skip to Main Content

Τζένη Καρέζη: Η πεισματάρα & ασυμβίβαστη καλλονή του ελληνικού κινηματογράφου – Οι 2 γάμοι, ο μονάκριβος γιός της & το πρόωρο τέλος (φωτό & βίντεο)

Τζένη Καρέζη
instagram/ tzeni.karezi.fp
instagram/ tzeni.karezi.fp

Η Τζένη Καρέζη, σήμερα θα έκλεινε τα 92…

Η αγαπημένη μας ηθοποιός που έφυγε πολύ νωρίς από την ζωή, στα 60 μόλις χρόνια από καρκίνο θα μείνει για πάντα μέσα στις καρδιές μας.

Το πραγματικό της όνομα ήταν Ευγενία Καρπούζη και είναι από τις πιο λατρεμένες “θέες” του κινηματογράφου και του θεάτρου.

Το αστείρευτο ταλέντο της, η φινέτσα της, η ιδιαίτερη μπάσα φωνή της και η σπάνια γοητεία της, σαγήνευαν το κοινό. Όλα αυτά αποτελούσαν τα συστατικά για τη θαυμάσια καριέρα της.

Για πολλούς θεωρείται η «πρώτη κυρία» του Ελληνικού Κινηματογράφου», ενώ οι θεατρικές παραστάσεις της άφησαν εποχή.

H αγάπη της για το θέατρο άρχισε να εκδηλώνεται από τα μαθητικά της, ακόμη, χρόνια κι εκφράστηκε με τη συμμετοχή της στις σχολικές παραστάσεις. Τη χρονιά αποφοίτησής της από την Ελληνογαλλική Σχολή το 1951 πήρε μέρος στην παράσταση «Aντιγόνη» του Σοφοκλή που ανέβηκε στο θέατρο «ΡΕΞ» από τους τελειόφοιτους, ερμηνεύοντας τον ομώνυμο ρόλο.

Την ίδια χρονιά έγινε δεκτή στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου μαθήτευσε δίπλα στον Δημήτρη Pοντήρη, τον Άγγελο Tερζάκη, την Kατερίνα και τον Γιώργο Παππά, που υπήρξε και ο πρώτος μεγάλος της έρωτας. Αποφοίτησε το 1954 και αμέσως χρίστηκε πρωταγωνίστρια.

Ο πρώτος της ρόλος στο θεατρικό σανίδι ήταν δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη και τον Βασίλη Διαμαντόπουλο, στο έργο του Αντρέ Ρουσέν «Ωραία Ελένη», που ανέβηκε τον Οκτώβριο του 1954 στο Θέατρο Κοτοπούλη

Ακολούθησε ο ρόλος της Αντέλα στο έργο του Λόρκα «Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα», στο οποίο πρωταγωνιστούσε η Κατίνα Παξινού και σκηνοθέτησε ο Αλέξης Μινωτής. Το χρονικό διάστημα 1955-1959 έπαιξε με επιτυχία σπουδαίους ρόλους στο Εθνικό Θέατρο: Οφηλία (Άμλετ), Κορντέλια (Βασιλιάς Ληρ), Μυρίννη (Λυσιστράτη) κ.ά.

Το 1955 έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο», για να ακολουθήσουν περισσότερες από 30 ταινίες: «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος» (1960), «Η νύφη το ’σκασε» (1962), «Τα κόκκινα φανάρια» (1963), «Δεσποινίς διευθυντής (1964), «Μια τρελή τρελή οικογένεια» (1965), «Τζένη – Τζένη» (1966), «Ένας ιππότης για τη Βασούλα» (1968), «Μια γυναίκα στην αντίσταση» (1970).

Μετά το 1960, δημιούργησε δικούς της προσωπικούς θιάσους και συνεργάστηκε με έξοχους κωμικούς, όπως ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ο Μίμης Φωτόπουλος και ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος.

Από το 1968 μέχρι το θάνατό της έπαιξε μαζί με τον Κώστα Καζάκο, έργα των Καμπανέλλη, Άλμπι, Ίψεν, Τσέχοφ, Αναγνωστάκη, ενώ το 1985 ερμήνευσε για πρώτη φορά αρχαίο δράμα, με τη «Μήδεια», σε σκηνοθεσία Μίνωα Bολανάκη, μια παράσταση που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Επίδαυρο και το Ηρώδειο.

Δύο χρόνια αργότερα πρωταγωνίστησε στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Στούρουα, που ανέβηκε στην Επίδαυρο και τον Λυκαβηττό.

Η μεγάλη της θεατρική επιτυχία υπήρξε αναμφισβήτητα το σπονδυλωτό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο», που ανέβηκε το 1973, το οποίο και αποτέλεσε μία από τις εστίες πνευματικής αντίστασης κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Η ίδια, όσο και ο σύζυγός της Κώστας Καζάκος, συνελήφθησαν και ταλαιπωρήθηκαν κατά την περίοδο της Χούντας. Το είδος αυτό είχε συνέχεια μετά τη μεταπολίτευση με τα έργα «Το κουκί και το ρεβύθι» (1974) και «Εχθρός Λαός» (1975). Τελευταία της θεατρική παράσταση ήταν τα «Διαμάντια και μπλουζ» της Λούλας Αναγνωστάκη (1990).

Γάμος Ζάχου Χατζηφωτίου & Τζένης Καρέζη

Στην προσωπική της ζωή έκανε δύο γάμους. Ο πρώτος με τον δημοσιογράφο Ζάχο Χατζηφωτίου το 1962 και ο δεύτερος με τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο το 1968, με τον οποίο έμεινε παντρεμένη έως το τέλος της ζωής της. Το ζευγάρι απέκτησε ένα γιο, τον Κωνσταντίνο Καζάκο, που ακολούθησε τα βήματα των γονιών του, όντας και ο ίδιος ηθοποιός.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tzeni Karezi (@tzenikarezi2014)

Η Τζένη Καρέζη πέθανε στις 27 Ιουλίου του 1992, νικημένη από την επάρατο νόσο. Στη μνήμη της ιδρύθηκε, την ίδια χρονιά, το ίδρυμα «Τζένη Καρέζη», με σκοπό την παρηγορητική αγωγή των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο και χρόνιες καταληκτικές νόσους και την, με κάθε μέσο, ανακούφισή τους από τον πόνο.

 Τζένη Καρέζη & Κώστας Καζάκος στην βάφτιση του γιού τους – Νόνα η κορυφαία ηθοποιός, Κατίνα Παξινού 

Η συγκινητική εξομολόγηση του γιου της, Κωνσταντίνου Καζάκου

Ο Κωνσταντίνος Καζάκος μιλώντας στην κάμερα της εκπομπής «Καλοκαίρι #not» θυμάται τη «μάχη» που έδωσε η μητέρα του με τον καρκίνο, πώς ήταν η ίδια μαζί του και απαντά για την υποτιθέμενη κόντρα με την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

«Με την μητέρα μου είχαμε περάσει πολύ δύσκολα, μέχρι που σε κάποια φάση νομίζω και η ίδια το αποδέχθηκε κάπως. Ενώ κρατιόταν με νύχια και με δόντια στη ζωή, σε κάποια φάση συμφιλιώθηκε με την ιδέα. Δεν ξέρω αν “έφυγε” χαρούμενη, “έφυγε” με ένα χαμογελάκι…

Ήμουν ένα πολύ τυχερό παιδάκι, είχα δύο υπέροχους γονείς. Και η μάνα μου και ο πατέρας μου ήταν καταπληκτικοί γονείς. Πάντα έβρισκαν ώρα για μένα, να περνάμε ποιοτικό χρόνο μαζί και άμα δεν έβρισκαν ώρα πήγαινα εγώ μαζί τους.

Η μαμά μου ήταν πολύ τρυφερή, είχε ισορροπία, δεν με είχε κακομάθει ούτε καλομάθει, ήμουν τόσο όσο. Ήμουν η αδυναμία της η μεγάλη. Εκρηκτικός χαρακτήρας, αν δεν της άρεσε κάτι θα στο έλεγε κατευθείαν τσεκουράτα. Αν κάτι την ενοχλούσε πάνω στη δουλειά…», λέει ο Κωνσταντίνος Καζάκος.

«Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν φίλες από παλιά. Το θέμα της αντιπαλότητας ήταν ιστορίες που έβγαιναν προς τα έξω για να τονώσουν τον μύθο των σταρ, ήταν παιχνίδια μάρκετινγκ. Δεν υπήρχε καμία αντιπαλότητα, υπήρχε σίγουρα μια ευγενής άμιλλα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Καζάκος.

Διαβάστε ακόμα: Vintage pic: Η Έλλη Λαμπέτη κόβει βασιλόπιτα το 1953 – Ποια παράσταση ανέβασε τότε;

Διαβάστε ακόμα: Σπάνιο, vintage στιγμιότυπο: Το 1975 η γοητευτική Μαίρη Χρονοπούλου παντρεύεται τον Δήμο Μπότσαρη – Το boho νυφικό & το άδοξο τέλος του γάμου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top