Καλημέρα και καλή εβδομάδα με ένα μοναδικό ενσταντανέ από το…
Το εικαστικό γεγονός του καλοκαιριού: Η «χρυσή Ελληνίδα Λίζα Σωτήλη εκθέτει στην Μύκονο – Η αριστοκράτισσα με καταγωγή από μαρκήσιους και κόμηδες, μούσα του Ντε Κίρικο
Η Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου επιστρέφει και φέτος δυναμικά στα εικαστικά δρώμενα εγκαινιάζοντας την Παρασκευή 5 Ιουλίου δύο διαφορετικές αλλά σημαίνουσες εκθέσεις.
Στην Αίθουσα Ματογιάννη το φιλότεχνο κοινό θα έχει την εξαιρετική ευκαιρία να απολαύσει το έργο της διεθνούς Λίζα Σωτήλη, γνωστή ως «Χρυσή Ελληνίδα», αλλά και να γνωρίσει την καταξιωμένη καλλιτέχνιδα. Παράλληλα στην Αίθουσα Καλογερά παρουσιάζεται η ατομική έκθεση της Εβίτα Λεβεντάκη με τίτλο “Emotional Reflections”.
Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν από 1-10 Ιουλίου.
Η έκθεση της Λίζα Σωτήλη με τίτλο, “THE GOLDEN GREEK: A universal retrospective journey” μας εισάγει στον αγαπημένο αλλά και ονειρεμένο κόσμο των χρωμάτων της, μέσα από μοναδικά έργα ζωγραφικής και γλυπτικής που έχουν φιλοξενηθεί στα σημαντικότερα μουσεία διεθνώς.
Η Λίζα Σωτήλη γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από μια ηρωική και αριστοκρατική ελληνική οικογένεια, η οποία συνέβαλε σημαντικά στην ανεξαρτησία του έθνους. Η αριστοκρατική της καταγωγή(μαρκήσιοι και κόμητες), διαδραμάτισε ηρωικό και θεμελιώδη ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση. Ο παππούς της ο Ναπολέων Σωτήλης ήταν γνωστός ως «ο Αήττητος της Εβδόμης Μεραρχίας» στον πόλεμο κατά των Τούρκων και των Βουλγάρων.
Σχετικά με τη Λίζα Σωτήλη
Η Σωτήλη σπούδασε στο Μιλάνο στην Accademia di Brerra.
Σε ηλικία δεκαέξι ετών, στην πρώτη ατομική της έκθεση στην γκαλερί «The Gian Ferrari» στο Μιλάνo αποθεώθηκε από τους κριτικούς και τους ιστορικούς της τέχνης (Luciano Budigna, Raffaele De Grada, Franco Ruspoli, Giorgio Kaisserlian). Το εξαιρετικό της ταλέντο επίσης διέκριναν σπουδαίοι καλλιτέχνες, μεταξύ αυτών ο Renato Guttuso, ο Ennio Morlotti, και ο Marcello Mascherini.
Το διεθνές ντεμπούτο της Σωτήλη έλαβε χώρα στο Μουσείο του Βερολίνου, όταν η δεκαοκτάχρονη καλλιτέχνιδα παρουσιάστηκε από τον καταξιωμένο καθηγητή Jannasch, ως παιδί-θαύμα. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης η Λίζα συνάντησε τον εμβληματικό Αλέξανδρο Ιόλα, ο οποίος ευθύς την ξεχώρισε και της προσέφερε αποκλειστικό συμβόλαιο συνεργασίας.
Ο ευφυής Ιόλας ανέδειξε της δημιουργίες της στις πιο κορυφαίες γκαλερί της Νέα Υόρκη, του Λος Άντζελες, του Παρισιού, της Μαδρίτης, της Γενεύης, της Αθήνας και της Ρώμης.
Η νεαρή Σωτήλη συνδιαλέχθηκε καλλιτεχνικά με τους «γίγαντες» του 20ου αιώνα, τον Andy Warhol, τον René Magritte, τον Salvador Dalí, τον Giorgio de Chirico, τον Jean Tinguely, τον Marx Ernst και τον Roberto Matta. Ο βραβευμένος με το Νόμπελ της Λογοτεχνίας Salvatore Quasimodo, (1959), στο βιβλίο του «Visti da Salvatore Quasimodo» (έκδοση του 1969), αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εξαιρετικό της ταλέντο της που συνάδει «…..με την αποκάλυψη της δύναμης και της επιρροής του ελληνικού μύθου», (βιβλιοθήκη Paul Getty).
Ως εκ τούτου, το έργο της καταξιωμένης καλλιτέχνιδας έχει συμπεριληφθεί σε τουλάχιστον 50 ατομικές και συλλογικές εκθέσεις τέχνης σε εξέχουσες γκαλερί, μουσεία, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Γερμανία, στην Ελβετία, στην Ιαπωνία, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ισπανία, στην Ινδονησία, στο Μεξικό και σε πολλές άλλες χώρες. Από τα νεανικά της χρόνια διακρίθηκε με πληθώρα βραβείων, το Χρυσό Μετάλλιο της Accademia Carrara, το Χρυσό Μετάλλιο του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας και το Χρυσό Μετάλλιο Ramazzotti είναι μόνο μερικά από αυτά.
Η Λίζα Σωτήλη υπήρξε η μοναδική βοηθός του Giorgio de Chirico στα μεγάλα γλυπτικά του έργα, που χρηματοδοτήθηκαν από τον κορυφαίο έμπορο και συλλέκτη έργων τέχνης, Αλέξανδρο Ιόλα. Ο μαέστρος του κινήματος της μεταφυσικής την είχε εξουσιοδοτήσει να ρετουσάρει τα κεριά του πριν από τη χύτευση των έργων και η Σωτίλη δούλεψε μαζί του μέχρι το θάνατο του.
Παράλληλα με τη ζωγραφική και τη γλυπτική, η Λίζα είναι διεθνώς αναγνωρισμένη για τα εξαιρετικά της κοσμήματα (μοναδικές μίνι γλυπτικές δημιουργίες, όλες σφυρηλατημένες από την ίδια σε καθαρό χρυσό, πλατίνα και ασήμι).
Οι δημιουργίες της έχουν επιλεχθεί από εξέχουσες προσωπικότητες του διεθνούς jet set, όπως είναι η Αυτοκράτειρα Farah Pahlavi, η Βασίλισσα Marie José του Βελγίου, η τελευταία βασίλισσα της Ιταλίας, η πριγκίπισσα Maria Beatrice της Σαβοΐας, ο Rudolf Nureyev, ο Salvador Dalí, ο Andy Warhol, ο Giorgio de Chirico, η Claudia Cardinale, η Annie Girardot, ο Roland Petit, Zizi Jeanmaire. Στη δεκαετία του ’70, το σπίτι της στη Via Dante του Μιλάνου αποτέλεσε μια πολιτιστική κοιτίδα για την «αφρόκρεμα της διανόησης», όπου ο Andy Warhol και ο Rudolph Nureyev ήταν οι μόνιμοι επισκέπτες.
Τα κοσμήματα της έχουν αφήσει πραγματικά εποχή και κυριολεκτικά αποθεώθηκαν από τους μεγιστάνες της ιταλικής και αμερικανικής βιομηχανίας, από Έλληνες εφοπλιστές και εξέχουσες προσωπικότητες με ενδεικτική την εμφάνιση της κ. Μαρέβα Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο το 2022. Ανάμεσα στα πολλά επιτεύγματα της στο κόσμημα υπήρξε και το αποκλειστικό συμβόλαιο με τον οίκο Cartier στην Νέα Υόρκη, τη δεκαετία του ’70, για το μοναδικό σχεδιασμό και την εκτέλεση των πλαισίων των διάσημων ρολογιών τους.
Η Λίζα Σωτήλη είναι μια πολύ παραγωγική καλλιτέχνιδα.