Ο γνώριμος ήχος στις σιδηροτροχιές γινόταν όλο και περισσότερο αισθητός.…
Ο πρώτος υπολογιστής ήταν Ελληνικός: Κατασκευάστηκε πριν 2.200 χρόνια – O Μηχανισμός των Αντικυθήρων ανακαλύφθηκε πριν 122 χρόνια (βίντεο)
Όταν οι Έλληνες σφουγγαράδες από τη Σύμη, βουτούσαν παραμονές του Πάσχα του 1900, κοντά στο νησί των Αντικυθήρων κανείς δεν που θα οδηγούσε το μπρούτζινο χέρι που βρήκαν σε ένα αρχαίο ναυάγιο.
Οι σφουγγαράδες ενημέρωσαν τότε τις αρχές και λίγους μήνες αργότερα ξεκίνησε η ανέλκυση του ναυαγίου. Αρχικά ανέβασαν στην επιφάνεια, αμφορείς, περίτεχνα βάζα και πολλά ακόμα αντικείμενα και έργα τέχνης και αγάλματα.
Όμως στις 17 Μαΐου του 1902, πριν από 122 χρόνια σαν σήμερα, οι δύτες εντόπισαν ένα περίεργο χάλκινο αντικείμενο ύψους περίπου 30 εκατοστών, το οποίο όταν στέγνωσε άρχισε να διασπάται.
Επί σειρά ετών προσπαθούσαν να καταλάβουν τι ακριβώς ήταν. Οι αρχαιολόγοι στράφηκαν γρήγορα στη μελέτη του αντικειμένου που δεν είναι άλλο από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, ένα θαυμαστό τεχνολογικό επίτευγμα της αρχαιότητας, που θεωρείται ευρέως ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής στην ιστορία.
Χρονολογείται από το 200 πΧ
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ. και αποτελείται από δεκάδες οδοντωτούς τροχούς και γρανάζια, κατασκευασμένα με εξαιρετική ακρίβεια.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι χρησιμοποιούνταν για τον υπολογισμό των αστρονομικών θέσεων και φαινομένων, όπως τις φάσεις της σελήνης και τις εκλείψεις.
Επιπλέον, περιλάμβανε και έναν ημερολόγιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθιστώντας έτσι δυνατή την πρόβλεψη σημαντικών γεγονότων
Η λειτουργία του βασιζόταν σε πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς, που ενσωματώθηκαν σε μηχανική μορφή. Τα γρανάζια του ήταν κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να αντικατοπτρίζουν μαθηματικούς νόμους και αστρονομικές παρατηρήσεις, καθιστώντας τον μια μηχανική αναπαράσταση θεωρητικών γνώσεων.
Η λεπτομερής κατασκευή του και η προηγμένη τεχνολογία που απαιτείτο για τη δημιουργία του, έθεσαν νέα ερωτήματα στους επιστήμονες για το επίπεδο της τεχνολογίας και γνώσης των αρχαίων Ελλήνων.
Η μελέτη του μηχανισμού συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με την αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών, όπως η τομογραφία ακτίνων Χ και οι τρισδιάστατες απεικονίσεις, που αποκάλυψαν ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες για τη λειτουργία και τη δομή του.
Η ανακάλυψη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων δεν επηρέασε μόνο την κατανόησή μας για την αρχαία τεχνολογία, αλλά ανέδειξε επίσης τη σημασία της συνδυαστικής γνώσης της αρχαιολογίας, της ιστορίας και των φυσικών επιστημών. Κάθε νέα ανακάλυψη και κάθε νέα αποκάλυψη γύρω από τον μηχανισμό, προσθέτει κομμάτια στο παζλ της ιστορίας και της ανθρώπινης ευφυΐας.
Σήμερα, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, προκαλώντας δέος στους επισκέπτες και εμπνέοντας νέες γενιές επιστημόνων και ερευνητών. Η ιστορία του αποτελεί υπενθύμιση της ατέρμονης ανθρώπινης επιθυμίας για γνώση και ανακάλυψη, και μας καλεί να αναρωτηθούμε τι άλλα μυστικά μπορεί να κρύβει το παρελθόν, περιμένοντας να τα ανακαλύψουμε.