Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς (μέχρι και των…
Ο Mr Cocomat – Paul Ευμορφίδης έφτιαξε και παρουσιάζει ένα 100% ελληνικό ποδήλατο!
- Άμα δεν είσαι καθημερινά ερωτευμένος με κάτι, τότε πάει!
- Ο Paul Ευμορφίδης δημιούργησε το τέλειο ποδήλατο – 100% από ελληνικά χέρια και με ελληνικά εξαρτήματα.
- Το ποδήλατό του που θα λέγεται ”Kalimera”, είναι έτοιμο να το πουλήσει σε όλο τον κόσμο.
· Τα στρώματα Cocomat εξάγονται από την Ελλάδα σε 14 χώρες του εξωτερικού
· Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία είναι η επόμενη μεγάλη αγορά για τα Cocomat
· Ο Paul θα διασχίσει όλη την Ευρώπη πάνω σε ένα ποδήλατο, προβάλλοντας ταυτόχρονα την Ελλάδα, το ποδήλατό του και φυσικά την Cocomat
· Σχεδιάζει επέκταση και των οικολογικών ξενοδοχείων του – Έχει έτοιμο ένα στο Κολωνάκι, το δεύτερο μετά την Κηφισιά
· Τα στρώματα Cocomat έχουν τη σοφία 2500 χρόνων ιστορίας
· Συνάντησα τον Paul Ευμορφίδη στο οικολογικό ξενοδοχείο του στην Κηφισιά
· Η συνέντευξη θα κρατούσε μισή ώρα αλλά τελικά ο Paul – χείμαρρος που φημίζεται για το πάθος του σε ό,τι κι αν κάνει, με φιλοξένησε για αρκετές ώρες όπου στη διάρκεια ενός εκπληκτικού ελληνο-gourmet δείπνου, μιλήσαμε για όλα:
· Για την πανευρωπαϊκή εκστρατεία αγάπης που θα πραγματοποιήσει, διασχίζοντας απ’ άκρη σ’ άκρη όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πάνω στο νέο του δημιούργημα, ένα Made in Greece ποδήλατο – “Θα ευχαριστήσω όλους τους Ευρωπαίους που έρχονται ως τουρίστες στην Ελλάδα – Ας τους πούμε κι ένα ευχαριστώ βρε αδερφέ» – Τίποτε δεν αφήνει στην τύχη και χωρίς να βάλει την σφραγίδα της τελειομανία του ο Πολ Ευμορφίδης
· Μέχρι τα στρώματα Cocomat που πια κατέκτησαν τον κόσμο και την παραμικρή τελευταία λεπτομέρεια για το 100% ελληνικό ποδήλατο που θα λανσάρει σύντομα στην αγορά
Συνέντευξη στην Ειρήνη Νικολοπούλου
Ειρήνη Νικολοπούλου: Γι’ αυτό το ποδήλατο, το οποίο σχεδιάσατε και είναι μάλιστα και ξύλινο και 100% ελληνικό, θα ήθελα να μας μιλήσετε! Ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτό το ποδήλατο; Και τι δουλειά μπορεί να έχει ένας… αρχηγός κόμματος, όπως ο Π. Καμμένος με αυτήν; (γέλια)
Paul Ευμορφίδης: Ήμουν στο Άμστερνταμ, όταν χτύπησε το τηλέφωνό μου και άκουσα μια φωνή να μου λέει τα κλασικά: «Γεια σας κε Ευμορφίδη κλπ», όταν του ζήτησα να μπει στο… παρασύνθημα, μου είπε ότι με είχε καλέσει επειδή ο ΟΣΚ (Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων) δεν τον πλήρωνε. «Και τι να κάνω εγώ γι’ αυτό;» τον ρώτησα. «Να, σκέφτηκα μήπως εσείς θα θέλατε να αγοράσετε…»μου αποκρίθηκε και μολονότι εμείς δεν είμαστε ξυλουργείο, του είπα ότι θα τα πούμε καλύτερα όταν έρθω στην Ελλάδα.
Με το που επέστρεψα, τον επισκέφθηκα στο γραφείο του στην Π. Ράλλη και βλέπω ότι η δουλειά του ήταν να γυρίζει σωλήνες για τα πόδια των σχολικών θρανίων. Στο συγκεκριμένο κομμάτι, κάτι που του ξεκαθάρισα μάλιστα, δεν μπορούσα να τον βοηθήσω αλλά ήταν στο σημείο εκείνο που του πρότεινα να φτιάξουμε το… καλύτερο ποδήλατο στον κόσμο! Έτσι ζυμωθήκαμε λίγο με την ιδέα και αναζητήσαμε στην Κηφισιά ένα ωραίο ποδήλατο ως καλούπι. Ξεκινήσαμε λοιπόν για να δούμε πώς μπορούμε να «τρέξουμε» την ιδέα, με έναν «ποδηλατά» για να μας βοηθήσει με το καλούπι του ποδηλάτου. Πλέον όμως δεν ασχολείται σχεδόν κανείς με τέτοια πράγματα στην Ελλάδα και οι λίγοι που ασχολούνται είναι ηλικιωμένοι. Αρχίσαμε λοιπόν με έναν αρκετά προχωρημένης ηλικίας μάστορα, αλλά δραστήριο και αρχίζουμε να φτιάχνουμε σιδερένιους σκελετούς.
Φεύγω κάποια στιγμή για την Αμερική για ένα επαγγελματικό ταξίδι και επιχειρώ να επικοινωνήσω με τον άνθρωπο που είχαμε ξεκινήσει τη συνεργασία εξ αρχής. Μετά από 3-4 αποτυχημένες επικοινωνίες από μέρους μου και αφού μίλησα με τη γραμματέα του που κάθε φορά μου ανέφερε και μια διαφορετική δικαιολογία ή τον… τηλεφωνητή, αποφάσισα να διακόψω τη συνεργασία μας. Έτσι χαθήκαμε για έναν μήνα. Κάποια στιγμή, συναντιέμαι στην Κηφισιά με τη μητέρα του για να μου ζητήσει συγγνώμη που εξαφανίστηκε και να μου εξηγήσει τι τρέχει. Κάποια στιγμή, εμφανίζεται ο ίδιος, ηλιοκαμμένος και καλοντυμένος σαν τον… Μπραντ Πιτ! Αφού τον… συνεχάρηκα για την εμφάνισή του, έκατσε και μου εξήγησε τι είχε συμβεί και γιατί εξαφανίστηκε….
«Άστα» μου κάνει, «ίσα που την έχασα από έναν Καθολικό!». Εγώ δεν κατάλαβα τι ήθελε να πει αλλά στην πορεία έγινε πιο σαφές. Είχε βάλει υποψηφιότητα για βουλευτής και είχε χάσει την έδρα! Ηλιοκαμμένος ήταν διότι είχε βάλει υποψηφιότητα με τον Πάνο Καμμένο και γύριζε τα νησιά για να βγει βουλευτής! «Ρε φιλαράκι» του λέω, «με παράτησες για τον Καμμένο, ενώ εγώ έτρεχα με τις ετοιμασίες»; Κι έτσι μείναμε φίλοι αλλά δεν μπορέσαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία γιατί καταλήξαμε πως αυτό είναι… μικρόβιο και αν δεν ήταν για τον Καμμένο, την άλλη φορά θα ήταν για κάποιον άλλο!
ΕΝ: Το δικό σας μικρόβιο όμως, είχα αρχίσει να τα εξαπλώνεται για καλά και να σας κυριεύει το μυαλό! Ένα ελληνικό ποδήλατο ήταν θέμα χρόνου…
ΠΕ: Σωστά! Εγώ συνέχισα το όραμα για το καλύτερο ποδήλατο μόνος μου με τον γιο μου! Ήθελα να φτιάξω ένα ποδήλατο αλλά χωρίς… καλώδια για τις ταχύτητες, γιατί σχεδόν σε όλα τα ποδήλατα έτσι χαλάνε πάντα, εξαιτίας αυτών. Αφήστε που κανείς δεν χρησιμοποιεί και τις 18! Φτιάξαμε λοιπόν αυτό το ποδήλατο, που δεν χαλάει και το δίνουμε με εγγύηση εφ’ όρου ζωής! Έχουμε μια ομάδα 20 ατόμων, οι οποίοι είναι «μυαλά» μεγάλα και δίνουν τα πάντα για το ποδήλατο! Έχουν φτιάξει ακόμα και στη σέλα… air condition! Σοβαρά τώρα, σχεδόν είναι αλήθεια αυτό που είπα καθώς έχουν κάνει στη σέλα μια τρύπα μπροστά και άλλες 2 στο πλάι και όσο κινείται το ποδήλατο, αυτή αερίζεται! Έτσι δεν κολλάς πάνω στη σέλα όπως σε άλλα ποδήλατα. Επίσης, στα 2 κόκκαλα που έχουν τα ποδήλατα συνήθως από πίσω, ακουμπάς και πονάς αλλά εμείς βάλαμε κοκοφοίνικα (;). Όσον αφορά την ασφάλειά του από την κλοπή; Το κλειδώνουμε με ένα πρωτοποριακό σύστημα χωρίς κλειδαριές και λουκέτα, απόλυτα ασφαλές και απλό! Σας λέω δεν υπάρχει! Είμαι σίγουρος ότι μετά από 15 χρόνια θα κυκλοφορεί παντού και θα είναι το ποδήλατο του μέλλοντος! Θα χαρούνε όλοι οι Έλληνες και θα αποδείξουμε ότι μπορούν και οι Έλληνες να παράγουν! Θα γίνει το ελληνικό «διαβατήριο» για το εξωτερικό!
ΕΝ: Πόσο διαφορετικό είναι αυτό το Made in Greece ποδήλατό σας απ’ όσα κυκλοφορούν και μάλιστα έχουν τελειοποιηθεί;
ΠΕ: Δεν θέλω να βάλω πράγματα δεύτερα, δεν θέλω να ρίξω την ποιότητα. Και το κυριότερο; Δεν θέλω να χαλάει αυτό το ποδήλατο! Γιατί έχω δει κόσμο να παλεύει κυριολεκτικά για να το επισκευάσει κι έτσι θέλω αυτό που βγάζω εγώ να μην το έχει αυτό. Θέλω επίσης, να έχει μόνο μια… βίδα και το κλειδί για αυτήν, θα το έχω κάτω από τη σέλα. Ώστε αν ποτέ χαλάσει ή χρειαστεί κάτι – που δεν πρόκειται – να γίνεται η δουλειά τσάκα-τσάκα και να έχεις μόνο ένα πραγματάκι να σκεφθείς! Να μπορεί να σε εξυπηρετεί για πάντα και να μην το έχεις έννοια να μην σου πάθει τίποτα!
ΕΝ: Αφού «ναυάγησε» το πλάνο με τον πρώην συνεργάτη σας, τώρα με ποιον το φτιάχνετε αυτό το… αχάλαστο ποδήλατο;
ΠΕ: Μόνος μου. Με μια μικρή ομάδα, που είναι όλοι καλά παιδιά και καψουρεμένοι με αυτό που κάνουν.
ΕΝ: Σε πόσες χώρες εξάγετε αυτή τη στιγμή;
ΠΕ: Σε 14! Πρόσφατα επεκταθήκαμε και στη Σιγκαπούρη και ετοιμαζόμαστε για την αγορά της Τουρκίας.
Στο σημείο αυτό, πρέπει να σημειώσω πως Σκανδιναβοί εκπρόσωποι ήρθαν και μας βρήκαν καθώς «φαλίρισε» πριν 4 χρόνια η σκανδιναβική Duxiana και αυτοί που δούλευαν εκεί αποφάσισαν να πάρουν οι ίδιοι το distribution και πήγαν στην Πορτογαλία και φτιάχνουν κρεβάτια. Τα πηγαίνουν περίφημα και νομίζω πως κάνουν 11 εκ. τον χρόνο. Ωστόσο κάπου τα χάλασαν με τη νέα διεύθυνση μετά από 4 χρόνια συνεργασίας και ήρθαν εδώ για να συνεργαστούν μαζί μας. Έτσι, αυτοί τον Σεπτέμβριο θα ανοίξουν ένα μαγαζί στη Στοκχόλμη αλλά όχι μόνο αυτό, καθώς όσα μαγαζιά είχαν, θα γίνουν τώρα Cocomat!
Στη φάση λοιπόν που ήρθαν οι Σκανδιναβοί μόλις είχαμε μάθει για ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα της εταιρείας μας. Είχαν έρθει κάτι Αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι μετρούσαν τις «ηλιοώρες» των προϊόντων Cocomat.
ΕΝ: Τι είναι αυτές οι ηλιοώρες;
ΠΕ: Είναι πολύ απλό, θα σας εξηγήσω. Ένα σουβλάκι, ένα κομμάτι τυρί, ό,τι τρώμε ή χρησιμοποιούμε έχει ηλιοώρες. Τα μόνα που δεν έχουν, είναι τα συνθετικά πράγματα, άρα δεν σου προσφέρουν ενέργεια πάντα κατά τη δική τους άποψη αλλά και τη δική μου! Ασχολείται δηλαδή με το πόσες ώρες κάτι έχει βρεθεί στον ήλιο, ώστε να απορρέει από μέσα του ενέργεια ή ευεξία! Έτσι λοιπόν όταν έκανε την έρευνά του, βγήκαμε με χαοτική διαφορά πρώτη εταιρεία από τη δεύτερη και αυτοί έπαθαν την πλάκα τους μαζί μας! Όλες σχεδόν οι εταιρείες χρησιμοποιούν ακρυλικό πολυεστέρα και ελατήρια, αυτό δηλαδή που ορίζει η σύγχρονη παγκόσμια στρωματοποιία. Έτσι όταν ήρθαν οι Σκανδιναβοί και τους ενημερώσαμε για την πρωτιά μας, αυτοί έπαθαν ακόμα μεγαλύτερη πλάκα καθώς θα βγούμε στην βορειοευρωπαϊκή αγορά με το μότο «φέραμε τον ήλιο στο δωμάτιό σας!».
ΕΝ: Πώς είπατε ότι θα συνδέσετε την Ελλάδα και τον ήλιο με τόσο παγωμένες χώρες;
ΠΕ: Αν όλα πάνε καλά θα επεκταθούμε και στις 4 σκανδιναβικές χώρες, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία και Νορβηγία. Ασφαλώς η έδρα μας όμως παραμένει στην Ξάνθη.
Φιλοδοξία μας είναι να κάνουμε διάσημη την ελληνική φιλοξενία και το ελληνικό «φίλεμα». Παντού σε κάθε σημείο της Ελλάδας, μην κοιτάτε στην Αθήνα που έχουν χαθεί αυτά, όπου σταθείς κι όπου βρεθείς όλοι σου λένε «έλα κάτσε να φας μαζί μου». Οι Έλληνες θέλουν να δίνουν κι αυτό θα προσπαθήσω να γνωστοποιήσω στο εξωτερικό ότι εμείς έχουμε τον ήλιο μας και επειδή είμαστε όλο έξω και τον χαιρόμαστε, είμαστε δοτικοί και φιλόξενοι!
Παράλληλα όμως, εγώ στην Σκανδιναβία θα μετακινούμαι με το ποδήλατό μου και νομίζω πως επειδή όλοι αυτό θα κοιτάνε, θα κάνω την καλύτερη διαφήμιση τόσο ενός προϊόντος Made 100% in Greece, όσο και της ίδιας της Ελλάδας.
ΕΝ: Για τα στρώματά σας είναι τόσο καλά;
ΠΕ: Μα γιατί έχουν τη σοφία του ανθρώπου. Δηλαδή έχουν τη σοφία 2500 χρόνων, τουλάχιστον δηλαδή της ιστορίας που ξέρουμε. Πού κοιμόντουσαν δηλαδή ο Σωκράτης, ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας και ο Πυθαγόρας; Κοιμόντουσαν στο χώμα, σε φύλλα, σε φύκια και στη συνέχεια σε καλάμια ή δέρματα ζώων. Όσο περνούσαν όμως τα χρόνια, άρχισαν να προσθέτουν όλο και περισσότερη ελαστικότητα για να κάνουν τον ύπνο τους καλύτερο. Βαμβάκι και λινό ύφασμα. Και λινό, η Ελλάδα είχε ανέκαθεν, ειδικά τα αρχαία χρόνια! Οι παππούδες, μας κάθε χρόνο πήγαιναν και μάζευαν φύλλα για να κάνουν τα στρώματά τους πιο μαλακά. Με ρωτάτε λοιπόν γιατί είναι καλά τα στρώματά μου; Μα γιατί «κουβαλούν» τη σοφία της ιστορίας μας!
ΕΝ: Ανεξάρτητα από τα καταστήματα, τα στρώματά σας τα παραγγέλνουν και ξενοδοχεία από χώρες που δεν έχουν Cocomat! Πού το αποδίδετε;
ΠΕ: Μα φυσικά! Έχουμε 2800 πελάτες και μας επιλέγουν φανατικά οι φυσιολάτρες και οι φυσιοδίφες διότι θέλουν να έχουν τη φύση μαζί τους!
ΕΝ: Είχατε κάποιον δικό σας «κώδικα» όταν ξεκινούσατε; Προσλαμβάνατε και ανάπηρους εργαζομένους και λειτουργούσατε πολύ διαφορετικά από κάθε άλλο εργοδότη.
ΠΕ: Και στο ποδήλατο το ίδιο κάνω. Έχω μάλιστα δύο παιδιά που εργάζονται και λουστράρουν με κερί μέλισσας ενώ έχουν σύνδρομο Down. Γιατί να μην το κάνω;
ΕΝ: Με την οικογένεια και τα παιδιά σας, μετακινείστε διαρκώς χάρη στον «παικταρά» μικρό γιο σας! Μιλήστε μας για τον μικρό σας, παιδί – θαύμα του ποδοσφαίρου.
ΠΕ: Το παλεύει πολύ με το ποδόσφαιρο και θεωρώ πως είναι μεγάλος ήρωας καθώς έχει χοντρό πρόβλημα με το πόδι του. Είμαι ευχαριστημένος που έχει φτάσει εκεί καθώς το να έχεις ένα πόδι «κούφιο», όπου έχεις κάνει εγχείρηση στα 5 σου και να καταφέρεις να γίνεις επαγγελματίας στα 18 σου είναι μεγάλο κατόρθωμα. Πριν 2 χρόνια δε ο γιατρός του επίσημου Άγιαξ, του είπε ότι θα έπρεπε να είσαι ευχαριστημένος που περπατάς!
Όταν διαπίστωσα πριν 12-13 χρόνια αυτήν την κύστη, που τρώει τον μυελό των οστών και αφού καταράστηκα θεούς και δαίμονες ξεκίνησα να συμβιβάζομαι με την ιδέα και να ψάχνω τον καλύτερο γιατρό σε όλον τον κόσμο. Έστειλα παντού την ακτινογραφία και έψαχνα γιατρό σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτός που με κέρδισε και τον εμπιστεύτηκα ήταν ο κ. Κανελλόπουλος, ο οποίος μάλιστα δεν παίρνει καν φακελάκι! Κάναμε λοιπόν την εγχείρηση στο ΚΑΤ και όλα πήγαν καλά. Και για να τον ευχαριστήσω, του έστειλα λίγα πραγματάκια στο σπίτι από την Cocomat τα οποία μου τα γύρισε όλα πίσω! Το πιο εντυπωσιακό όμως, ήταν ότι περίμενε να φύγω από την Ελλάδα για να πάει να ψωνίσει πράγματα για το σπίτι από εμάς, ώστε να μην είμαι εγώ και να του κάνω έκπτωση! Απίστευτος γιατρός και κυρίως άνθρωπος!
ΕΝ: Εσείς και τα οικολογικά ξενοδοχεία: Είναι η νέα σας αγάπη, εξίσου μεγάλος έρωτας με το στρώμα;
ΠΕ: Ναι φυσικά και τώρα φτιάχνω και ένα καινούριο στην Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι.
ΕΝ: Ο Paul πού νιώθει καλύτερα; Στην Ολλανδία, την Ισπανία, την Ξάνθη ή τη Νέα Ερυθραία;
ΠΕ: Δεν με νοιάζουν αυτά. Παντού το ίδιο μπορείς να περάσεις. Ένα ποδήλατο φτάνει να ‘χω και περνάω τέλεια! (γέλια)
Το άρθρο αναρτήθηκε πρώτη φορά στο eirinika.gr στις 18 Δεκεμβρίου 2014