Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα και κάνουμε ένα άκρως εορταστικό…
Topwomen όλες οι Ελληνίδες! Αποκτούν δικαίωμα ψήφου & εκλογής – Πόσες ήταν “απρόθυμες”;
Στις 28 Μαΐου 1952, η ανδροκρατούμενη τότε Ελλάδα έκανε ένα αποφασιστικό βήμα προς την ισότητα των φύλων, κατοχυρώνοντας πλήρως τα πολιτικά δικαιώματα των Ελληνίδων, λίγο απρόθυμα και ακολουθώντας την τάση στην Ευρώπη.
Οι άνδρες ψήφιζαν ήδη από το 1864 και χρειάστηκε περίπου ένας αιώνας ακόμη για να αποκτήσουν το ίδιο προνόμιο οι γυναίκες.
Μέχρι τότε οι Ελληνίδες μπορούσαν να ψηφίζουν μόνο στις τοπικές εκλογές και μόνο όσες είχαν κλείσει τα 30 χρόνια και διέθεταν τουλάχιστον απολυτήριο Δημοτικού. Αλλά δεν ήθελαν όλες κιόλας αφού από τις 2.655 εγγεγραμμένες, τελικά μόνο οι… 439 έφτασαν στα εκλογικά κέντρα.
Χαρακτηριστικό του ανδροκρατούμενου κλίματος της εποχής ήταν η άρνηση της ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη να ψηφίσει, λέγοντας ότι «ψήφο θέλουν μόνο όσες είναι άσχημες και όσες αποφεύγουν να κάνουν παιδιά».
Παρά την αντίδραση της κοινωνίας, η πλήρης κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών ήρθε το 1952 μετά από διεθνείς εξελίξεις στην ισότητα των δύο φύλων και πιέσεις από φεμινιστικά κινήματα. Σε βουλευτικές εκλογές, οι Ελληνίδες ψήφισαν για πρώτη φορά στις 19 Φεβρουαρίου του 1956.
Η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ήταν η Ελένη Σκούρα το 1953, ενώ στις εθνικές εκλογές του 1956, οι γυναίκες συμμετείχαν κανονικά, με τη Λίνα Τσαλδάρη να γίνεται η πρώτη γυναίκα υπουργός στην Ελλάδα.
Η ιστορική αυτή απόφαση άνοιξε τον δρόμο για την ενδυνάμωση των γυναικών στην ελληνική πολιτική σκηνή και έθεσε τα θεμέλια για την περαιτέρω προώθηση της ισότητας των φύλων στην ελληνική κοινωνία.