skip to Main Content

Φονιάς: Το πανέμορφο φαράγγι της Σαμοθράκης με τα γάργαρα νερά & τη μυστηριακή ατμόσφαιρα – Καταπληκτικό βίντεο

Καταπράσινη, νεραϊδένια, μυστηριακή… Η Σαμοθράκη είναι ένα καταπράσινος παράδεισος επί γης γεμάτος νερά, πηγές, ποτάμια και καταρράκτες.

Η άγρια παρθένα φύση, τα απότομα βουνά και οι καταρράκτες κάνουν το νησί μοναδικό. Προορισμός συνηθισμένος για τους Θρακιώτες και αγαπημένος για τους φοιτητές της πόλης. Ιδανικός για τους λάτρεις των φυσικών τοπίων και της κατασκήνωσης, γι’ αυτούς που τους αρέσει να ανακαλύπτουν τις ομορφιές της φύσης και αποφεύγουν την πολυκοσμία των κοσμοπολίτικων νησιών.

Η Σαμοθράκη είναι γνωστή για τα πεντακάθαρα νερά στις παραλίες της, αλλά και για τα μαγικά νερά στις φυσικές της πισίνες, τις λεγόμενες Βάθρες.

Πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο, οι Βάθρες με τα κρυστάλλινα νερά δημιουργούνται από τους καταρράκτες οι οποίοι τρέχουν στις πλαγιές του βουνού. Μια από τις πιο γνωστές βάθρες είναι αυτή του «Φονιά», του πιο διάσημου φαραγγιού της Σαμοθράκης, όμως είναι σχετικά δύσκολα προσβάσιμο, καθώς απαιτείται μισή ώρα διαδρομή και πολύ καλή φυσική κατάσταση.

Το θέαμα ωστόσο είναι μαγικό και θα ανταμείψει όλο τον κόπο. Η Βάθρα του «Φονιά» είναι μία εντυπωσιακή, κρυστάλλινη ποταμίσια πισίνα που βρέχεται από έναν τεράστιο καταρράκτη. Η εικόνα σε συνδυασμό με τον ήχο από τα τρεχούμενα νερά μαγεύει τις αισθήσεις. Οι πιο τολμηροί μάλιστα δεν διαστάζουν να κάνουν ακόμη και τσουλήθρα στον εντυπωσιακό καταρράκτη.

Το πανέμορφο φαράγγι του Φονιά έχει είσοδο στα 700 περίπου μέτρα υψόμετρο, στη θέση Κλειδί, και καταλήγει στη θάλασσα, κοντά στον ομώνυμο Πύργο.

Λέγεται ότι το όνομα Φονιάς το πήρε επειδή κάποτε είχε προκαλέσει φονικό στα ορμητικά νερά του ή επειδή στον μεσαιωνικό πύργο που βρίσκεται πλάι στις όχθες στις εκβολές του είχε γίνει κάποτε φόνος.

Εάν έχετε αντοχές αξίζει να δείτε την «Κλείδωση» τον ψηλό καταρράκτη του Φονιά. Η διαδρομή διαρκεί τρεις ώρες μέσα από συγκεκριμένο μονοπάτι, αλλά η ομορφιά είναι απερίγραπτη.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Σαμοθράκη διαθέτει περισσότερες από 100 βάθρες με τις πιο γνωστές και εντυπωσιακές αυτές του Φονιά και της Γριάς Βάθρας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top