skip to Main Content

Ποιος ήταν ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Βασιλάκης που έφυγε από την ζωή σε ηλικία 78 ετών

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών ο ιδρυτής και πρόεδρος της Aegean, Θεόδωρος Βασιλάκης.

Ο αυτοδημιούργητος Κρητικός γεννήθηκε το 1940 στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ μπήκε στον επιχειρηματικό στίβο από ηλικίας 23 ετών. Ήταν το πρόσωπο που βρισκόταν πίσω από την επιτυχία των αεροπορικών εταιρειών Aegean  και Olympic Air, αλλά και της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων Autohellas – Hertz, καθώς και της εταιρείας λιανικής αυτοκινήτων Autotechnica Velmar.

Υπήρξε παράλληλα ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και τα τελευταία χρόνια ήταν ο πρωτεργάτης της ώθησης του τουρισμού των γκόλφερ στην Ελλάδα, ως εμπνευστής και δημιουργός του 1ου διεθνούς τουρνουά «Aegean Airlines Pro – Am». Στην Κρήτη έφτιαξε το «Crete Golf Club», ένα γήπεδο διεθνών προδιαγραφών για το άθλημα.

Παράλληλα ήταν πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεων Αυτοκινήτων Ελλάδος, αντιπρόεδρος του ΣΕΑΑ κι αντιπρόεδρος του ΕΟΤ.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία ξεκινά αμέσως μετά τις σπουδές του στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε στις διανομές των καυσίμων της εταιρείας «Ρέστης» στο νομό Ηρακλείου. Όταν, αργότερα, η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Texaco, εκείνος δημιούργησε ιδιόκτητο δίκτυο καυσίμων.

Είχε ξεκινήσει τη δραστηριότητά του στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1961 και στην διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, προσέφερε στην Ελλάδα ένα δυναμικό δίκτυο επιχειρήσεων, από το οποίο δημιουργήθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Το 1966 υπέγραψε συμβόλαιο εκπροσώπησης στην Κρήτη της Hertz International και το 1974 εξαγόρασε τη Hertz Hellas την οποία και μετονόμασε σε AutoHellas.To 1977 ανέλαβε την επίσημη εισαγωγή αυτοκινήτων Opel και Isuzu και, μερικά χρόνια, μετά ακολουθούν η Seat κι η Saab.

To 1994 προχώρησε στην εξαγορά της μικρής αεροπορικής εταιρείας Aegean Aviation, τη μετονόμασε σε Aegean Airlines κι άρχισε πραγματοποιεί πτήσεις VIP μέχρι που, πέντε χρόνια αργότερα, μετατρέπει την εταιρεία σε τακτική εμπορική με στόλο έξι αεροσκαφών φτάνοντας, μάλιστα, το 2010 να γίνει πλήρες μέλος της συμμαχίας Star Alliance.

Το 2001 συγχωνεύεται με την Cronus, δύο χρόνια μετά την εξαγορά της Air Greece. Θεμελιώδης ήταν η κίνησή του, όμως, το 2013 να εξαγοράσει και την Olympic Air με τίμημα 72 εκατ. ευρώ.

Τον περασμένο Μάρτιο, η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη επένδυσή της αξίας 5 δισ. δολαρίων που αφορά στην παραγγελία έως και 42 αεροπλάνων της οικογένειας Airbus A320neo.

Ο Θεόδωρος Βασιλάκης ήταν παντρεμένος κι είχε δύο παιδιά κι έξι χρόνια. Τον ελεύθερο χρόνο του έπαιζε γκολφ και, μάλιστα, δημιούργησε και το τουρνουά Aegean Airlines Pro-Am.

Το ζεύγος Θεόδωρου και Εμμανουέλλας Βασιλάκη

Ο Θεόδωρος Βασιλάκης μέσα από την επιχειρηματική του δραστηριότητα συνέβαλε στην οικοδόμηση μιας θετικής εικόνας για τη χώρα μας και τις δυνατότητες του ανθρωπίνου δυναμικού της, τόσο στην εποχή της άνθησης όσο και στην περίοδο της κρίσης.

Τη βαθύτατη θλίψη για την απώλεια του ιδρυτή και προέδρου της Aegean Airlines, Θεόδωρου Βασιλάκη εκφράζουν με ανακοίνωσή τους το Διοικητικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι της εταιρείας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

To Διοικητικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι της AEGEAN εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την απώλεια του Ιδρυτή και Προέδρου της εταιρίας μας, Θεόδωρου Βασιλάκη. O Προέδρος μας ήταν για όλους μας η πηγή έμπνευσης από την πρώτη πτήση, τον πρώτο μας επιβάτη μέχρι σήμερα. Οι αξίες που πρέσβευε, όσο και το όραμά του θα συνεχίσουν να μας οδηγούν.

Ο Θεόδωρος Βασιλάκης έφυγε από τη ζωή, σήμερα Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018, σε ηλικία 78 ετών.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί το Σάββατο, 19 Μαΐου 2018 στις 12:30, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος, στην Κηφισιά.

Η οικογένεια αντί στεφάνων παρακαλεί να γίνουν δωρεές για το Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης : ALPHA BANK IBAN: GR03 0140 1010 1010 0210 1161 787

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top