Black Friday σήμερα και η Finos Film είπε να μας…
Βίντεο της ημέρας: Το οχυρό από όπου ο Ξέρξης έβλεπε τον στόλο του να κατατροπώνεται
Eίναι το πιο ψηλό σημείο στο όρος Αιγάλεω και όσο κι αν μας φαίνεται πολύ μακρινό από εμάς σήμερα, είναι το σημείο απ’ όπου ο Ξέρξης είδε μπροστά στα μάτια του να βουλιάζουν 200 πλοία του και χιλιάδες άντρες του στρατού του να πνίγονται στον Σαρωνικό.
Σε αυτό το βίντεο που έχει ετοιμάσει η ομάδα Up Drones τα εντυπωσιακά πλάνα παντρεύονται με την ιστορία του τόπου κι εμείς έχουμε την ευκαιρία να δούμε την συγκεκριμένη περιοχή με άλλο μάτι. Αν είστε κι εσείς λοιπόν λάτρεις της ιστορίας και θέλετε να φρεσκάρετε τις γνώσεις σας ή και να μάθετε πράγματα που δεν γνωρίζατε τότε δείτε το βίντεο.
Ο Θρόνος λοιπόν, του Ξέρξη ήταν εκεί που βρίσκεται το σημερινό Πέραμα. Η περιοχή παλιά λεγόταν Αμφιάλη. Εκεί, σε μια κορυφή του όρους Αιγάλεω, θεωρείται το σημείο απ’ όπου ο Ξέρξης παρακολούθησε τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Για την ιστορία…
490 π.Χ. Οι Πέρσες κατατροπώθηκαν από τους Αθηναίους στη μάχη του Μαραθώνα. Δέκα χρόνια αργότερα, ο περσικός στόλος επέστρεψε με ηγέτη τον Ξέρξη. Ο βασιλιάς προετοίμαζε την εκστρατεία στην Ελλάδα τέσσερα χρόνια. Κατάφερε να περάσει τη Θράκη, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία και έφτασε στις Θερμοπύλες. Οι 300 Σπαρτιάτες του Λεωνίδα προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τον Ξέρξη και τους χιλιάδες στρατιώτες του. Έπεσαν μαχόμενοι ηρωικά, αλλά δεν τον σταμάτησαν. Οι Πέρσες έφτασαν στην Αθήνα και την λεηλάτησαν χωρίς να βρουν άλλη αντίσταση, καθώς οι κάτοικοί της και ο ελληνικός στόλος είχαν καταφύγει στη Σαλαμίνα. Εκεί ο Θεμιστοκλής είχε στήσει την παγίδα του στους Πέρσες. Μάλιστα για να πείσει και τους άλλους Έλληνες να πολεμήσουν μαζί του είχε έντονο φραστικό επεισόδιο με τον Σπαρτιάτη, Ευριβιάδη, στον οποίο είπε την περίφημη φράση «πάταξον μεν, άκουσον δε»….
Ο Ξέρξης πίστευε ότι ήταν κοντά στην κατάληψη όλου του ελλαδικού χώρου. Οι ιστορικοί εκτιμούν ότι σε περίπτωση ήττας, οι ορδές της ανατολής θα ξεχύνονταν στην Πελοπόννησο και θα έσβηναν τις πόλεις από τον χάρτη. Ο δρόμος για την υπόλοιπη Ευρώπη θα άνοιγε διάπλατα στους Πέρσες. Όμως, το 480 π.Χ. χάρη στο σχέδιο του Θεμιστοκλή, που ήταν επικεφαλής της ναυτικής δύναμης των Αθηναίων, ο περσικός στόλος συνετρίβη στο στενό της Σαλαμίνας, μεταξύ Κυνοσούρας και Κερατσινίου. Επρόκειτο για έναν θρίαμβο στρατηγικής που στηρίχτηκε στο υπερόπλο των Αθηναίων. Τις τριήρεις….
Σύμφωνα με τις ιστορικές καταγραφές, ο Ξέρξης παρακολουθούσε την συντριπτική ήττα του στόλου του από τον θρόνο του, ο οποίος βρισκόταν σε μια από τις βραχώδεις κορυφές του όρους Αιγάλεω, στο σημερινό Πέραμα που τότε ονομαζόταν Αμφιάλη.
Ο θρόνος του Ξέρξη
Από εκεί ο βασιλιάς των Περσών είχε πανοραμική θέα προς την περιοχή της Ψυτάλλειας και του στενού της Σαλαμίνας, όπου έγινε η ναυμαχία. Η κορυφή αυτή αποκαλείται από τους κατοίκους του Περάματος «Θρόνος του Ξέρξη». Ο Ξέρξης από εκεί είδε 200 από τα πλοία του να βουλιάζουν και χιλιάδες άνδρες του να πνίγονται στα νερά του Σαρωνικού. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους της εκστρατείας του στην Ελλάδα. Η ήττα στη ναυμαχία της Σαλαμίνας προκάλεσε πανικό στους Πέρσες. Ότι απέμεινε από τον στόλο έφυγε και γύρισε στις Σάρδεις. Ακολούθησε η μάχη των Πλαταιών όπου το ελληνικό πεζικό διέλυσε τους Πέρσες, ενώ το τελειωτικό χτύπημα ήρθε στη μάχη της Μυκάλης το 479 π.Χ…