Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς (μέχρι και των…
Μόχλος: Το μικρό γραφικό χωριό της Κρήτης με τους γελαστούς & φιλήσυχους κατοίκους
Όσο ψάχνεις βρίσκεις και όσο εξερευνάς την Κρήτη θα ανακαλύπτεις και νέους μοναδικούς τόπους. Γιατί είναι αλήθεια πως η Κρήτη έχει πολλά κρυμμένα μυστικά κι ένα από αυτά είναι και το Μόχλος (ή ο Μόχλος), ένα μικρό παραδοσιακό χωριό που διατηρεί ακέραια την παράδοση της Ελλάδας και της Κρήτης. Βρίσκεται στη Κρήτη, στη βόρια πλευρά του Ν. Λασιθίου, μεταξύ Αγ. Νικολάου και Σητείας, σε ίση απόσταση ( 30-35 χμ ) από τα τρία μεγάλα κέντρα-πόλεις: (Αγ. Νικόλαο, Σητεία, Ιεράπετρα ).
Είναι χτισμένο απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο που υπάρχει στο νησάκι του Αγίου Νικολάου με το ομώνυμο εκκλησάκι. Το νησάκι απέχει από το χωριό μόλις 150m και μπορείτε να το επισκεφθείτε με κάποιο από τα βαρκάκια που πηγαινοέρχονται.
Το Μόχλος αποτελεί ιδανικό προορισμό για ήρεμες και ξεκούραστες διακοπές. Οι πολύ φιλικοί κάτοικοι του χωριού που έχουν την καταγωγή τους από τα γύρω χωριά (Σφάκα, Λάστρος, Τουρλωτή και Μυρσίνη) θα σας κάνουν να νιώσετε πολύ οικεία μαζί τους από την πρώτη στιγμή.
Στο Μόχλο θα απολαύσετε το πιο πολύχρωμο ηλιοβασίλεμα και το πιο όμορφο ξημέρωμα από οποιοδήποτε άλλο μέρος. Η γαληνή του πρωινού αγναντέματος με τον ήλιο να ανατέλλει μέσα από την θάλασσα θα σας μείνει αξέχαστη.
Η πρόσβαση στο νησάκι είναι πολύ εύκολη με τη βάρκα που κάνει αυτή τη διαδρομή. Αν είστε λάτρης του ψαρέματος το Μόχλος είναι το ιδανικό νησί για το σκοπό αυτό, ενώ θα ενθουσιαστείτε και από το βραχώδες τοπίο που το περιβάλει. Μπάνιο μπορείτε να κάνετε στα δυο μικρά κολπάκια του χωριού ή στα Λιμενάρια, 500 μέτρα δυτικά του Μόχλου για περισσότερη ησυχία.
Για την ιστορία, το Μόχλος έγινε λόγω της θέσεώς του σημαντικό κέντρο των Μινωϊτών. Οι ανασκαφές άρχισαν το 1908 από τον Αμερικανό αρχαιολόγο R.Seager, ο οποίος ανακάλυψε πολλούς μαζικούς τάφους κτισμένους στην γη σαν σπίτια, που ανήκαν χρονολογικά στη Μεσομινωϊκή περίοδο (2200–2000 π.Χ.). Οι τάφοι-σπίτια είχαν ορθογώνια διαμερίσματα και ανήκαν μάλλον σε αρχοντικές οικογένειες, αν κρίνει κανείς από τα θαυμάσια χρυσά κοσμήματα και τα διαδήματα που ανακαλύφθηκαν εκεί.
Μεταξύ των ευρημάτων είναι μία σειρά από θαυμάσιους σφραγιδόλιθους και μια ασημένια κυλινδρική σφραγίδα από τη Μεσοποταμία, θαυμάσια λίθινα αγγεία και διπλοί αναθηματικοί πέλεκες.
Το πιο σημαντικό εύρημα ήταν ένα χρυσό δακτυλίδι, που παρίστανε μια θεότητα γυμνή, καθισμένη σε ένα περίεργο πλοίο που μόλις είχε φύγει από ένα μικρό σπιτάκι της απέναντι βραχώδους ακτής, με τα χέρια σε στάση αποχαιρετισμού. Η πλώρη του πλοίου έχει σχήμα κεφαλής αλόγου και η πρύμνη ουράς ψαριού.