Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα και κάνουμε ένα άκρως εορταστικό…
Made in Greece η Seismoving των μαθητών της Ελληνογερμανικής Αγωγής – Μελετούν τις σεισμικές δονήσεις και ενημερώνουν για την εκδήλωσή τους
Ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσα από την οποία προσφέρονται πληροφορίες σχετικά με τους σεισμούς και την προστασία των πολιτών έφτιαξαν μαθητές της Ελληνογερμανικής Αγωγής.
Oι μαθητές δημιούργησαν την εικονική επιχείρηση Seismoving με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τη σεισμική δραστηριότητα της Ελλάδας, την διασύνδεση των αρμόδιων φορέων που είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση σεισμού με τους πολίτες, καθώς και την συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους σεισμόπληκτους.
Η πρωτοβουλία αυτή γεννήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Open Schools for Open Societies». Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και η Ελληνογερμανική Αγωγή συνεργάζονται δημιουργικά τα 4 τελευταία χρόνια σχεδιάζοντας και υλοποιώντας δράσεις εκπαίδευσης και ενημέρωσης για τους σεισμούς. Στις δράσεις αυτές εντάσσεται και η δημιουργία ενός δικτύου σχολικών σεισμογράφων, στο οποίο συμμετέχουν 15 σχολεία μέχρι σήμερα, με στόχο την παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας της περιοχής και την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, η οργάνωση και λειτουργία καλοκαιρινών σχολείων για μαθητές και εκπαιδευτικούς, η διεξαγωγή μαθητικών διαγωνισμών για την κατασκευή αυτοσχέδιων σεισμογράφων, η συμμετοχή των παιδιών σε μαθητικά επιστημονικά κοινοβούλια, όπου οι μαθητές συζητούν και προτείνουν λύσεις στις αρχές, η διοργάνωση παρουσιάσεων και συζητήσεων σε σχολεία.
Στο πλαίσιο αυτής της δράσης διενεργήθηκε πανελλαδική έρευνα από την εταιρεία δημοσκοπήσεων RASS για λογαριασμό της Ελληνογερμανικής Αγωγής σχετικά με την ενημέρωση, αλλά και τη διαχείριση των σεισμικών φαινομένων από τους Έλληνες πολίτες.
Τα βασικά ευρήματα της έρευνας συνοψίζονται στα ακόλουθα:
Οι ερωτηθέντες:
- δεν θεωρούν ότι γνωρίζουν καλά το ζήτημα
- φοβούνται τον σεισμό -ειδικά αυτοί που δεν γνωρίζουν για τον σεισμό
- δηλώνουν ότι οι γνώσεις τους για τον σεισμό προέρχονται από το σχολείο
- έκαναν την τελευταία άσκηση ετοιμότητας πριν από πολλά χρόνια, όταν πήγαιναν σχολείο
Αντιθέτως, οι μαθητές που ρωτήθηκαν θεωρούν ότι γνωρίζουν πώς θα αντιμετωπίσουν έναν πιθανό σεισμό.
Στην ιστοσελίδα seismoving.ea.gr υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για την σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα, τρόποι προστασίας, αλλά και βασικά γεγονότα γύρω από τους σεισμούς. Η ιστοσελίδα αποτελεί και το μέσο διασύνδεσης του σεισμογράφου της Ελληνογερμανικής Αγωγής με τους σεισμογράφους 15 ακόμη σχολείων ανά την Ελλάδα, από τους οποίους αντλούνται βασικές πληροφορίες που μπορούν να αξιοποιήσουν οι πολίτες σε πραγματικό χρόνο για την ασφάλειά τους. Το δίκτυο των σεισμογράφων ενισχύεται με 7 ακόμη σεισμογράφους ανά τον κόσμο. Ο τελευταίος εγκαταστάθηκε στο Ισραήλ στις 25 Απριλίου.