί εξαιρετικό απεριτίφ ή χωνευτικό».
Το τσίπουρο (4,1/5) «παρασκευάστηκε για πρώτη φορά τον 14ο αιώνα από ορθόδοξους μοναχούς. Κυκλοφορεί στην αρχική, καθαρή του μορφή, αλλά ορισμένοι αποσταγματοποιοί το εμπλουτίζουν με γλυκάνισο. Το σκέτο τσίπουρο σερβίρεται παγωμένο σε σφηνοπότηρα και συνήθως συνοδεύει τους ελληνικούς μεζέδες».
Το Μεταξά (3,7/5) «είναι ένα δημοφιλές ελληνικό απόσταγμα που παρασκευάζεται από κονιάκ και έναν μυστικό συνδυασμό βοτάνων και αρωματικών. Το συστατικά του παλαιώνουν ξεχωριστά σε δρύινα βαρέλια πριν αναμειχθούν και αρωματιστούν με βότανα. Το Μεταξά έχει πλούσιο κεχριμπαρένιο χρώμα και απαλή, σύνθετη και έντονη γεύση με αρώματα που θυμίζουν λουλούδια, εσπεριδοειδή, αποξηραμένα φρούτα, βότανα και μπαχαρικά.
Διατίθεται σε τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις, οι οποίες φέρουν ετικέτες με τρία, πέντε, επτά ή δώδεκα αστέρια: κάθε αστέρι αντιπροσωπεύει το χρονικό διάστημα ωρίμανσης του ποτού, που εφευρέθηκε για πρώτη φορά το 1888 από τον Σπύρο Μεταξά στον Πειραιά. Αν και συχνά ενσωματώνεται σε κοκτέιλ σερβίρεται συνήθως σκέτο ή με πάγο».
Το ούζο (3,5/5) «είναι από τα πιο γνωστά ελληνικά ποτά. Η παραγωγή του ξεκίνησε το 1830. Αραιώνεται με νερό και αρωματίζεται με γλυκάνισο και διάφορα βότανα. Οι Έλληνες συνήθως το αραιώνουν με νερό, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη χαρακτηριστική θολή εμφάνιση και το απολαμβάνουν μαζί με τους παραδοσιακούς μεζέδες» αναφέρεται στη λίστα του Taste Atlas.