To «Στούντιο 4» παρουσίασε στην εκπομπή του ένα συγκινητικό και σπάνιο…
Good news για το μουσείο Μαρία Κάλλας – Υποψήφιο για το Βραβείο Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς 2025
Στη λίστα με τις υποψηφιότητες για το Βραβείο Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς 2025 συμμετέχει το Μουσείο Μαρία Κάλλας του Δήμου Αθηναίων, όπως ενημερώνει σχετική ανακοίνωση. Ανάμεσα σε συνολικά 41 υποψήφια μουσεία από όλη την Ευρώπη, ο μεγάλος νικητής θα ανακοινωθεί τον Μάιο του 2025 στο Sybir Memorial Museum, στο Białystok της Πολωνίας.
Μετρώντας μόλις έναν χρόνο λειτουργίας, το Μουσείο Μαρία Κάλλας έχει ήδη καταφέρει να ξεχωρίσει ως υποψήφιο στα European Museum of the Year Awards 2025 (EMYA), αποδεικνύοντας τη δυναμική του ως ένας σύγχρονος πολιτιστικός οργανισμός με διεθνή προσανατολισμό. Όπως προσθέτει η ανακοίνωση του μουσείου, το βραβείο αυτό, μαζί με τα επιμέρους βραβεία ειδικών κατηγοριών, αποτελούν την ύψιστη ευρωπαϊκή διάκριση. Η οργανωμένη και αντικειμενική διαδικασία αξιολόγησης διασφαλίζει την αναγνώριση της επαγγελματικής αριστείας, της καινοτομίας και της δημιουργικότητας, παρά τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα είδη των μουσείων, τις κλίμακες και τις πηγές χρηματοδότησής τους.
Τα βραβεία EMYA απονέμονται σε μουσεία που υπερβαίνουν τα όρια της παραδοσιακής αφήγησης, προωθώντας πρότυπα αριστείας, βιωσιμότητας και κοινωνικής ευθύνης. Αξιολογούν τη συμβολή των μουσείων στην κοινωνία, τη σύνδεσή τους με τις κοινότητες, την ικανότητά τους να εμπνέουν μέσα από τη δημιουργικότητα και τη δέσμευσή τους για βιωσιμότητα, διάλογο και συμπερίληψη.
Ο Κωστής Παπαϊωάννου, πρόεδρος της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων (φορέας διαχείρισης του Μουσείου Μαρία Κάλλας), δήλωσε: «Η υποψηφιότητα του Μουσείου Μαρία Κάλλας για το Βραβείο Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς 2025 αποτελεί μια σπουδαία στιγμή όχι μόνο για το μουσείο μας αλλά και για την πολιτιστική ζωή της πόλης μας.
Είμαστε περήφανοι που, μέσα σε μόλις έναν χρόνο λειτουργίας, το μουσείο μας αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο ως ένας χώρος καινοτομίας, δημιουργίας και σύνδεσης της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη εποχή. Ευχαριστώ θερμά την επιτροπή αξιολόγησης για την τιμή αυτή, την ομάδα του μουσείου για την σπουδαία δουλειά και την αφοσίωσή της, καθώς και όλους όσους στήριξαν το όραμά μας και αγκάλιασαν το μουσείο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιτυχία του».
ΑΠΕ – ΜΠΕ / ΕΡΑ
Η Μαρία Φλώρου, υπεύθυνη του Τομέα Μουσείων (Μουσείο Μαρία Κάλλας & Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου) της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, τόνισε:
«Το Μουσείο Μαρία Κάλλας του Δήμου Αθηναίων, ένα από τα νεότερα μουσεία της Αθήνας, βρίσκεται στη λίστα των υποψηφίων για το EMYA 2025.
Είναι μεγάλη τιμή για εμάς και δέσμευσή μας να συνεχίσουμε τη σημαντική δουλειά μας, ανεξαρτήτως συνθηκών. Η διαδικασία αυτή υπήρξε συναρπαστική, μας δίδαξε πολλά και μας γέμισε έμπνευση. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το μέλος της επιτροπής που μας επισκέφθηκε, την κυρία Danielle Kuijten, και ανυπομονούμε να παρουσιάσουμε το μουσείο μας και την δραστηριότητά του στην Πολωνία τον Μάιο του 2025».
ΑΠΕ – ΜΠΕ / ΕΡΑ
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, με περισσότερους από 38.000 επισκέπτες από 50 και πλέον χώρες μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, το μουσείο έχει ήδη καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της όπερας, της μουσικής και του πολιτισμού παγκοσμίως. Παράλληλα, έχει καταφέρει να κερδίσει και το ενδιαφέρον του κοινού που δεν ήταν εξοικειωμένο με το σύνθετο είδος της όπερας, μέσα από την έκθεση, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις καλλιτεχνικές δράσεις και τις κοινωνικές πρωτοβουλίες του.
ΑΠΕ – ΜΠΕ / ΕΡΑ
Η πρώτη χρονιά λειτουργίας του μουσείου χαρακτηρίστηκε από τη συνεχή ανάπτυξη της συλλογής του, χάρη σε πολύτιμες δωρεές και δάνεια, από συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς και την υλοποίηση δράσεων που προωθούν τη συμπερίληψη και την πρόσβαση.
Από την καρδιά της Αθήνας, το Μουσείο Μαρία Κάλλας φιλοδοξεί να ενταχθεί δυναμικά στο διεθνές μουσειακό και πολιτιστικό τοπίο, ως ένας κόμβος συνάντησης και δημιουργικότητας. Με αφετηρία την παρακαταθήκη της Μαρίας Κάλλας, όραμά του είναι να θεμελιώσει γέφυρες επικοινωνίας με διαφορετικά ακροατήρια και καλλιτεχνικούς οργανισμούς, συνδυάζοντας την καινοτομία με την ανθρώπινη έκφραση.