Κότσαρι και σέρρα, όχι σε κάποιο ποντιακό χωριό στην Ελλάδα…
Γύθειο: Επιβλητικά νεοκλασικά, παραδοσιακά σπίτια & γραφικές γωνιές σε έναν τόπο με αίσθηση νησιώτικη
Τόπος πανέμορφος κι αρχοντικός, με χρώμα νησιώτικο το Γύθειο είναι μια ιστορική κωμόπολη της νότιας Πελοποννήσου.
Χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Λαρύσιο (Ακούμαρος ή Κουμαρος κατά τους ντόπιους), όπου απέχει 42χλμ από τη Σπάρτη, αποτελεί πρωτεύουσα του Δήμου Ανατολικής Μάνης, έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης και το κυριότερο λιμάνι του Λακωνικού κόλπου.
Είναι περιοχή με έντονη ιστορικότητα, αφού κατά τον Παυσανία το όνομα Γύθειο σήμαινε «Γη των θεών», από την ομηρική λέξη τετράγυον «Γύον» (Γη) + θεός. Λέγεται ότι κατά το χτίσιμο της πόλης ο Ηρακλής έχοντας κλέψει τον μαντικό τρίποδα από το μαντείο των Δελφών ήρθε σε σύγκρουση με τον Απόλλωνα. Επειδή όμως ο αγώνας δεν έβγαζε αποτέλεσμα, αντί Ηρακλείας ή Απολλωνίας ονόμασαν την πόλη «Γη θεών» για να τιμώνται και οι δύο.
Η νότια άκρη της πόλης του Γυθείου ενώνεται μέσω μιας προβλήτας με ένα μικρό νησί, την αρχαία Κρανάη ή Μαραθονήσι. Σύμφωνα με τον Παυσανία εκεί πέρασαν ο Πάρις και η Ωραία Ελένη την πρώτη τους νύχτα πριν φτάσουν στην Τροία. O Πάρις ξέχασε το κράνος του κι έτσι πήρε το νησάκι το όνομά του.
Σε όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης θα βρείτε μεζεδοπωλεία, εστιατόρια, καφέ μπαρ και ξενοδοχεία, που σας περιμένουν για τη διαμονή σας και για να δοκιμάσετε αυθεντικές ελληνικές γεύσεις. Επιβλητικά νεοκλασικά κτίρια, παραδοσιακά σπίτια, γραφικές στενά και ωραίες εκκλησίες μαρτυρούν την αίγλη του παρελθόντος. Πανέμορφο το λιμάνι με την πολυσύχναστη μαρμάρινη προκυμαία, τα καΐκια και τις ψαρόβαρκες, που συνθέτουν ένα ξεχωριστό σκηνικό.