Κότσαρι και σέρρα, όχι σε κάποιο ποντιακό χωριό στην Ελλάδα…
Η εντυπωσιακή πέτρινη γέφυρα Αυλακίου στην Αιτωλοακαρνανία: Παρθένα φυσική ομορφιά σε ένα μικρό χωριό της Ελλάδας
Πρόκειται για ένα λίθινο γεφύρι που βρίσκεται στην επαρχία Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, επί του ποταμού Αχελώου. Ενώνει το Νομό Αιτωλοακαρνανίας με τους Νομούς Καρδίτσας και Ευρυτανίας. Το γεφύρι άρχισε να χτίζεται το 1907 και τελείωσε το 1911. Απασχολήθηκαν 60 μαστόροι Ηπειρώτες και 60 εργάτες από τα γύρω χωριά του Βάλτου.
Ο χρόνος, µε τα µέσα που υπήρχαν τότε, θεωρείται πολύ ικανοποιητικός για ένα τόσο µεγάλο έργο, αποκλειστικά χειροποίητο, µε κατασκευαστικές απαιτήσεις χειρουργικής ακρίβειας, που απέκλειαν την περίπτωση του λάθους, γιατί κάτι τέτοιο θα µπορούσε να αποβεί µοιραίο. Το κόστος του γεφυριού προϋπολογίστηκε στις 70.000 δραχµές, αλλά τις ξεπέρασε κατά 5.000 ακόµη γιατί τα καλούπια έπεσαν τρεις φορές από τις χειµωνιάτικες κατεβασιές. Το αποτέλεσµα ήταν πραγµατικά εντυπωσιακό! Ένα πανέµορφο και τέλειο από αισθητική άποψη γεφύρι µήκους 76,50 µέτρων, πλάτους 4,10 µ. και ύψους 14,50 µ.
Πρόκειται για ζωτικό για την περιοχή έργο, γιατί από εκεί περνούσαν οι κάτοικοι των γύρω χωριών για τους αλευρόμυλους και τις νεροτριβές που υπήρχαν στην απέναντι όχθη, στο Μουζάκι, στην Καρδίτσα και στο Καρπενήσι.
Πριν την κατασκευή της γέφυρας, οι κάτοικοι περνούσαν το ποτάμι με κίνδυνο της ζωής τους, χρησιμοποιώντας πότε σχοινιά, πότε ξύλα και πότε περαταρίες, άλλοτε πλωτές και άλλοτε εναέριες.
Γεφύρι και τοποθεσία πραγματικά εντυπωσιάζουν. Αποτελείται από κεντρικό τόξο που ακολουθεί την τροχιά του κύκλου, ενώ υπάρχουν τέσσερα βοηθητικά μικρότερα τόξα, ένα δεξιά και τρία αριστερά, που ψηλώνουν μακρόστενα, ορθογώνια στο σχήμα, αλλά η στέψη τους παραμένει αψιδόμορφη.