Μια συγκλονιστική και σπάνια vintage pic μοιράστηκε η Έλενα Μακρή…
Ξάνθη: 150 παιδιά ηλικία έως 16 ετών δημιουργούν με τουβλάκια – Οι καινοτόμες ρομποτικές λύσεις που έδωσαν (φωτό)
Η επίδραση της κάθε μορφής και της κάθε είδους τέχνης στον σύγχρονο άνθρωπο, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων σε προβλήματα που σχετίζονται με την τέχνη, ήταν το θέμα του φετινού -έβδομου κατά σειρά- περιφερειακού διαγωνισμού ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ) FIRST LEGO League που φιλοξενήθηκε στην πόλη της Ξάνθης.
Συνολικά 15 ομάδες (από Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη), 150 παιδιά – μαθητές, ηλικίας από 10 έως 16 ετών, προπονητές και πολλοί εθελοντές συμμετείχαν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή γνώσης, επιστήμης, ρομποτικής και καινοτομίας, που διοργάνωσε για μια ακόμη χρονιά, με ιδιαίτερη επιτυχία, το Xanthi TechLab του Κέντρου Πολιτισμού δήμου Ξάνθης.
Ο διαγωνισμός διεξάγεται με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ενώ αρμόδιος φορέας και εθνικός διοργανωτής για την Ελλάδα είναι ο εκπαιδευτικός οργανισμός Eduact.
Στη διάρκεια του διαγωνισμού δεκάδες παιδιά, με πολλή όρεξη, πολύ κέφι, φρέσκες και ιδιαίτερα πρωτότυπες ιδέες προετοιμάστηκαν εντατικά από τον Σεπτέμβριο για να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους πάνω στο κοινό θέμα της τέχνης και πώς αυτή επιδρά στην καθημερινότητα του ανθρώπου, δίνοντας λύσεις που βοηθούν στη βελτίωσή του ως προσωπικότητα. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες στη φετινή θεματική εστίασαν στον ρόλο που παίζει το STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) στις τέχνες. Τα παιδιά, από κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο) συστήσανε τις δικές του ομάδες και κατάφεραν να εντυπωσιάσουν με τον τρόπο σκέψης τους.
Πραγματική εμπειρία επίλυσης προβλημάτων
«Πόσο ωραίο συναίσθημα είναι να βλέπεις τις προσπάθειες των παιδιών να αποδίδουν» υπογραμμίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπεύθυνος συντονιστής του Xanthi TechLab Δημήτρης Γιαννακούδης και συνεχίζει: «αξίζουν συγχαρητήρια στους γονείς που ενθαρρύνουν τα παιδιά, στους μαθητές που ονειρεύονται και σκέφτονται αλλά και στους εθελοντές που είναι πάντα δίπλα μας ξοδεύοντας δημιουργικά το χρόνο τους. Τα παιδιά, με τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό αποκτούν πραγματική εμπειρία επίλυσης προβλημάτων μέσω ενός καθοδηγούμενου, παγκόσμιου προγράμματος ρομποτικής, βοηθώντας τους να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον».
«Στο FIRST LEGO League», επισημαίνει ο κ. Γιαννακούδης, «οι ομάδες των παιδιών που συμμετείχαν εμπλέκονταν στην έρευνα, την επίλυση προβλημάτων, τον προγραμματισμό και τη ρομποτική. Εισάγει τα παιδιά στις έννοιες της Επιστήμης, της Τεχνολογία, της Μηχανικής, τα Μαθηματικά/Science, Technology, Engineering, Mathematics – (STEM), μέσω μιας διασκεδαστικής, και πρακτικής διαδικασίας μάθησης».
Οι ομάδες των παιδιών παρουσίασαν καινοτόμες λύσεις σε σχέση πάντα με την τέχνη. Από τις πιο ιδιαίτερες παρουσιάσεις ήταν μια συναυλία στην οποία το πιάνο είχε εκτυπωθεί σε 3d printer και οι νότες στα πλήκτρα ήταν σε γλώσσα braille, με σκοπό να διευκολύνει κάποιον με προβλήματα όρασης στο να παίξει.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση ήταν ένα μουσείο έργων τέχνης προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία. Στο μουσείο αυτό γίνεται χρήση ειδικού θερμού – ψυχρού φωτισμού και ήχων που διευκολύνουν στους επισκέπτες να αντιλαμβάνονται τα έργα μέσω των αισθήσεων. Επίσης, μια εξίσου ενδιαφέρουσα πρόταση ήταν ένα σωφρονιστικό ίδρυμα, όπου οι κρατούμενοι μπορούσαν να ζωγραφίσουν έργα τέχνης με υλικά που βρίσκονται αποκλειστικά στο ίδρυμα, παρουσιάζοντας μια εναλλακτική λύση.
Από τις 15 ομάδες που συμμετείχαν, οι επτά διακρίθηκαν σε διάφορες κατηγορίες και οι πέντε ομάδες που προκρίθηκαν θα συμμετέχουν στον πανελλήνιο τελικό, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Μαρτίου στην Θεσσαλονίκη.
«Βασικός στόχο τους διαγωνισμού», υπογραμμίζει ο πάντα δραστήριος υπεύθυνος του Xanthi TechLab, «είναι τα παιδιά να επιστρατεύσουν τη μεγαλύτερη δυνατή δημιουργικότητά τους για να παρουσιάσουν ένα καινοτόμο αποτέλεσμα εν προκειμένου πάνω στην τέχνη που θα βοηθήσει την πόλη τους, τη χώρα τους, τον κόσμο.
Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τη LEGO κάθε χρόνο, από το 1998, σε περισσότερες από 110 χώρες. Στην πατρίδα μας ο διαγωνισμός διεξάγεται με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας».
Να σημειωθεί πως το Xanthi TechLab ξεκίνησε από το 2016 να διοργανώνει και να φιλοξενεί για την Περιφέρεια ΑΜΘ τον διαγωνισμό, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει και τις ομάδες του που θα συμμετέχουν σε αυτόν.